title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016-2022 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2008-2015

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

PDF


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά εκπαιδευτικών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης υπό τον γενικό τίτλο «Ο πολυσχιδής κόσμος της συντήρησης» που έλαβαν χώρα από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 έως και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης και εντάχθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης, στον οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει από το 2019. Από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων την επιμέλεια σχεδιασμού και την υλοποίηση των εκδηλώσεων ανέλαβαν οι συντηρητές Βικτωρία Χαραμπάτη, Περιστέρα Πλιάτσιου, Στυλιανή Πελέκα και Κωνσταντίνος Κουσίδης, ενώ τις ξεναγήσεις ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι Κατερίνα Αναγνωστοπούλου και Θεοχάρης Τσάμπουρας.

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή. Μέσω της φετινής σπονδυλωτής εκπαιδευτικής δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε στην Σιάτιστα, το Τσοτύλι και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, εκπαιδευτικών και ενηλίκων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την τοπική πολιτιστική μας κληρονομιά και τις τεχνικές συντήρησης της. Συνολικά έλαβαν μέρος στη δράση πάνω από 300 συμμετέχοντες και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς  του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, του Δημοτικού Σχολείου Τσοτυλίου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Τσοτυλίου και του Γυμνασίου Αιανής. Ειδικά οι μικροί μας φίλοι, που έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική μας δράση, ενθουσιάστηκαν με την δυνατότητα που τους δόθηκε να θαυμάσουν από κοντά τα πολιτιστικά τεκμήρια του τόπου τους αλλά και να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά συντηρούνται, ενώ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τεχνικές κατασκευής φορητών εικόνων και ψηφιδωτού, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από έμπειρους συντηρητές και εξειδικευμένους επιστήμονες.


Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί δίχως την έμπρακτη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης – ιδίως δε του Σεβασμιώτατου κ.κ. Αθανασίου Γιαννουσά και των Ιερέων της Μητροπόλεώς του, που επέτρεψαν τη διοργάνωση ξεναγήσεων και προβολών στο Παρεκκλήσιο της Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιατίστης και στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τσοτυλίου – καθώς και του Δήμου Βοΐου, που διέθεσε χώρους του Τραμπαντζείου Γυμνασίου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά και με τους υπαλλήλους του φρόντισε για την άψογη διοργάνωση, την διάθεση του τεχνολογικού εξοπλισμού και την καθαριότητα των χώρων. Ευχαριστίες οφείλουμε στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Βοΐου, Νικολέτα Πάτρα-Τσούκα, και στην συντηρήτρια Ελευθερία Τύπα, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Συντήρησης του Δήμου Βοΐου, που με ιδιαίτερη προσοχή και επαγγελματισμό συντόνισαν και πλαισίωσαν τα σκέλη της εκπαιδευτικής δράσης στη Σιάτιστα και το Τσοτύλι. Τέλος, ευχαριστούμε τον συντηρητή Γρηγόρη Τζαναμπέτη για την βοήθειά του και τον συντηρητή και αγιογράφο Κωσταντίνο Τζαναμπέτη που αφιλοκερδώς προσέφερε τις πολύτιμες γνώσεις του στη συντήρηση των εικόνων και τα υλικά του αγιογραφικού του εργαστηρίου για της ανάγκες της εκδήλωσης.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

1 (9).jpg1 (8).jpg1 (6).jpg1 (7).jpg1 (5).jpg1 (4).jpg1 (3).jpg1 (2).jpg1 (10).jpg1 (14).jpg1 (13).jpg1 (12).jpg1 (1).jpg
! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

  

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 29 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε

 εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΤΟ  ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε

 εδώ


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ

ΑΡΧΟΝΤΙΚ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΒΟΥΡΚΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 17:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ  4 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2021

για περισσότερα πατήστε εδώΕΗΚΠ 2021

"Πέρα από το 'σύνορον' του Καποδίστρια"

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2021 

"Από..έρωτα"

μουσικοθεατρική

παράσταση στο Αρχαιολογικό 

Μουσείο Αιανής  

για περισσότερα πατήστε εδώ


¨Πανούργα χήρα" θεατρικη

παράσταση στο Αρχαιολογικό 

Μουσείο Αιανής Σάββατο

 24 Ιουλίου 2021

για περισσότερα πατήστε εδώ

Οι θεατρικές παραστάσεις

¨Μνήμη"και

"Πεθαίνω σαν Χώρα"

για περισσότερα πατήστε εδώ

1o Μέρος του Θεατρικού Τρίπτυχου

« In Situ » με τίτλο "ΠΡΟΣΒΑΣΗ"

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Δράσεις  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ


Τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

στα Ψηφιακά Μουσεία

για περισσότερα πατήστε εδώ


«Νόσος και θεραπεία στον χρόνο» 

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

Ψηφιακή Δράση με τίτλο 

«Νόσος και θεραπεία στον χρόνο» 

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΛΛΑΔΑ_2021

για περισσότερα πατήστε εδώ


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 144 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.