title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home Δελτία Τύπου ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΜΥΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΜΥΑ

           ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Λ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ

                  ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

                                ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

DR ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ-ΜΕΝΤΕΣΙΔΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Λ΄ΕΠΚΑ

Υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής για το Βραβείο ΕΜΥΑ 

Σας ενημερώνουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής είναι υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς 2011 (European Museum Award 2011), το οποίο χορηγείται ετησίως από τον οργανισμό European Museum Forum και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί το Μουσείο Λαϊκής τέχνης του Ναυπλίου το 1981 και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το 2005.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής ετοιμάστηκε προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα από τα πρώτα Βραβεία. Καταρχάς λύθηκαν όλα τα προβλήματα πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και η άνετη εξυπηρέτηση τους σε όλους τους χώρους του Μουσείου. Δημιουργήθηκε ειδική Έκθεση Αφής για άτομα με προβλήματα όρασης, στην οποία τοποθετήθηκαν αντίγραφα αντικειμένων της Έκθεσης του Μουσείου και λίγα, ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά, από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας. Εκτυπώθηκαν φυλλάδια και βελτιώθηκε η σήμανση για άτομα με προβλήματα ακοής. Αναβαθμίστηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων ώστε να μπορεί να φιλοξενεί διάφορες Εκθέσεις. Καταρτίστηκαν Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε δεκαπέντε θεματικές ενότητες με αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή και εκδόσεις, που πραγματοποιούνται σε χιλιάδες μαθητές ετησίως. Οργανώθηκαν σεμινάρια, ομιλίες και μαθήματα που απευθύνονταν και απευθύνονται σε ενήλικα άτομα, με σκοπό να φέρουν την τοπική κοινωνία κοντά στο Μουσείο και τις δραστηριότητές του. Αναβαθμίστηκαν, επίσης, οι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας του Μουσείου και κατά τον ίδιο τρόπο διαμορφώθηκαν και οι εξωτερικοί χώροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται πλέον και μία ενδιαφέρουσα έκθεση σύγχρονων γλυπτών από καλλιτέχνες που εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Η επίσκεψη της Προέδρου της κριτικής επιτροπής κ. Taja Van Gaal, τον Σεπτέμβριο του 2010 στο Μουσείο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς η ίδια δήλωσε την έκπληξή της και τον ενθουσιασμό της για την οργάνωση του Μουσείου, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση της προκάλεσε η μεγάλη αποδοχή που έχει το Μουσείο από την τοπική κοινωνία.

Ο διαγωνισμός και η απονομή των Βραβείων για το 2011 έχει προγραμματιστεί για τις 17-22 Μαΐου στο Μπρέμερχαφεν της Γερμανίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής έχει προκριθεί στα είκοσι Μουσεία που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση και θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία, της οποίας τα έξοδα ανέλαβε ο Δήμος Κοζάνης, στον οποίο πλέον ανήκει ο Δήμος της Αιανής με την Αιανή ως ιστορική έδρα.

Η Αρχαία Αιανή και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Αρχαία Αιανή ταυτίζεται με την πόλη που αναπτύσσεται στα επάλληλα πλατώματα του λόφου με το χαρακτηριστικό όνομα Μεγάλη Ράχη. Έχουν ανασκαφεί τρία μεγάλα δημόσια κτήρια και πολλές ιδιωτικές κατοικίες με πλούσια ευρήματα. Η πόλη είχε άμεσες πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές με τον υπόλοιπο ελληνισμό. Παράλληλα, λειτουργούσε αυτόνομα με δικά της εργαστήρια μεταλλοτεχνίας, κοροπλαστικής και κεραμεικής. Η αποκάλυψη δημόσιων και ιδιωτικών οικοδομημάτων διαμορφώνει την εικόνα οργανωμένης πόλης ήδη από τα υστεροαρχαϊκά και κλασικά χρόνια, γεγονός που τεκμηριώνει την άποψή μας ότι υπήρχαν ακμαίες και οργανωμένες πόλεις στην Άνω Μακεδονία πολύ πριν την ενοποίηση του μακεδονικού ελληνισμού από τον Φίλιππο Β΄.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής ιδρύθηκε με σκοπό να αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο και το σημαντικό ιστορικό παρελθόν της αρχαίας πόλης που ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας. Η Αιανή βρίσκεται στην περιφέρεια της Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία. Όπως είναι γνωστό περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών χαρακτηρίζεται από έντονη βιομηχανική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το Μουσείο κλήθηκε να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου καθώς και στην σύνδεσή του με το αρχαιολογικό και ιστορικό του παρελθόν.

               Το Μουσείο Αιανής είναι ένα σύγχρονο ερευνητικό ίδρυμα πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας. Το κτηριακό συγκρότημα συνολικής έκτασης 4.500 τ.μ., περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο στον πρώτο όροφο (συνολικής έκτασης 1000 τ.μ. περίπου) και το ισόγειο, στο οποίο βρίσκονται αποθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες ως προς την ασφάλεια και την αντιμετώπιση φθορών από κλιματικές συνθήκες, εργαστήρια οργανωμένα και πληρέστατα εξοπλισμένα, γραφεία, βιβλιοθήκη, χώροι εξυπηρέτησης κοινού, ξενώνας και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τόσο οι χώροι του ισογείου όσο και ο όροφος της Έκθεσης έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να καταστούν προσβάσιμοι από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο οποίος εκτείνεται σε 18.000 τ.μ. υπάρχουν δύο άνετα πάρκιν με κήπους, όπου υπάρχει μία έκθεση με σύγχρονα γλυπτά, τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για το Μουσείο. Μερικά από τα Εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται σε ημιυπαίθρια περιοχή. Υπάρχει επίσης υπάρχει ένας μικρός κήπος για εκδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.

Η Έκθεση

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου της Αιανής περιλαμβάνει προθάλαμο με πωλητήριο, βεστιάριο, αίθουσα προβολών, και έξι αίθουσες, ενώ η 7η μικρή αίθουσα προορίζεται για τις περιοδικές εκθέσεις ευρημάτων.

Η Έκθεση είναι δομημένη χρονολογικά και θεματικά και δόθηκε βαρύτητα τόσο στην επιστημονική παρουσίαση των ευρημάτων, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εξειδικευμένων επισκεπτών, όσο και στην ανάδειξη του εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ώστε να μυηθεί και ο πλέον ανυποψίαστος επισκέπτης σε βασικούς τομείς της αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα οργανώνεται σε τρεις παράλληλους άξονες:

 1. Στην ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσας της Ελιμιώτιδας, (ενός βασιλείου από τα ισχυρότερα της Άνω Μακεδονίας), και της ευρύτερης περιοχής από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

 2. Στις ενότητες των ευρημάτων που ήρθαν στο φως στους διάφορους τομείς της συστηματικής ανασκαφής (πόλη, νεκροταφεία, χώρα) αλλά και τα σύνολα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές.

 3. Στην καθημερινή ζωή και τους θεσμούς στην αρχαιότητα, όπως προβάλλονται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Με σκοπό να φέρουμε τους νέους κοντά στη δουλειά μας και να τους εξοικειώσουμε με τις αρχαιότητες της χώρας μας και με την ιστορία γενικότερα, καθιερώσαμε προγράμματα αρχαιολογικής εκπαίδευσης και άλλες  εκδηλώσεις.

Με αυτό τον τρόπο προωθούμε τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο των αρχαιοτήτων, ενισχύοντας ένα μεθοδευμένο διάλογο με την πολιτιστική κληρονομιά, καταρτίζοντας 15 εκπαιδευτικά προγράμματα. Η προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος επιχειρείται μέσω των ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας με τρόπο εύκολο, διασκεδαστικό και κατανοητό από τα παιδιά αλλά και τους μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις.

Έκθεση για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Μουσείο φιλοξενεί επίσης μία μικρή έκθεση για άτομα με προβλήματα όρασης. Η Έκθεση περιέχει αντίγραφα μεγάλων γλυπτών και επιγραφές, αντίγραφα αγγείων, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Οι τυφλοί μπορούν να διαβάζουν τις επιγραφές των ευρημάτων με τη μέθοδο Braille  και να αισθάνονται τα αντικείμενα.

Πολιτιστικές Δραστηριότητες

Το Μουσείο μας ως πολιτιστικό ίδρυμα, υποστηρίζει εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και μοναδικότητα. Φιλοξενώντας συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια επιστημονικού ενδιαφέροντος και οργανώνοντας μια ποικιλία θεατρικών, ποιητικών και μουσικών εκδηλώσεων, καθώς και  καλλιτεχνικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, αναδεικνύουμε τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα μας. Ιππικές πορείες που ακολουθούν αρχαίες διαδρομές πρέπει να αναφερθούν, καθώς και ο Δρόμος του Απολλοδώρου, μία αθλητική εκδήλωση που γίνεται κάθε καλοκαίρι με μεγάλη συμμετοχή.

Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οπότε και ολοκληρώθηκε η Έκθεση, το Μουσείο ανταποκρίθηκε πλήρως στους σκοπούς της ίδρυσής του καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.

   
 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ 2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΜΑΚΗ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 21:00

THN ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

 ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Όλη η Ελλάδα  ένας Πολιτισμός  2022               

 Παιδική Θεατρική Παράσταση 

27 & 28 Ιουλίου την Τετάρτη & Πέμπτη στις 9:00 μ.μ.

 στον Αύλιο χώρο του Αρχ. Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ

 


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 29 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε

 εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΤΟ  ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 105 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.