title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
PDF

Με επιτυχία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαρτίου 2018, η ημερίδα που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με τίτλο:

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αφηγείται την ιστορία του.

Με τη δυναμική του παρελθόντος στοχεύοντας το μέλλον.»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αφηγήθηκε τη μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα ιστορία του δια των ανθρώπων που το οραματίστηκαν, το δημιούργησαν και πάσχισαν για την ολοκλήρωσή του, αλλά και όσων φέρουν σήμερα την ευθύνη της λειτουργίας του, της ανάδειξης και προβολής του. Παράλληλα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό ανθρωποκεντρικού περιεχομένου, από το αρχείο της Εφορείας αλλά και από το προσωπικό αρχείο πολλών αιανιωτών, οργανωμένο θεματικά και χρονολογικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου, όπου και θα παραμείνει μέχρι και τα τέλη Απριλίου, αλλά και σύντομο βίντεο, ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες σε μια ιστορία 35 και πλέον ετών.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής συνιστά το όραμα μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας: Αρχαιολόγοι, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και απλοί πολίτες – εργαζόμενοι ή μη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ένωσαν κάποτε τις δυνάμεις τους κι έγιναν μια μεγάλη «παρέα», με κεντρικό πρόσωπο την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, και με έναν κοινό σκοπό: Την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Αιανής. Πως θα μπορούσε αυτό να αποτύχει; Και πως μπορεί να μην έχει συνέχεια; …Η ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας γύριζε γύρω από τα αρχαία. Οι πληροφορίες για άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους διαδέχονταν η μία την άλλη και οι αρχαιόφιλοι αυξάνονταν μέρα με τη μέρα, αφού κανείς δεν ήθελε να λείψει από αυτό το πανηγύρι. Γιατί με πανηγύρι έμοιαζε η αντίδραση όλων κάθε φορά που αποκαλυπτόταν ένα σπουδαίο εύρημα, όπως το μαρμάρινο λιοντάρι που το περιέφεραν οι μεταφορείς του πάνω στο αγροτικό, κορνάροντας, σε όλο σχεδόν το χωριό, σαν τα προικιά τα νύφης. Και μήπως δεν είναι άραγε ο πολιτισμός μας η πολυτιμότερη προίκα μας;…» (από την ομιλία της Προϊσταμένης της Εφορείας)

Όπως τόνισε στο γραπτό χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί «…κόσμημα και καύχημα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που επιτελεί ένα κρίσιμης σημασίας ρόλο στην Δυτική Μακεδονία και καλύπτει ζωτικές ανάγκες για τη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής… Η παρουσία και συμμετοχή στην ημερίδα εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, των πρώην και νυν εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ομιλητών που αντιπροσωπεύουν συλλογικότητες και εκπαιδευτικούς φορείς, … όσο παράδοξο κι αν φαίνεται με χαροποιεί, μιας και μαρτυρά απερίφραστα μια επιτυχία των προθέσεων, των προσπαθειών και των εγχειρημάτων που αναλαμβάνει και πραγματοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού… Η συνισταμένη των προσπαθειών όλων όσων έχουμε ταχθεί να ασχολούμαστε με την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι οι Έλληνες πολίτες και κατ’ επέκταση, ολόκληρη η ανθρωπότητα… Οι άνδρες και οι γυναίκες της Αιανής, οι νέοι και οι νέες της ευρύτερης περιοχής, οι τουρίστες και οι επισκέπτες, είναι αυτοί που αγκαλιάζοντας αξιοποιούν τα μνημεία. Οι σύλλογοι και τα σωματεία, οι πολίτες μπορούν να μετατρέψουν τους σωρούς από τις πέτρες σε πυρήνες πολιτισμού, σε πεδία καλλιέργειας και αναψυχής, σε πόλους ιστορικής μνήμης και σε χώρους ανάπτυξης της παιδείας αλλά και ουσιαστικής πνευματικής ανάτασης…»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και προσωπικά η Προϊσταμένη κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη απευθύνουν θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συμμετείχαν στην ημερίδα καταθέτοντας με ανακοινώσεις ή σύντομες παρεμβάσεις τους στοιχεία από το ιστορικό της δημιουργίας του μουσείου, αλλά και προτάσεις για το σχεδιασμό του μέλλοντός του, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα οργάνωση των Εφορειών, την ανάδειξη και προβολή του. Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν θέματα που προβληματίζουν την τοπική κοινωνία, την Πολιτεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως η έλλειψη υποστηρικτικών έργων υποδομής, που αφορούν κυρίως στην πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών - τουριστών στην Αιανή, την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, την ανάγκη άμεσης ένταξης της περιοχής σε τοπικά και ευρύτερα τουριστικά δίκτυα, αλλά και στα επίσημα εγκαίνια του μουσείου που δεν έγιναν ποτέ. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση και υλοποίηση της ημερίδας, μέσα από τη δουλειά τους, τις συνεντεύξεις και την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού, καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ για την κάλυψη του θέματος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται προς την επίτιμη Προϊσταμένη του ΥΠΠΟΑ και πρωτεργάτρια του μουσείου, κ.  Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, που είχε και την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, προς την οποία προσφέρθηκε από το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας – συνοδοιπόρους στη μακρά και επιτυχημένη πορεία της, ως συμβολικό δώρο, ένα αντίγραφο της «Νίκης της Αιανής», η οποία εκτίθεται στο μουσείο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, και ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Θέμης Μουμουλίδης. Επίσης, ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, πρώην Υπουργός – Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων και φορέων, Καθηγητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Προϊστάμενοι και αρχαιολόγοι όμορων Εφορειών Αρχαιοτήτων, καθώς και Επίτιμοι Προϊστάμενοι του ΥΠΠΟΑ - πρώην συνάδελφοι στην ΙΖ΄ ΕΠΚΑ. Δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στην εκδήλωση ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, πρώην Υπουργός και επίτιμος δημότης Αιανής, ο οποίος απέστειλε γραπτό ένθερμο χαιρετισμό. Χαιρετισμό απέστειλε επίσης και ο υπεύθυνος εργολάβος κατασκευής του μουσείου κ. Χρήστος Νικόπουλος. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους.

Η Εφορεία αφιερώνει την ημερίδα στην Δημοτική Κοινότητας Αιανής – Ιστορικής έδρας του Δήμου Κοζάνης, που στηρίζει διαχρονικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρέχοντας μια φιλόξενη αγκαλιά, και σε όλους τους «Εργάτες του Πολιτισμού», ελπίζοντας πως αυτή θα αποτελέσει την απαρχή για ένα εξίσου λαμπρό μέλλον, όχι μόνο για την Αιανή αλλά για όλη την Π.Ε. Κοζάνης, περιοχή αρμοδιότητας της Εφορείας._


29831270.jpgDSC_0082.jpgDSC_0114.jpgDSC_3699.jpgDSC_3710.jpgDSC_3733.jpgDSC_3738.jpgDSC_3744.jpgDSC_3793.jpgDSC_3810.jpgΑ10_ 13 (2).jpgΕ10_ 8 (2).jpgΕ5β_ 28 (2).jpg



! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

Η αφίσα της Ημερίδας

 

Πρόγραμμα ημερίδας

Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το δείτε απο εδώ

 

 

 

Πρόσκληση Ημερίδας

 

 

 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ

ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 10:00

για περισσότερα πατήστε εδώ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 9:00

στο Αρχοντικό του  Γρ. Βούρκα &

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 10:00

στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WORKSHOP

στη Σιάτιστα

 Κυριακή  26 Νοεμβρίου από τις  10:30

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΑΠΟ Τρίτη 10 έως Πέμπτη 12  Οκτωβρίου

από τις  9:00 έως 13:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΗΠΚ  "Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Σάββατο   23 Σεπτεμβρίου 17:30  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΗΜΕΡΙΔΑ " Τα Χρώματα της Σιάτιστας"

στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας

Σάββατο  23 Σεπτεμβρίου  09:20 εώς 18:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τετάρτη  23 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ  2023

με την Μουσική εκδήλωση "Η ΞΕΝΙΤΙΑ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τρίτη 1 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


Το θεατρικό έργο "Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών"

στην Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης

Σάββατο 22 Ιουλίου 20:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το θεατρικό έργο "Λιγνίτη Τόπος ή Τι;"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Δευτέρα & Τρίτη Ιουλίου 21:15  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου

Δευτέρα 12  Ιουνίου  11:00  στο

Δημοτικό σχολείο Απιδέας

για περισσότερα πατήστε εδώ

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου  έως 28 Μαΐου

10:00-14:00 στο Μακεδονικό

Τάφο  Σπηλιάς Εορδαίας

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη 18 Μαΐου   10:00-12:00

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας

Το Σάββατο  29  Απριλίου  9:00-14:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


Ημερίδα "Ζωγράφοι της Εράτυρας

(Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα"

Σάββατο 4 Μαρτίου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ









Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 134 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.