title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


H Αρχαιολόγος

PDF

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», που έχει ο καθιερώσει Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από το 2012, στις 15-21 Απριλίου 2019 διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Η Αρχαιολογία στην Οθόνη».


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει στη δράση με την προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ του βραβευμένου σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη:


«Η Αρχαιολόγος»

 

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί, μέρα από το έργο και τους αγώνες για τη διάσωση των αρχαιοτήτων του νομού Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής, της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου - Μεντεσίδη, να αναδείξει στο τέλος το νόημα της «προσωπικής ευθύνης» και τη σημασία που έχει να την αναλαμβάνει κανείς.


Η προβολή της ταινίας θα γίνει την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.


Υπενθυμίζουμε, την λειτουργία στο Μουσείο Αιανής δύο Εκθέσεων Φωτογραφίας:

  • Αίθουσα εκδηλώσεων: «Από την ανασκαφή στην παρουσίαση» (συνδιοργάνωση: ΕΦΑ Κοζάνης και Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος).
  • Προθάλαμος Έκθεσης Μουσείου: «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω», με ειδικό θέμα για το 2018 το έθιμο των «Λαζαρίνων» στην Αιανή, με έργα του θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου (συνδιοργάνωση: ΕΦΑ Κοζάνης και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ΤΕΕΤ).


Την αφίσα της Εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώΤην αφίσα του Υπουργείου Πολιτισμού μπορείτε να την δείτε εδώ


 

Η καλλιτεχνική έκφραση στο νομό Κοζάνης

PDF

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Απριλίου 2019, στο Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα, στην Κοζάνη, η έκθεση με τίτλο «Περδίκα μου γραμμένη…», που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπό τον γενικό τίτλο «Η καλλιτεχνική έκφραση στο νομό Κοζάνης», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών. Τους καλλιτέχνες και το κοινό καλωσόρισαν οι Προϊστάμενοι των δύο Εφορειών.

 

Η έκθεση φιλοξενεί έργα λαϊκής τέχνης, δύο καλλιτεχνών από την Εράτυρα: Ζωγραφισμένα αυγά – «περδίκες» και έργα χαρακτικής σε γυαλί της κας Αγνής Κανδύλη-Βατιάνη, και ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες, της κας Βασιλικής Μ. Πάτκου.

Τι καλλιτέχνιδες προλόγισε ο καθηγητής χημείας κ. Βασίλης Στρέμπας, οποίος προσέγγισε το θέμα της «περδίκας» με το δικό του τρόπο και με τις βιωματικές του εμπειρίες από την γενέτειρά του, την Εράτυρα.

Ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες, και κυρίως έργα χαρακτικής σε γυαλί, ανάμεσά τους και μια νταμιτζάνα 150 ετών, και πολυάριθμες «περδίκες» - πανέμορφα ζωγραφιστά αυγά κότας, χήνας, στρουθοκαμήλου και άλλων πουλιών, εξαιρετικά έργα τέχνης, εμπνευσμένα από την παράδοση της Κοζάνης και των Γρεβενών, και τον τοιχογραφικό διάκοσμο των αρχοντικών της Εράτυρας, αλλά και σύγχρονες περίτεχνες δημιουργίες που εξελίσσουν την παράδοση, εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη, σε ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής της πόλης της Κοζάνης.

 

Υπενθυμίζουμε ότι, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, 20 και 21 Απριλίου, και κατά τις ώρες 11:00-13:00, η κ. Αγνή Κανδύλη-Βατιάνη, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την μεταλαμπάδευση της παραδοσιακής αυτής τέχνης στις νεότερες γενιές, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της σε μεμονωμένα άτομα ή Συλλόγους, θα πραγματοποιήσει βιωματικό Εργαστήρι, διδάσκοντας την «Τεχνική Διακόσμησης Αυγών με το κοντύλι.

 

Διάρκεια έκθεσης: έως την Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 9:00- 14:00

 

Είσοδος ελεύθερη


DSC_0416.jpgDSC_0420.jpgDSC_0405.jpgDSC_0400.jpgDSC_0390.jpgDSC_0388.jpgDSC_0373.jpgDSC_0369.jpgDSC_0371.jpgDSC_0333.jpgDSC_0350.jpgDSC_0332.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


 Την Αφίσα της Εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ


 

Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία _2019

PDF

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία», συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, ώρα 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στα εγκαίνια της  Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα:

«Από την ανασκαφή στην παρουσίαση»

Η δουλειά των Υπαλλήλων των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, Μαγνησίας και Κοζάνης

Η έκθεση πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά και έχει ως στόχο να γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη - αποκατάσταση - φύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η δουλειά των υπαλλήλων του Πολιτισμού, καθώς και τα Μνημεία, οι Αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία έξι Εφορειών Αρχαιοτήτων θα προβληθούν συνολικά, μέσα από 103 ταμπλό που εκτίθενται στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, όπου και θα παραμείνουν έως τα τέλη Οκτωβρίου.

             Είσοδος ελεύθερη

Την αφίσα της εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ

Την πρόσκληση της εκδήλωσης μπορείτε να την δείτε εδώ

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ

PDF

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Διοργανώθηκε από το Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με οικοδέσποινα της γιορτής την Υπουργό κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν 25 σημαντικές στιγμές του 2018, από τη Μακεδονία και Θράκη, από τον σύγχρονο πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Προηγήθηκε ανάλογη εκδήλωση στην Αθήνα, στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «πρόκειται για στιγμές που αποδεικνύουν ότι το όραμα, οι στόχοι, η γνώση, η συλλογική προσπάθεια, η συστηματική δουλειά και ο σχεδιασμός … μπορούν να μετατρέψουν μια στιγμή σε γεγονός.»

Συμμετείχαν 25 πολιτισμικοί φορείς, Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και εποπτευόμενοι Οργανισμοί και Ιδρύματα, φέρνοντας τους συμμετέχοντες και το κοινό σε επαφή με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, αρχαιολογικούς χώρους, μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, εικαστικά θέματα, αλλά και θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η εγγραφή του Τρανού Χορού της Βλάστης Εορδαίας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος.

Τα επιλεγμένα από τους φορείς θέματα παρουσιάστηκαν με 3΄ video και 2΄ ομιλία από τους Προϊσταμένους των Εφορειών και των άλλων φορέων.

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, δια της  Προϊσταμένης της, Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, συμμετείχε με το θέμα «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής». Η επιλεγμένη, ως σημαντική στιγμή – γεγονός του 2018, δράση, αφορούσε στο δύσκολο και ενδιαφέρον θέμα των νεολιθικών ειδωλίων, έτσι όπως αυτά παρουσιάστηκαν με βιωματικό τρόπο στην Ποντοκώμη, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με θέμα ΠΟΛΕ(ε)ΙΣ. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η ΕΦΑ Κοζάνης, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, καθώς και ο Σύλλογος Κομμωτών Κοζάνης, που ζωντάνεψε την εικόνα της γυναίκας της Νεολιθικής εποχής, με βάση το εκπληκτικό σύνολο πήλινων γυναικείων ειδωλίων από την ανασκαφή στη θέση Σουλουκιά, στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην κοινότητα Ποντοκώμης, που είναι υπό μετεγκατάσταση, και σε όλες τις αρχαίες και σύγχρονες «πόλεις» της περιοχής, που αφανίζονται σταδιακά στα λιγνιτωρυχεία.

«Δεν είναι όλα εφήμερα» λοιπόν, και η εκδήλωση θα άξιζε να γίνει θεσμός...

Το video της εκδήλωσης που  πραγματοποιήθηκε στο κλειστό αμφιθέατρο Ποντοκώμης και είχε ως γενικό τίτλο «Ποντοκώμη Κοζάνης:  Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής». Μπορείτε να το δείτε  εδώ

Το video της εκδήλωσης  «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης .Μπορείτε να το δείτε  εδώ


IMG_20190331_142111.jpgIMG_20190331_140607.jpgIMG_20190331_132746.jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

PDF

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ξεκινάει την υλοποίηση ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, για μαθητές της Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Περιήγηση στα μνημεία της Κοζάνης». Με αφετηρία την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, περιηγούμαστε σε μνημεία της πόλης, ανακαλύπτουμε την τοπική ιστορία και τα πρόσωπα που είναι άμεσα συνυφασμένα με αυτήν και συνδέουμε το χθες με το σήμερα μέσα από δύο ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές:

1η Πολιτιστική Διαδρομή: Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν την νεώτερη ιστορία της πόλης μέσα από έναν περίπατο, με αφετηρία την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και την ιστορία του κτηρίου που τη στεγάζει. Επόμενος σταθμός μας είναι το Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα και στη συνέχεια το Δημαρχείο, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και το Ξενοδοχείο Ερμιόνειο. Η διαδρομή συνεχίζεται στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου και το Καμπαναριό, και αφού περάσει από το Βαλταδώριο Γυμνάσιο ολοκληρώνεται στο Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα.

2η Πολιτιστική Διαδρομή: Περιηγούμαστε στις αίθουσες της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης και γνωρίζουμε την παλαιότερη ιστορία της πόλης και ολόκληρου του νομού Κοζάνης. Εστιάζουμε στα ευρήματα του Ρωμαϊκού Τάφου – Ηρώου της οδού Αρκαδίου (πλησίον του Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης) και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο.

 


 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης

18 Απριλίου 2019, στο Αρχοντικό

Γρηγορίου Βούρκα, στην Κοζάνη,

η έκθεση με τίτλο

«Περδίκα μου γραμμένη…»,

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Προβολή ταινίας

Η Αρχαιολόγος

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων

του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ
"Πρόσκληση για την  εκδήλωση"

οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία"Σάββατο 6 Απριλίου2019 ώρα 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής για περισσότερα πατήστε εδώ

'ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ' για περισσότερα πατήστε εδώ
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 143 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.