English

mouseioaianis.gr                                                                                                                                                                                                                              

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΑΝΗΣ

PDF

Με επιτυχία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαρτίου 2018, η ημερίδα που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, με τίτλο:

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αφηγείται την ιστορία του.

Με τη δυναμική του παρελθόντος στοχεύοντας το μέλλον.»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αφηγήθηκε τη μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα ιστορία του δια των ανθρώπων που το οραματίστηκαν, το δημιούργησαν και πάσχισαν για την ολοκλήρωσή του, αλλά και όσων φέρουν σήμερα την ευθύνη της λειτουργίας του, της ανάδειξης και προβολής του. Παράλληλα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό ανθρωποκεντρικού περιεχομένου, από το αρχείο της Εφορείας αλλά και από το προσωπικό αρχείο πολλών αιανιωτών, οργανωμένο θεματικά και χρονολογικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου, όπου και θα παραμείνει μέχρι και τα τέλη Απριλίου, αλλά και σύντομο βίντεο, ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες σε μια ιστορία 35 και πλέον ετών.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής συνιστά το όραμα μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας: Αρχαιολόγοι, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και απλοί πολίτες – εργαζόμενοι ή μη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ένωσαν κάποτε τις δυνάμεις τους κι έγιναν μια μεγάλη «παρέα», με κεντρικό πρόσωπο την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, και με έναν κοινό σκοπό: Την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Αιανής. Πως θα μπορούσε αυτό να αποτύχει; Και πως μπορεί να μην έχει συνέχεια; …Η ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας γύριζε γύρω από τα αρχαία. Οι πληροφορίες για άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους διαδέχονταν η μία την άλλη και οι αρχαιόφιλοι αυξάνονταν μέρα με τη μέρα, αφού κανείς δεν ήθελε να λείψει από αυτό το πανηγύρι. Γιατί με πανηγύρι έμοιαζε η αντίδραση όλων κάθε φορά που αποκαλυπτόταν ένα σπουδαίο εύρημα, όπως το μαρμάρινο λιοντάρι που το περιέφεραν οι μεταφορείς του πάνω στο αγροτικό, κορνάροντας, σε όλο σχεδόν το χωριό, σαν τα προικιά τα νύφης. Και μήπως δεν είναι άραγε ο πολιτισμός μας η πολυτιμότερη προίκα μας;…» (από την ομιλία της Προϊσταμένης της Εφορείας)

Όπως τόνισε στο γραπτό χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί «…κόσμημα και καύχημα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που επιτελεί ένα κρίσιμης σημασίας ρόλο στην Δυτική Μακεδονία και καλύπτει ζωτικές ανάγκες για τη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής… Η παρουσία και συμμετοχή στην ημερίδα εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, των πρώην και νυν εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ομιλητών που αντιπροσωπεύουν συλλογικότητες και εκπαιδευτικούς φορείς, … όσο παράδοξο κι αν φαίνεται με χαροποιεί, μιας και μαρτυρά απερίφραστα μια επιτυχία των προθέσεων, των προσπαθειών και των εγχειρημάτων που αναλαμβάνει και πραγματοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού… Η συνισταμένη των προσπαθειών όλων όσων έχουμε ταχθεί να ασχολούμαστε με την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι οι Έλληνες πολίτες και κατ’ επέκταση, ολόκληρη η ανθρωπότητα… Οι άνδρες και οι γυναίκες της Αιανής, οι νέοι και οι νέες της ευρύτερης περιοχής, οι τουρίστες και οι επισκέπτες, είναι αυτοί που αγκαλιάζοντας αξιοποιούν τα μνημεία. Οι σύλλογοι και τα σωματεία, οι πολίτες μπορούν να μετατρέψουν τους σωρούς από τις πέτρες σε πυρήνες πολιτισμού, σε πεδία καλλιέργειας και αναψυχής, σε πόλους ιστορικής μνήμης και σε χώρους ανάπτυξης της παιδείας αλλά και ουσιαστικής πνευματικής ανάτασης…»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και προσωπικά η Προϊσταμένη κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη απευθύνουν θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συμμετείχαν στην ημερίδα καταθέτοντας με ανακοινώσεις ή σύντομες παρεμβάσεις τους στοιχεία από το ιστορικό της δημιουργίας του μουσείου, αλλά και προτάσεις για το σχεδιασμό του μέλλοντός του, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα οργάνωση των Εφορειών, την ανάδειξη και προβολή του. Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν θέματα που προβληματίζουν την τοπική κοινωνία, την Πολιτεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως η έλλειψη υποστηρικτικών έργων υποδομής, που αφορούν κυρίως στην πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών - τουριστών στην Αιανή, την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, την ανάγκη άμεσης ένταξης της περιοχής σε τοπικά και ευρύτερα τουριστικά δίκτυα, αλλά και στα επίσημα εγκαίνια του μουσείου που δεν έγιναν ποτέ. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή διοργάνωση και υλοποίηση της ημερίδας, μέσα από τη δουλειά τους, τις συνεντεύξεις και την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού, καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ για την κάλυψη του θέματος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται προς την επίτιμη Προϊσταμένη του ΥΠΠΟΑ και πρωτεργάτρια του μουσείου, κ.  Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, που είχε και την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, προς την οποία προσφέρθηκε από το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας – συνοδοιπόρους στη μακρά και επιτυχημένη πορεία της, ως συμβολικό δώρο, ένα αντίγραφο της «Νίκης της Αιανής», η οποία εκτίθεται στο μουσείο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, και ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Θέμης Μουμουλίδης. Επίσης, ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, πρώην Υπουργός – Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων και φορέων, Καθηγητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Προϊστάμενοι και αρχαιολόγοι όμορων Εφορειών Αρχαιοτήτων, καθώς και Επίτιμοι Προϊστάμενοι του ΥΠΠΟΑ - πρώην συνάδελφοι στην ΙΖ΄ ΕΠΚΑ. Δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στην εκδήλωση ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, πρώην Υπουργός και επίτιμος δημότης Αιανής, ο οποίος απέστειλε γραπτό ένθερμο χαιρετισμό. Χαιρετισμό απέστειλε επίσης και ο υπεύθυνος εργολάβος κατασκευής του μουσείου κ. Χρήστος Νικόπουλος. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους.

Η Εφορεία αφιερώνει την ημερίδα στην Δημοτική Κοινότητας Αιανής – Ιστορικής έδρας του Δήμου Κοζάνης, που στηρίζει διαχρονικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρέχοντας μια φιλόξενη αγκαλιά, και σε όλους τους «Εργάτες του Πολιτισμού», ελπίζοντας πως αυτή θα αποτελέσει την απαρχή για ένα εξίσου λαμπρό μέλλον, όχι μόνο για την Αιανή αλλά για όλη την Π.Ε. Κοζάνης, περιοχή αρμοδιότητας της Εφορείας._


DSC_0114.jpgΕ10_ 8 (2).jpgΕ5β_ 28 (2).jpgΑ10_ 13 (2).jpgDSC_3810.jpgDSC_3744.jpgDSC_3793.jpgDSC_3738.jpgDSC_3733.jpgDSC_3710.jpgDSC_3699.jpg29831270.jpgDSC_0082.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

Η αφίσα της Ημερίδας

 

Πρόγραμμα ημερίδας

Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το δείτε απο εδώ

 

 

 

Πρόσκληση Ημερίδας

 

 

 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2018

PDF

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου και στο Αρχοντικό της Πούλκως, εξαίρετο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στη Σιάτιστα, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2017, επέλεξε να κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σηματοδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον της Υπηρεσίας για όλη την Π.Ε. Κοζάνης, περιοχή αρμοδιότητάς της.

Την κοπή της πίτας έκανε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κκ Παύλος. Παρευρέθησαν επίσης ο Δήμαρχος Δήμου Βοΐου κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Λάζαρος Γκερεχτές και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρης Τζιλίνης.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στη δραστηριότητα της Εφορείας κατά τη χρονιά που πέρασε, επικεντρώνοντας στα θέματα του Δήμου Βοΐου, ευχαρίστησε το Δήμο και την Μητρόπολη για τη συνεργασία τους, καθώς και για την παρουσία τους στην εκδήλωση, ευχόμενη σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη προσφέρθηκε αντίγραφο πήλινου ελληνιστικού ειδωλίου της Αιανής, του ΤΑΠΑ. Ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της πόλης.

Τα έξοδα της βασιλόπιτας κάλυψαν η εταιρεία συστημάτων ασφαλείας των Χαρζάκα Δημητρίου, Δουλόπικου Νίκου και Δινούση Παντελή, καθώς και το εργοστάσιο ξυλείας Χλιάπας Α.Ε. Η Εφορεία ευχαριστεί θερμά τους δύο χορηγούς και τους εύχεται καλή χρονιά.

9. DSC_0096.jpg8. DSC_0101.jpg7. DSC_0095.jpg6. DSC_0091.jpg5. DSC_3591.jpg4. DSC_3583.jpg3. DSC_3575.jpg2. DSC_3569.jpg13. DSC_0118.jpg14. DSC_0476.jpg12. DSC_0117.jpg11. DSC_0110.jpg1. DSC_0079.jpg10. DSC_0106.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

PDF

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αιανής στόλισαν φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στην έδρα της, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Θερμές ευχαριστίες στο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Νικόλαο Βλάχο και ιδιαίτερα στους μαθητές και τις δασκάλες των δύο τάξεων που επιμελήθηκαν το στολισμό του μικρού έλατου της αυλής, με στολίδια που έφτιαξαν μόνοι τους, με πολύ μεράκι. Τη δράση, από πλευράς της Εφορείας, ανέλαβε η αρχαιολόγος Χρύσα Τσαγκούλη.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη και το προσωπικό εύχονται σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2018.

 


 

DSC_0377.jpgDSC_0371.JPGDSC_0359.jpgDSC_0344.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΠΟΥΛΚΩ

PDF

Το Αρχοντικό της Πούλκως, στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου Κοζάνης, επισκέφθηκε σήμερα 4 Νοεμβρίου 2017, η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο του εορτασμού της 105ης επετείου της μάχης της Σιάτιστας και της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό.

Στο αρχοντικό ξεναγήθηκε από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, κα Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

 

Η Εφορεία ευχαριστεί θερμά την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την τιμή που της έκανε, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό πρόγραμμα, να επισκεφθεί το μνημείο, λαμπρό δείγμα μιας ακμάζουσας περιόδου της  πόλης και της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον της Πολιτείας, και του ιδίου προσωπικά, για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου.

 

DSC_0876.jpgB 005.jpgDSC_0846.jpgDSC_0848.jpgDSC_0850.jpgDSC_0858.jpgDSC_0865.jpgDSC_0868.jpgDSC_0883.jpgDSC_5156.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

ΣΕΑ_2017

PDF

 

«Λιγνίτης, Αρχαιότητες και Τοπικές Κοινωνίες» ήταν το θέμα με το οποίο συμμετείχε φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την «Ημέρα προβολής του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», με θέμα για το 2017 «Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: ασύμβατη σχέση ή διαχρονική συνύπαρξη».

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και οι ανασκαφές στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ άνοιξαν στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2017, και υποδέχθηκαν το ενδιαφερόμενο κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με τη μεθοδολογία και τις συνθήκες διεξαγωγής των μεγάλων αυτών σωστικών ανασκαφών στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, με τα μέχρι τώρα ευρήματα και τη σημασία τους για την περιοχή, ενώ είχαν παράλληλα την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εν εξελίξει ανασκαφές και τα ευρήματά τους, στη Μαυροπηγή και τον Κλείτο (Νότιο Πεδίο).

Στις ανασκαφές ξεναγήθηκαν από τους συμβασιούχους αρχαιολόγους – υπεύθυνους των εργασιών στο πεδίο, Άλκη Ζαρογιάννη, Κλεονίκη Τσεργά, Σοφία Λύχνα και Κική Παπάζογλου, καθώς και την Προϊσταμένη της Εφορείας και υπεύθυνη των ανασκαφών Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

Τα ευρήματα των ανασκαφών των λιγνιτωρυχείων, μέρος των οποίων εκτίθεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, παρουσίασε στην 5η τάξη του Δημοτικού Σχολείου Χ. Μούκα που την επισκέφθηκε, η αρχαιολόγος της Εφορείας Βιβή Ευαγγέλογλου.

Μετά από 22 χρόνια ανασκαφών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συνεχίζει να προπορεύεται των εκσκαφών κάθε μεγάλου αναπτυξιακού έργου, όπως ορίζει ο Αρχαιολογικό Νόμος, αποδεικνύοντας πως ανάπτυξη, μνημεία και τοπικές κοινωνίες μπορούν να συνυπάρχουν, με επωφελή αποτελέσματα για τον τόπο και την πολιτισμική του κληρονομιά.

DSC_4920.JPGDSC_4951.jpgDSC_4899.jpgDSC_4873.jpgDSC_0074.jpgDSC_4858.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

 

 

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ημερίδα για το Αρχαιολογικό

Μουσείο Αιανής

Παρασκευή 30 Μαρτίου 16:00-21:30

για περισσότερα  πατήστε εδώ

 

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα ως Παρασκευή 8.00 – 15.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.00 – 15.00

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

 

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.