title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΧΩΡΩΝ 2024

PDF

Θερινό Πρόγραμμα Λειτουργίας Μουσείων – Μνημείων – Αρχαιολογικών Χώρων

Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

 

(Βλ. Τρέχουσες Εκδηλώσεις – Ανακοινώσεις, στον Ιστότοπο www.mouseioaianis.gr  )

 

 

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

Ανοιχτό καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24610/98800-801

Στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί έκθεση αφής και συστήματος γραφής Braille.

Ισχύουν εισιτήρια: 4 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Στον προθάλαμο της Έκθεσης του μουσείου υπάρχουν QR-codes με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δύο διαθέσιμα έντυπα φυλλάδια του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Αιανής, καθώς και σε δύο ακόμα για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στο Βελβεντό και τα Σέρβια. Τα φυλλάδια διατίθενται επίσης δωρεάν και σε έντυπη μορφή.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΑΝΗΣ: Αρχαία Πόλη και Βασιλική Νεκρόπολη  

Ανοιχτός καθημερινά, 8:30-15:30

Η έδρα του αρμόδιου φύλακα του συνόλου του Αρχαιολογικού Χώρου είναι στην Αρχαία Πόλη, στο λόφο της Μεγάλης Ράχης Αιανής.

Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους φύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, τηλ.: 24610/98800-801

Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ισχύουν εισιτήρια για κάθε έναν από τους δύο χώρους: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Ειδικά για την Αρχαία Πόλη, ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι μετά την ολοκλήρωση, στα τέλη του 2023, του έργου ΕΣΠΑ (ΟΧΕ) «Μερική Ανάδειξη της Πόλης της Αρχαίας Αιανής», το οποίο περιλάμβανε κυρίως κατασκευή μονοπατιών και χώρων εξυπηρέτησης κοινού, η πρόσβαση και η περιήγηση στο χώρο είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολη και προσιτή σε  όλες τις κατηγορίες των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, που μπορούν να προσεγγίσουν το σύνολο σχεδόν των ανασκαμμένων και αναδειγμένων ανασκαφικών τομέων. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες (ελληνικά – αγγλικά) και πινακίδα σε γραφή Braille, ενώ έχουν εκδοθεί και ενημερωτικά φυλλάδια (ελληνικά – αγγλικά) που διευκολύνουν τους επισκέπτες στην περιήγηση.  

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ανοιχτή καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24610/26210

Στη Συλλογή υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, επί των οδών Δημοκρατίας 8 και Φον Κοζάνι.

Ισχύει εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Στον προθάλαμο της Έκθεσης της Συλλογής υπάρχουν QR-codes με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δύο διαθέσιμα φυλλάδια του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Αιανής, καθώς και σε δύο ακόμα για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στο Βελβεντό και τα Σέρβια. Τα φυλλάδια διατίθενται επίσης δωρεάν και σε έντυπη μορφή.

 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΡ. ΒΟΥΡΚΑ, στην ΚΟΖΑΝΗ

Ανοιχτό καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24610/25903

Δημογεροντίας 8, πίσω από τη Μητρόπολη.

Ισχύει εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Στον αύλειο χώρο και μέχρι την είσοδο του ισογείου, με ορατότητα στο ισόγειο, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΟΥΛΚΩΣ, στη ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Ανοιχτό καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24650/21352

Ισχύει εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Στον αύλειο χώρο και μέχρι την είσοδο του ισογείου, με ορατότητα στο ισόγειο και σε μέρος του υπογείου του κτηρίου, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Πληροφορίες για τα μνημεία της Σιάτιστας και δυνατότητα εικονικής περιήγησης στα Αρχοντικά και Αργυριάδη – Μαλιόγκα, μπορεί να έχει κανείς στον ιστότοπο: https://colorsofsiatista.gr/

 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΑΛΙΟΓΚΑ, στη ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Ανοιχτό καθημερινά, 8:30-15:30

Τηλ.: 24650/21352

Ισχύει εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας.

Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Από την είσοδο της αυλής υπάρχει ορατότητα στην πρόσοψη του κτηρίου.

Πληροφορίες για τα μνημεία της Σιάτιστας και δυνατότητα εικονικής περιήγησης στα Αρχοντικά Αργυριάδη – Μαλιόγκα και Πούλκως, μπορεί να έχει κανείς στον ιστότοπο: https://colorsofsiatista.gr/

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Για το διάστημα 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου: Ανοιχτός καθημερινά (εκτός Τετάρτης), 8:30-15:30

Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους φύλακες της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης, τηλ.: 24610/39667, 6940414089

Είσοδος ελεύθερη

Στο πάνω επίπεδο, με ορατότητα σε όλο το χώρο, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για το μνημείο από ταμπλό που υπάρχει στο χώρο καθώς και από έντυπο φυλλάδιο που διατίθενται δωρεάν. Γενικά για τους μακεδονικούς τάφους της Π.Ε. Κοζάνης μπορεί να ενημερωθεί κανείς από ψηφιοποιημένο φυλλάδιο που θα βρει στον ιστότοπο του μουσείου Αιανής: www.mouseioaianis.gr 

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕΡΒΙΩΝ

Ο χώρος είναι ελεύθερα προσβάσιμος, ενώ η επίσκεψη γίνεται με ευθύνη των επισκεπτών.

Ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι μετά την ολοκλήρωση, στα τέλη του 2023, του έργου ΕΣΠΑ (ΟΧΕ) «Στερέωση και Αποκατάσταση του Δυτικού Πύργου στο Κάστρο Σερβίων», ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της μορφής των πύργων της βυζαντινής Ακρόπολης.

Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες (ελληνικά – αγγλικά) και πινακίδα σε γραφή Braille. Στις πινακίδες υπάρχουν QR-codes που παραπέμπουν στον δίγλωσσο ιστότοπο του έργου https://byzantineservia.gr/  με αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το κάθε μνημείο του χώρου καθώς και αναλυτικές οδηγίες επίσκεψης και χρήσιμες πληροφορίες για την περιήγηση στην Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων. 

Επιπλέον, έχουν εκδοθεί ενημερωτικά φυλλάδια (ελληνικά – αγγλικά) τα οποία διατίθενται δωρεάν στα πωλητήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης. Στα σημεία αυτά μπορεί να βρει κανείς και το δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στην περιοχή των Σερβίων.


8Α. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΒΙΩΝ.jpg8. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΒΙΩΝ.jpg7Α. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ.jpg7. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ.jpg6. ΣΙΑΤΙΣΤΑ_ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΜΑΛΙΟΓΚΑ, ΝΕΡΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.jpg5. ΣΙΑΤΙΣΤΑ_ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΟΥΛΚΩΣ.jpg4. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΡ. ΒΟΥΡΚΑ.jpg3Α. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ.jpg3. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ.jpg2Α. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΑΝΗΣ - ΠΟΛΗ.jpg2. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΑΝΗΣ.jpg1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ.jpg1Α. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

20.18-7-22_ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

PDF


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β΄, 20)

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ολοκληρώνουμε σήμερα τη σειρά αναρτήσεων του 2022, με μία ακόμα τεχνητή λίμνη. Δημιουργήθηκε το 2012, από τη ΔΕΗ Α.Ε., στη δυτική συνέχεια της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, κατακλύζοντας παραποτάμιες εκτάσεις δύο νομών, Κοζάνης και Γρεβενών. Αναφερόμαστε στο ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ή ΙΛΑΡΙΩΝΑ (από την ομώνυμη Ιερά Μονή).

Μεγάλες σωστικές ανασκαφές, από τις τότε αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, Λ΄ ΕΠΚΑ και 17η ΕΒΑ, και εντυπωσιακές μεταφορές μνημείων με τη συνεργασία των κεντρικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνόδευσαν το εν λόγω έργο.  

Οι αρχαιολογικές εργασίες της Λ΄ ΕΠΚΑ άρχισαν το 2004 με επιφανειακή έρευνα κατά μήκος των περιοχών που επρόκειτο να πληγούν και ολοκληρώθηκαν το 2013 με τη μεταφορά και ανασκαφή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής ταφικών πίθων από τη θέση Λογκάς Ελάτης. Ο αγώνας των αρχαιολόγων για τη διάσωση των αρχαιοτήτων αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Κ. Τσακίρη, με αποτέλεσμα της δημιουργία της ταινίας «Η Αρχαιολόγος».    

 

Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ στην παραποτάμια περιοχή οδήγησε στον εντοπισμό δεκάδων νέων αρχαιολογικών χώρων, η ανασκαφή των οποίων αποκάλυψε εντυπωσιακά ευρήματα χρονολογούμενα από την αρχαιότερη (στην Π.Ε. Γρεβενών) και νεότερη (στην Π.Ε. Κοζάνης) νεολιθική περίοδο έως και την βυζαντινή εποχή.

 

Στην Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ (2004, 2009-2013), στην κοινότητα ΕΛΑΤΗΣ διερευνήθηκαν δύο εκτεταμένες παραποτάμιες περιοχές:

Στη θέση Ποταμιά εντοπίστηκαν διαλυμένες αρχαιότητες της εποχής χαλκού και της βυζαντινής εποχής.

Στη θέση Λογκάς ήρθαν στο φως σημαντικά οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα. Η μικρή αυτή παραποτάμια κοιλάδα που ανοίγεται στα δεξιά του ρου του Αλιάκμονα αποτέλεσε πόλο έλξης για μόνιμη κατοίκηση από τα μέσα της 5ης π.Χ. χιλιετίας μέχρι και τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι αρχαιότητες εντοπίζονται σε δύο περιοχές, στο επίπεδο παραποτάμιο τμήμα (τομέας Α) και ψηλότερα στην περιοχή των λόφων (τομέας Β).

Στον τομέα Α΄ ερευνήθηκαν διαλυμένα ελληνιστικά κατάλοιπα, οικισμός της πρώιμης και μέσης εποχής χαλκού, και οικισμός της νεότερης νεολιθικής περιόδου. Στον τελευταίο αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα από καμένα πασσαλόπηκτα κτίσματα, οκτώ τουλάχιστον ελλειψοειδείς οικίες, κατασκευές και λάκκοι. Στον οικισμό της εποχής χαλκού ανήκουν πέντε μεγάλα λιθόκτιστα κτήρια, 20-50 τ.μ. περίπου, με ευθύγραμμη ή ελλειψοειδή (τα τρία) κάτοψη. Περιείχαν πλήθος ευρημάτων, ενώ εντοπίστηκαν και κάποιες ταφές σε πίθους. Στον τομέα Α΄ αποκαλύφθηκαν επίσης 54 ταφές και των τριών παραπάνω περιόδων: 30 εγχυτρισμοί (προϊστορικοί), 14 λακκοειδείς τάφοι και 10 κεραμοσκεπείς (ελληνιστικοί).

Στον τομέα Β΄, μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα σε λόφους, ανασκάφηκαν ανεξάρτητες κατοικίες ελληνιστικών χρόνων, καθώς και κατάλοιπα νεολιθικής κατοίκησης.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα του τομέα είναι το εκτεταμένο νεκροταφείο της πρώιμης και μέσης  εποχής του χαλκού (μέσα/τέλη 3ης – αρχές/μέσα 2ης π.Χ. χιλιετίας περίπου). Αποκαλύφθηκαν 122 κυκλικοί περίβολοι, διαμέτρου 1-8,50 μ., οι οποίοι περιείχαν 1-7 τάφους ο καθένας. Συνολικά ανασκάφηκαν 215 τάφοι: 135 εγχυτρισμοί (ταφές σε πίθους), 74 λακκοειδείς, πέντε κιβωτιόσχημοι, ένας κεραμοσκεπής (ελληνιστικός) και 6 ταφές ζώων (ιπποειδή και  σκυλιά). Όλοι σχεδόν οι νεκροί των προϊστορικών τάφων ήταν σε συνεσταλμένη στάση, ενώ κτερίσματα (αγγεία, κοσμήματα κ.ά.) έφεραν περίπου οι μισές.

Σε μικρή απόσταση από αυτό το νεκροταφείο, εντοπίστηκε ένα ακόμη της ύστερης εποχής χαλκού και πρώιμης εποχής σιδήρου (1600-700 π.Χ. περίπου). Εντοπίστηκαν και εδώ τρεις περίβολοι, που περιείχαν 19 κιβωτιόσχημους τάφους και δύο λακκοειδείς.

 

Στην Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ (2006-2012) ανασκάφηκαν οικισμοί και νεκροταφεία των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων σε πολλές από τις παραποτάμιες κοινότητες.

Στην κοινότητα ΠΑΝΑΓΙΑΣ, στη θέση Γέφυρα διερευνήθηκε οικισμός της ύστερης εποχής χαλκού. Στην θέση Βρωμονέρια αποκαλύφθηκε οικισμός των προϊστορικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Εντυπωσιακό είναι το συγκρότημα λουτρών που αποκαλύφθηκε, διερευνήθηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, όπου και μπορεί σήμερα να το δει κανείς (αριστερά του διαδρόμου που οδηγεί στην έκθεση του μουσείου).

Στην κοινότητα ΠΑΛΙΟΥΡΙΑΣ, στη θέση Κεραμαριό ανασκάφηκε οικισμός αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, καθώς και δύο νεκροταφεία των ίδιων περιόδων, με 30 και 33 ταφές στον ανατολικό και δυτικό λόφο αντίστοιχα. Επίσης, στη θέση Αγία Κυριακή διερευνήθηκαν επιχώσεις οικισμού της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου – οι πρωιμότερες που εντοπίστηκαν στο έργο, και της εποχής του χαλκού, καθώς και λίγες προϊστορικές ταφές. 

Στην κοινότητα ΔΙΠΟΡΟΥ, διενεργήθηκαν ανασκαφές στις θέσεις Κτιο και Παναγία. Στην πρώτη, η ανασκαφή διήρκεσε τέσσερα χρόνια, διερευνώντας κατάλοιπα οικισμών των νεολιθικών χρόνων, της εποχής χαλκού, των ελληνιστικών και βυζαντινών χρόνων. Αξιοσημείωτοι είναι οι ελληνιστικοί κλίβανοι που αποκαλύφθηκαν. Ανασκάφηκε επίσης νεκροταφείο των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, με συνολικά 87 τάφους διάφορων τύπων. Στη θέση Παναγία ανασκάφηκε οικισμός της νεότερης νεολιθικής περιόδου, της πρώιμης εποχής σιδήρου και των ελληνιστικών χρόνων, αποκαλύπτοντας πιθεώνες, κλιβάνους, έξι παιδικές ταφές και τρεις ταφές αλόγων. Στην ίδια θέση αποκαλύφθηκε επίσης μία τρίκλιτη βασιλική, με την πρωιμότερη φάση της να τοποθετείται στα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Νότια του ναού ήρθαν στο φως 20 ταφές βυζαντινών χρόνων.

Στην κοινότητα ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, στη θέση Βλάχος, ήρθαν στο φως κτήρια των υστεροελληνιστικών – ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και προϊστορικά οικιστικά κατάλοιπα, χρονολογούμενα στην νεότερη νεολιθική και την ύστερη εποχή χαλκού.  

Στην κοινότητα ΔΗΜΗΤΡΑΣ, στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος ανασκάφηκαν κατάλοιπα οικισμού και ταφή της ύστερης εποχής χαλκού. Επίσης, ένα σύνολο κτηρίων, ανάμεσά τους μία βασιλική, και ταφές των βυζαντινών χρόνων. Σε κοντινή απόσταση ήρθε επίσης στο φως μία μεγάλη αγροικία – κτηριακό συγκρότημα των ελληνιστικών χρόνων. Τα κονιάματα της αγροικίας μεταφέρθηκαν στο μουσείο Αιανής.

Στην κοινότητα ΜΟΝΑΧΙΤΙΟΥ, στη θέση Μεγάλη Πέτρα αποκαλύφθηκαν πέντε ελληνιστικές ταφές.

 

Το 2008 στην κοινότητα ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΤΟΡΝΙΚΙ) η 17η ΕΒΑ διενήργησε σωστική ανασκαφή στην Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΟΡΝΙΚΙΟΥ, στο πλαίσιο μεταφοράς του καθολικού ναού. Το καθολικό του ναού είναι διώροφο, με δύο μονόχωρους ναούς. Το ισόγειο του ναού τοιχογραφήθηκε τον 18ο αι. (1728-30), ενώ ο όροφος, στον οποίο σώζεται και παλαιότερη του τέλους του 14ου-αρχών 15ου αι. φάση τοιχογραφιών,  το 1481-82. Κατά τις ανασκαφικές εργασίες αποκαλύφθηκαν 12 λακκοειδείς τάφοι της β΄ φάσης του ναού, 15ου-16οι αι. Το 2011 πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή μεταφορά (με ρυθμό μετακίνησης 1 μ. ανά 10 λεπτά) του σε παρακείμενο λόφο, σε απόσταση 125 μ. Ο χώρος διαμορφώθηκε και σήμερα εκτός από τόπο λατρείας αποτελεί και χώρο εκδηλώσεων της αρμόδιας ΕΦΑ Γρεβενών.

 

Βιβλιογραφία (ενδεικτική):

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «Νομοί Κοζάνης και Γρεβενών: ΔΕΗ Α.Ε. (Φράγμα Ιλαρίωνα) και αρχαιότητες», ΑΕΜΘ 18, 2004, 609-622.

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «Φράγμα Ιλαρίωνος 2006: έρευνα στην Ελάτη, Παναγιά και Παλιουριά»,  ΑΕΜΘ 20, 2006, 875-894.

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «Γρεβενά 2007. Πριόνια και Φράγμα Ιλαρίωνα»,  ΑΕΜΘ 21, 2007, 23-36.

Μ. Τσιάπαλη, «Ανασκαφική έρευνα στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης», ΑΕΜΘ 22, 2008, 31-38.

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Δ. Θεοδώρου, «Από την έρευνα στο Φράγμα Ιλαρίωνα (Αλιάκμων): η ανασκαφή στον Λογκά Ελάτης», ΑΕΜΘ 23, 2009,53-62.

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «Από το ανασκαφικό έργο της Λ΄ΕΠΚΑ κατά το 2010», ΑΕΜΘ 24, 2010, 39-52.

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «Από το ανασκαφικό έργο της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κατά το 2011», ΑΕΜΘ 25, 37-60.

Μ. Τσιάπαλη, «Μεταφορά Καθολικού Ι.Μ. Κοίμησης Τορνικίου», ΑΕΜΘ 25, 2011, 73-80.

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «Η έρευνα στη Μαυροπηγή και στο φράγμα Ιλαρίωνα κατά το 2012», ΑΕΜΘ 26, 47-90.

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Δ. Θεοδώρου, «Ελάτη, θέση Λογκάς: μεταφορά και ανασκαφή ταφικών πίθων εποχής χαλκού», ΑΕΜΘ 27, 2013, 121-132.

 

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!

Εμείς θα συνεχίσουμε να σας κρατάμε συντροφιά με τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις!

Α. Χ.-Μ.

1.       Τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα


       

       Τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα: Ι.Μ Ζάβορδας


      

       Λογκάς Ελάτης (Τομέας Α): οικισμός ελληνιστικών χρόνων, εποχής χαλκού και

       νεότερης νεολιθικής περιόδου.


       

        Λογκάς Ελάτης (Τομέας Α): οικισμός εποχής χαλκού


        

         Λογκάς Ελάτης (Τομέας Β): ελληνιστικός οικισμός


        

        Λογκάς Ελάτης (Τομέας Β): ελληνιστικός οικισμός


        

         Λογκάς Ελάτης (Τομέας Β): νεκροταφείο πρώιμης και μέσης εποχής χαλκού


        

         Λογκάς Ελάτης (Τομέας Β): νεκροταφείο πρώιμης και μέσης εποχής χαλκού


         

         Λογκάς Ελάτης (Τομέας Β): νεκροταφείο ύστερης εποχής χαλκού και πρώιμης

        εποχής σιδήρου

 

       

        Νεοχώρι Γρεβενών



       

        Νεοχώρι Γρεβενών


        

     Βρωμονέρια Παναγιάς, Γρεβενών: λουτρικό κτήριο ρωμαϊκών χρόνων

     

     

     Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής: λουτρικό κτήριο ρωμαϊκών χρόνων που

     μεταφέρθηκε από τη θέση Βρωμονέρια Παναγιάς, Γρεβενών

      

     

     Μεταφορά Ι.Μ. Παναγίας Τορνικίου (κοινότητα Παναγίας Γρεβενών)


     

     Μεταφορά Ι.Μ. Παναγίας Τορνικίου (κοινότητα Παναγίας Γρεβενών)


     

  

     


     


      


   



     


        


 




         



    


         



         



        


        


         

        

1.    

        


        


        


       


       




 

19. 8-7-22_ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

PDF


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β΄, 19)

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΛΑΡΚΟ (Μέρος β΄): ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

Η διάνοιξη της νέας Εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας, τη δεκαετία του 1970, έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο «Φυσικό Πέρασμα Σαρανταπόρου», αφήνοντας το μύθο να ντύσει μια ιστορία χιλιάδων ετών…

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φυσικά περάσματα της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας κατά τους ιστορικούς χρόνους και με αδιαμφισβήτητα σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο κατά την προϊστορική εποχή. Συνδέει διαχρονικά την περιοχή με τη Θεσσαλία, με δύο εξόδους προς την κοιλάδα του Αλιάκμονα, τη δίοδο του Κάστρου των Σερβίων και του Στενού «Πόρτες», όπου διατηρείται τμήμα της πύλης που κατά την τουρκοκρατία έκλεινε το πέρασμα. Σήμερα, παρά την μείωση της σημασίας του, μπορεί κανείς να διαπιστώσει  ακόμα σχέσεις κοινωνικού, οικονομικού και θρησκευτικού περιεχομένου, μεταξύ των όμορων κοινοτήτων ή των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίες καταργούν στην πράξη τα χωρικά όρια, ενώνοντας τους κατοίκους. Επιπλέον, σημαντικά ιστορικά γεγονότα, δίνουν αφορμή για κοινές εκδηλώσεις μνήμης.

 

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ κατά μήκος του ρέματος και της παλιάς Εθνικής οδού, νομίζεις πως αγγίζεις την Ιστορία…

Πίσω από το θρόισμα των φύλλων, θαρρείς πως ξεχωρίζεις το αγκομαχητό των κουρασμένων οδοιπόρων, εμπόρων και κτηνοτρόφων, που από τη νεολιθική ακόμα εποχή μετακινούνταν από την πεδιάδα της Θεσσαλίας στην κοιλάδα του μέσου ρου του Αλιάκμονα και αντίστροφα, μεταφέροντας εμπορεύματα και διαδίδοντας τις ιδεολογικές αντιλήψεις και γνώσεις της εποχής τους. Το δε Χάνι Καμπούρη, ως τοπωνύμιο πια, μένει πάντα εκεί να ξεκουράζει τους διαβάτες.

Αναζητώντας τα ίχνη του αρχαίου δρόμου νομίζεις πως ακούς ακόμα το σύρσιμο της άμαξας (για τα ίχνη αμαξιτής οδού που εντοπίστηκαν στη θέση Βίγλα, βλ. βιβλιογραφία, Γ. Πίκουλας), το ποδοβολητό των αλόγων του Μεγαλέξανδρου ή τον ήχο της στρατιάς του Ξέρξη, που επεχείρησε ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει νωρίτερα τη δίοδο.

Το πέρασμα χρησιμοποίησαν επίσης, κατά τις πηγές, ρωμαίοι και γότθοι στρατηγοί, αλλά και ο Απόστολος Παύλος.

Μα και η νεότερη ιστορία άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της, αφού στη μάχη του Σαρανταπόρου, το 1912, το πέρασμα βάφτηκε με αίμα χαρίζοντας τη νίκη στον ελληνικό στρατό, στην πρώτη πολεμική επιχείρησή του κατά των τούρκων, στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

 

ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ λοιπόν τις προϊστορικές και όχι μόνο μετακινήσεις των διάφορων  φυλετικών ομάδων, και με αφορμή την σωστική ανασκαφή στη θέση Κασιάνη Λάβας, στην επέκταση του λιγνιτωρυχείου της ΛΑΡΚΟ, πραγματοποιήσαμε την περίοδο 2010-2012 συστηματική επιφανειακή έρευνα στη γύρω περιοχή και κατά μήκος του φυσικού περάσματος του Σαρανταπόρου.

Γεωμορφολογικά, πρόκειται για ένα στενό φυσικό κοίλωμα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Πιερίων και Καμβουνίων, όπου και καταλήγει όλο το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής. Παράλληλα με το ρέμα, διέρχεται η παλιά εθνική οδός. Το ψηλότερο σημείο του περάσματος εντοπίζεται στην περιοχή της Λάβας. Στο νοτιότερο και χαμηλότερο τμήμα του, στο όριο με τη Θεσσαλία, διαμορφώνεται μικρή κοιλάδα που ορίζεται από τον ορεινό όγκο της Βίγλας και το στενό του Σαρανταπόρου. Από το σημείο αυτό και κάτω, η οδική σύνδεση πραγματοποιείται μέσω δύο οδών ανοιγμένων στις πλαγιές των βουνών εκατέρωθεν του ρέματος: της παλιάς εθνικής οδού και ενός χωματόδρομου που οδηγεί στο Σαραντάπορο. Και οι δύο χαράχτηκαν πάνω σε παλιά μονοπάτια, ενώ βατό κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι και το ρέμα.

 

ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ των διαθέσιμων στοιχείων, προκύπτουν για την περιοχή τα παρακάτω τοπογραφικά δεδομένα:

Βασικό χαρακτηριστικό του ορεινού αυτού τοπίου αποτελεί η παρουσία δύο περιοχών κατάλληλων για κατοίκηση, οι οποίες συμπίπτουν με τη σύγχρονη δραστηριότητα στο χώρο, εμφανίζοντας παράλληλα ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον: η περιοχή της ΛΑΒΑΣ, με υψόμετρα γύρω στα 900μ., και η χαμηλότερη περιοχή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ, με υψόμετρα γύρω στα 700μ.

Η πρώτη, φαίνεται να κατοικήθηκε νωρίτερα, μέσα στην ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ. Εντοπίστηκαν δύο μικροί οικισμοί της περιόδου αρκετά κοντά στην κοιλάδα του Αλιάκμονα, με την οποία είναι πιθανό να συνδέονται. Δύο ραδιοχρονολογήσεις από την  Κασιάνη, τοποθετούν τον οικισμό στα τέλη της 7ης και στις αρχές της 6ης π.Χ. χιλιετίας, με διάρκεια ζωής 100 χρόνων περίπου. Υποψίες υπάρχουν μόνο για την κατοίκηση της δεύτερης περιοχής, της Καστανιάς, και πάλι μόνο στην αρχαιότερη νεολιθική. Οικισμοί της μέσης και νεότερης νεολιθικής δεν εντοπίστηκαν, ενώ με την τελική νεολιθική ή με τις αρχές της πρώιμης εποχής χαλκού είναι πιθανό να συνδέονται τρεις θέσεις.

Η ζωή επανέρχεται με βεβαιότητα και στις δύο περιοχές ενδιαφέροντος, κατά την ΠΡΩΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ (γύρω στο 3.000 π.Χ.). Η μία από τις θέσεις είναι ο οικισμός της Κασιάνης.

Από τα μέσα της 2ης π.Χ. χιλιετίας έως τα τέλη της προϊστορίας, παρατηρείται εντατική χρήση όλης της περιοχής, με παρουσία πολλών μικρών οικισμών.

Τα στοιχεία για τους ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, δίνουν τρεις ελληνιστικούς οικισμούς, κατανεμημένους και στις δύο περιοχές, οι δύο από αυτούς σε ψηλούς λόφους με επάλληλα πλατώματα, κοινό για τους οικισμούς της περιόδου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η τρίτη είναι μια ανοιχτή, εκτεταμένη θέση κοντά στην Κασιάνη. Σε όλους υπάρχουν ενδείξεις πρώιμης έναρξης της κατοίκησης, μέσα στον 4ο π.Χ. αι.

Λιγοστές είναι οι ενδείξεις ρωμαϊκής κατοίκησης, σε δύο θέσεις, ενώ η ζωή συνεχίζεται στους βυζαντινούς και νεότερους χρόνους. Η σύγχρονη παρουσία στο χώρο περιλαμβάνει τον εγκαταλειμμένο από το 1970 οικισμό της Λάβας και πολλές  κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κάποιες με χαρακτήρα  μόνιμης διαβίωσης.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Τα παραπάνω, μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνουν μια περιοχή με αρκετές  ιδιαιτερότητες, σε σχέση με την κοιλάδα του Αλιάκμονα, και με διαφοροποιημένο κατά περιόδους το χαρακτήρα της κατοίκησης: Παρατηρείται περιορισμένη χρήση της κατά τη νεολιθική εποχή, πιθανότατα μόνο στην αρχαιότερη (κάτι που θυμίζει την ορεινή περιοχή των Γρεβενών), ξανακατοίκηση από τις αρχές ίσως της εποχής χαλκού ή λίγο νωρίτερα, και εντατική κατοίκηση από την ύστερη εποχή του χαλκού και μετά. Σε όλη την προϊστορία η χρήση του χώρου φαίνεται να έχει περιστασιακό ή εποχικό χαρακτήρα, πιθανόν σε σχέση με την κτηνοτροφία, ενώ η παράλληλη λειτουργία του ως περάσματος ίσως λειτούργησε αποτρεπτικά για κάποιες περιόδους. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία τριών πρώιμων ελληνιστικών οικισμών, καθώς φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική σημασία του περάσματος και την προσπάθεια ελέγχου του, που θα πρέπει να αναχθεί στην περίοδο αυτή, αλλά και με την πιθανή ταύτισή τους με τις δύο αρχαίες πόλεις που αναφέρονται στην περιοχή, Φυλακαί και Βάλλα.

 

Βιβλιογραφία:

 

Κ. Σαββιλωτίδης, «Σέρβια. Αρχαιολογία – Ιστορία – Μνημεία – Φυσικό Περιβάλλον – Χάρτες – Χρήσιμες πληροφορίες», έκδοση Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων «Τα Κάστρα», 1999.

Γ. Πίκουλας, «Διασχίζοντας τον Όλυμπο: οδικό δίκτυο και άμυνα στην Περραιβία (2008-2010). Η έρευνα του 2008», ΑΕΜΘ 22, 2008, 249-254.

Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, «Αλιάκμων 2010. Η ανασκαφή στη Λάβα και στην Παλιοκαστανιά Σερβίων», ΑΕΜΘ 25, 2011, 81-92. 

Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, Σωστικές εργασίες στην κοιλάδα του μέσου ρου του Αλιάκμονα, ΑΕΜΘ 26, 2012, 91-100.

 

Α. Χ.-Μ.


Πέρασμα – έξοδος Κάστρου Σερβίων



1.       Βυζαντινό Κάστρο Σερβίων


      

   1. Κασιάνη Λάβας και Όλυμπος


     

      Επιφανειακή έρευνα

       

      

       Επιφανειακή έρευνα


     

      Παλιά Εθνική Οδός Κοζάνης – Λάρισας


      

      


       



       



       

        Ελληνιστικός οικισμός Αγ. Παρασκευής Καστανιάς


       


       

        Πέρασμα Σαρανταπόρου από νότια (από Θεσσαλία)

      

        

        Πέρασμα Σαρανταπόρου από Χάνι Καμπούρη: άποψη από νότια (από Θεσσαλία)


        

        Πέρασμα Σαρανταπόρου: άποψη από βόρεια (από Κοζάνη – Δυτ. Μακεδονία)

 

        

         Πέρασμα Σαρανταπόρου: άποψη από βόρεια (από Κοζάνη – Δυτ. Μακεδονία)

         

        

        Πέρασμα Σαρανταπόρου: άποψη από βόρεια (από Κοζάνη – Δυτ. Μακεδονία)


        

        Επιφανειακή έρευνα


        

        Επιφανειακή έρευνα


        

        Προσήλιο – Πολύρραχο: Μνημείο «Πόρτες»


        

        Πέρασμα Σαρανταπόρου: περιοχή Λάβας – ελληνιστικός οικισμός


         

         Παλιά Λάβα


        

   


          



        

        



            


         





   


       


       


        



      



       




       



   



      














       

       

      

g







 

18.1-7-22_ΛΑΡΚΟ

PDF

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β΄, 18)

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΛΑΡΚΟ (Μέρος α΄)

Στον ορεινό όγκο μεταξύ Πιερίων και Καμβουνίων θα σας μεταφέρουμε σήμερα, στα νοτιοδυτικά όρια της κοιλάδας του μέσου ρου του Αλιάκμονα.

Στη θέση ΚΑΣΙΑΝΗ ΛΑΒΑΣ, του Δήμου Σερβίων, το φθινόπωρο - χειμώνα του 2010 πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα μία ακόμη σωστική ανασκαφή. Η θέση είχε εντοπιστεί το 1998, κατά τη διάρκεια επιφανειακής έρευνας για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου της ΛΑΡΚΟ.

Η θέση κινδύνευε με άμεση κατάρρευση, όπως και έγινε την αμέσως επόμενη χρονιά, λόγω κυρίως του σαθρού γεωλογικού υποστρώματος της περιοχής, υπεύθυνου και για τη γενικότερη καθίζηση του εδάφους και την μετεγκατάσταση, της κοινότητας Λάβας, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Σε έναν μικρό, χαμηλό λόφο διαμορφωμένο σε πλατώματα, σε υψόμετρο 950 μ., ανασκάφηκαν κατάλοιπα οικισμών της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου (6.500-6.00 π.Χ. περίπου), της πρώιμης εποχής χαλκού (3.000-2.000 π.Χ. περίπου) και των ελληνιστικών χρόνων (τέλη 4ου – 1ος αι. π.Χ. περίπου).

ΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ της ανασκαφής ήταν λιγοστά και διαταραγμένα από παλαιότερη ισοπέδωση του χώρου. Περιελάμβαναν ένα πιθάρι και κυρίως λάκκους και ταφροειδή ορύγματα, με ποικίλο περιεχόμενο, κυρίως τροχήλατη και χειροποίητη κεραμική.

Η ΤΡΟΧΗΛΑΤΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ανήκε σε αγγεία χαρακτηριστικά των ελληνιστικών χρόνων, όπως: σκυφίδια, κάποια με ανάγλυφη διακόσμηση,  πινάκια, αμφορείς, οινοχόες, κάνθαροι και υδρίες. Στην ίδια περίοδο ανάγονται και 22 πυραμιδόσχημες και αρτόσχημες αγνύθες, μία σιδερένια αιχμή δόρατος, σιδερένια καρφιά και άλλα μικροαντικείμενα.  Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες ψημένου πηλού ανωδομής μαρτυρούν την παρουσία κτισμάτων με λιθόκτιστο θεμέλιο, ανωδομή με πασσάλους και πηλό, και κάλυψη με κεραμίδες.

Η ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ, ανάγεται στην πρώιμη εποχή χαλκού. Ξεχωρίζουν 24 διάτρητα όστρακα, που ανήκουν σε μικρά χειροποίητα αγγεία. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο γεγονός ότι η έρευνα τα συνδέει με μια σειρά χρήσεων, με πιο κοντινή στα δεδομένα της Λάβας, τη  σχέση τους με παραγωγή τυριού. Στα ευρήματα της περιόδου συμπεριλαμβάνονται λίγα λίθινα τριπτά εργαλεία.

ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Σε μία από τις τομές του ανατολικού πλατώματος του λόφου εντοπίστηκε αδιατάρακτη αρχαιολογική επίχωση, της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου. Όστρακα αγγείων, τρία εργαλεία πυριτόλιθου, ένα πηνίο και ένα αποστρογγυλεμένο όστρακο αποτελούν τα ευρήματα, μαρτυρώντας πρώιμη ενασχόληση με την υφαντική τέχνη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Η σημασία της ανασκαφής της Λάβας έγκειται κυρίως στο γεγονός του εντοπισμού στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση ενός οικισμού της αρχαιότερης νεολιθικής, καθώς όχι μόνο πρόκειται για το μοναδικό μέχρι τώρα εντοπισμένο οικισμό της περιόδου σε τόσο ψηλό υψόμετρο (950 μ.), εάν εξαιρέσει κανείς κάποιες ενδείξεις σύγχρονης κατοίκησης στη Σαμαρίνα, στα 1600 μ., αλλά και γιατί αυτός βρίσκεται πάνω στο μοναδικό φυσικό πέρασμα που ενώνει διαχρονικά τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία. Η παρουσία του θα μπορούσε να συνδεθεί και να ερμηνευτεί σε σχέση όχι μόνο με την οικονομία, με κάποια δηλαδή εποχική – θερινή εγκατάσταση μιας ομάδας κτηνοτρόφων, αλλά και με τα περάσματα και τη σημασία τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής, η επιλογή των οποίων φαίνεται να αποτελεί συνήθη πρακτική κατά την περίοδο αυτή στην  περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η ασυνήθιστη για την περιοχή επιλογή ενός ψηλού λόφου, για την ίδρυση του οικισμού της αρχαιότερης νεολιθικής, όπως και το γεγονός της επιλογής κατά την πρώιμη εποχή χαλκού μιας θέσης της αρχαιότερης νεολιθικής. Τυπικό δείγμα, από άποψη χωροθέτησης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο οικισμός των ελληνιστικών χρόνων, καθώς την περίοδο αυτή στην Π.Ε. Κοζάνης, αλλά και ευρύτερα, πολλοί οικισμοί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αιανή, αναπτύσσονται σε πλατώματα που διαμορφώνονται πάνω σε φυσικά οχυρούς λόφους.  

Σημ.: Στην επόμενη ανάρτησή μας θα μιλήσουμε για το σημαντικό φυσικό Πέρασμα του Σαρανταπόρου.

Βιβλιογραφία:

Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, Αλιάκμων 2010. Η ανασκαφή στη Λάβα και στην Παλιοκαστανιά Σερβίων, ΑΕΜΘ 25, 2011, 81-92. 

 

Α. Χ.-Μ.

 

 
























 

17. 24-6-22_TAP

PDF

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β΄, 17)

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑ (Μέρος β΄)

Πρόσθετο φως στην ιστορία και προϊστορία της βόρειας Εορδαίας ήρθε να ρίξει, την περίοδο 2016-2018, ο ΔΙΑΔΡΙΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – TAP.

Σε συνολικό μήκος 27 χλμ. εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν και διερευνήθηκαν μερικώς 67 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ σε 17 θέσεις, κατανεμημένες σε πέντε κοινότητες, πραγματοποιήθηκε σωστική ανασκαφή.

Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν ανήκουν σε οικισμούς ή μεμονωμένες εγκαταστάσεις διάφορων χρονικών περιόδων, με έναρξη από τη νεότερη νεολιθική περίοδο (5500 π.Χ.), ενώ σε τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν νεκροταφεία.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ από την κατασκευή του Αγωγού TAP, συμπληρώνουν σημαντικά τον τοπογραφικό και πολιτισμικό χάρτη της περιοχής.

Από ανατολικά προς τα δυτικά, αποκαλύφθηκαν ανά κοινότητα, τα παρακάτω:

 

Στην Τ.Κ. ΠΥΡΓΩΝ, ανασκάφηκαν επτά θέσεις:

Στη θέση Κάστρο διερευνήθηκαν οικιστικά κατάλοιπα της πρώιμης εποχής σιδήρου, αποτελούμενα κυρίως από λειθοσειρές, που αποτυπώνουν κατόψεις ευθύγραμμων κτισμάτων. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τους ελληνιστικούς και υστερορωμαϊκούς – πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, όπως υποδηλώνει λάκκος και κατασκευή από ασβεστοκονίαμα.

Στη θέση αποθήκευσης των σωλήνων του Αγωγού διερευνήθηκε νεκροταφείο των πρώιμων βυζαντινών χρόνων. Ανασκάφηκαν οκτώ τάφοι, λακκοειδείς με καλυπτήριες πλάκες και ένας κιβωτιόσχημος. Ένας περιείχε ενταφιασμό και ανακομιδή, ενώ ένας άλλος διπλή ταφή, γυναίκας – μητέρας και παιδιού. Οι τάφοι δεν είχαν ενιαίο προσανατολισμό, ενώ οι νεκροί ήταν σε ύπτια στάση. Κάποιοι ήταν κτερισμένοι με πήλινα αγγεία, ενώ άλλοι φορούσαν τα προσωπικά τους κοσμήματα.

Σε όμορη θέση ερευνήθηκε κυκλική αποθηκευτική κατασκευή των ρωμαϊκών χρόνων. Εντοπίστηκαν επίσης διαλυμένες επιχώσεις οικισμού της πρώιμης εποχής σιδήρου.

Στις όμορες θέσεις Ομαλή Λόφος και Ομαλή Μικρός Λόφος, διερευνήθηκαν τοίχοι από ξερολιθιά καθώς και ένα λιθόκτιστο κτήριο των υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Τα ευρήματα παραπέμπουν σε πρόχειρες κατασκευές που έχουν σχέση με το φυσικό πέρασμα που εντοπίζεται στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή του μεγάλου λόφου, αποκαλύφθηκαν επίσης τρεις πίθοι και μία αποθηκευτική πήλινη κατασκευή, της ίδιας περιόδου.  

 

Στην Τ.Κ. ΠΕΡΔΙΚΚΑ, ανασκάφηκαν τρεις θέσεις:

Στη θέση Ράχη διερευνήθηκαν οικιστικά κατάλοιπα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Αποκαλύφθηκαν 18 λάκκοι, που σχηματίζουν συστάδες σε αραιή διάταξη, με ποικίλο περιεχόμενο και χρήση. Τρεις από αυτούς συνδέονται με υπόγειους χώρους κτισμάτων.

Στη θέση Παλιά Αμμορυχεία αποκαλύφθηκε νεκροταφείο της πρώιμης εποχής χαλκού. Διερευνήθηκαν 10 κτιστοί κιβωτιόσχημοι τάφοι, που καλύπτονταν με λίθινο τύμβο ή έφεραν λίθινο σήμα. Από αυτούς, εννέα περιείχαν ενταφιασμούς και ένας καύση νεκρού. Οι νεκροί ήταν σε συνεσταλμένη στάση, οι άνδρες προς τα δεξιά τους, η μία ταυτισμένη ως γυναίκα προς τα αριστερά. Ήταν κτερισμένοι με ένα ή δύο πήλινα αγγεία. Το νεκροταφείο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα για την προϊστορία της Π.Ε. Κοζάνης και του βορειοελλαδικού χώρου γενικότερα. Πρόκειται για το τέταρτο ανασκαμμένο νεκροταφείο της περιόδου στην περιοχή, σύγχρονο με αυτό του Ξεροπήγαδου Κοιλάδας και με σαφείς ομοιότητες με αυτό.

Σε όμορες με το νεκροταφείο θέσεις εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν επίσης τέσσερις κλίβανοι ελληνιστικών χρόνων.

 

Στην Δ.Κ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ανασκάφηκαν τέσσερις θέσεις:

Στη θέση Άλσος εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν κατάλοιπα οικισμού της νεότερης/τελικής νεολιθικής περιόδου, δύο οικισμών της πρώιμης εποχής σιδήρου, λιθόκτιστο κτήριο και ταφή των ελληνιστικών χρόνων, καθώς και λάκκοι των ρωμαϊκών χρόνων. Διερευνήθηκε επίσης μεμονωμένη θερμική κατασκευή.

 

Στην Τ.Κ. ΦΟΥΦΑ εντοπίστηκε και αποσπάστηκε πίθος, που φαίνεται να ανήκει σε κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων.

 

Στην Τ.Κ. ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ, στη θέση Ποταμιά, αποκαλύφθηκαν επιχώσεις των ελληνιστικών χρόνων, ενώ διερευνήθηκε και τμήμα νεότερου πηγαδιού.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, σημειώνουμε την απουσία πρώιμων (αρχαιότερης και μέσης) νεολιθικών οικισμών, από τα διερευνημένα στο πλαίσιο του έργου σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (υψόμετρα 580-740 μ.). Επίσης, για την ημιορεινή περιοχή των Πύργων (υψόμετρα >700 μ.) την εντατική κατοίκηση από την ύστερη εποχή χαλκού και μετά.

Τα δεδομένα αυτά είναι σε αντιστοιχία με όσα γνωρίζουμε από την υπόλοιπη Π.Ε. Κοζάνης.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης: η ομοιογένεια στις οικιστικές και ταφικές πρακτικές των προϊστορικών χρόνων, μεταξύ βόρειας Εορδαίας και κοιλάδας Κίτρινης Λίμνης, η χρήση λάκκων στην αρχιτεκτονική των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων (πιθανόν υπόγειοι χώροι κτισμάτων), και η παρουσία μεμονωμένων εργαστηριακών εγκαταστάσεων των ιστορικών χρόνων, εκτός των οικισμών.

 

Βιβλιογραφία:

 

Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη και Β. Λαϊνά, «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) 2016-2018: Αρχαιολογική διαδρομή στην Βόρεια Εορδαία», ΑΕΜΘ 31, 2017 (υπό δημοσίευση).

Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, Β. Λαϊνά, Δ. Θεοδώρου, Χ. Λόκανα, Ε. Μαγγουρέτσιου, «Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης», στο Στ. Σκαρτσή (επιμ. Έκδοσης) «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης, A Pipeline traversing Greek History. Ευρήματα από τις ανασκαφές του Διαδριατικού αγωγού Φυσικού Αερίου στην Βόρεια Ελλάδα», Αθήνα 2021, Έκδοση ΥΠΠΟΑ/Διεύθυνση Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Trans Adriatic Pipeline.

 

Α. Χ.-Μ.



Πύργοι, θέση Κάστρο, Οικισμός πρώιμης εποχής σιδήρου, καθώς και

των ελληνιστικών και υστερορωμαϊκών – πρώιμων βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, θέση αποθήκευσης σωλήνων, Νεκροταφείο πρώιμων

βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, θέση αποθήκευσης σωλήνων, Νεκροταφείο πρώιμων

βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, Αποθηκευτική κατασκευή των ρωμαϊκών χρόνων.

Διερευνήθηκε και αποσπάσθηκε.


Πύργοι, θέσεις Ομαλή Λόφος και Ομαλή Μικρός Λόφος, Λιθόκτιστες

οριοθετήσεις και κτίσματα ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, θέση Ομαλή Λόφος, Λιθόκτιστο όριο χώρου, με την τεχνική

της ξερολιθιάς, των ρωμαϊκών - πρώιμων βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, θέση Ομαλή Λόφος, Απόσπαση πίθου των ρωμαϊκών - πρώιμων

βυζαντινών χρόνων.


Περδίκκας, θέση Ράχη, «Απορριμματικός» λάκκος, με συγκέντρωση

αγνυθών (πήλινα υφαντικά βάρη, για όρθιο αργαλειό).


Περδίκκας, θέση Ράχη, Μεγάλος λάκκος, πιθανόν υπόγειος χώρος

κτίσματος των ελληνιστικών χρόνων.


Περδίκκας, θέση Παλιά Αμμορυχεία, Ανασκαφή τάφου της πρώιμης

εποχής χαλκού.


Περδίκκας, θέση Παλιά Αμμορυχεία, Τάφος της πρώιμης εποχής χαλκού.


Πτολεμαΐδα, θέση Άλσος, Λιθόκτιστο κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων.





 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΩΝ-ΜΝΗΜΕΙΩΝ-
ΑΡΧ. ΧΩΡΩΝ
ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ  2024

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 246 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.