title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home

16ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΥ

PDF

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Ιουλίου ο 16ος Δρόμος του Απολλοδώρου στην Αιανή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με την επωνυμία «Αιαναία Άθλα. Αιανή 2017, Εκδηλώσεις πνεύματος και άσκησης σώματος». Τον αγώνα συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης με τη Δ.Κ. Αιανής και ο Σύλλογος "Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής".

Την εκδήλωση στήριξαν οι Σύλλογοι της Αιανής: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος», Σύλλογος Γυναικών Αιανής, Εμπορικός Σύλλογος Αιανής και οι Ποδηλάτες Αιανής. Επίσης, ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης.

Το 16ο Δρόμο του Απολλοδώρου τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Α. Κύρινας, ο αντιδήμαρχος Αιανής κ. Κ. Βακουφτσής, ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ κ. Γ. Ιωαννίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Ιωαννίδης.

 

Ο αγώνας δρόμου επί ανωμάλου εδάφους, περιελάμβανε φέτος τρεις διαδρομές, 1.000, 3.000 και 10.000 μέτρων, με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και τερματισμό την πλατεία Αιανής, όπου έγινε η απονομή των επάθλων και το δαφνοστεφάνωμα των αθλητών.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν φέτος τον αριθμό των 262 ατόμων και ήταν ηλικίας από κάτω των 3 ετών έως άνω των 70. Ταξίδεψαν στην Αιανή από την Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, τη Νάουσα, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Τρίκαλα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τη Νεάπολη, το Τσοτύλι, και από αλλού. Στον αγώνα έλαβε μέρος, όπως κάθε χρόνο, η ομάδα των ομογενών και αμερικανών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Οι φοιτητές επισκέφθηκαν την Αιανή και την Κοζάνη συνοδευόμενοι από τον κ. Ηλία Τομάζο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας «ΠΑΙΔΕΙΑ» των Η.Π.Α.

 

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι η στήριξη της άθλησης ως έκφρασης της καθημερινής μας ζωής, για την ισόρροπη ανάπτυξη πνεύματος και σώματος, χωρίς αποκλεισμούς φύλου ή ηλικίας, αλλά και η στήριξη των κλασικών ιδεωδών του αθλητισμού, που συνιστούν ο τίμιος αγώνας, η ευγενής άμιλλα και η χαρά της νίκης.

Σύμφωνα με τους μελετητές, δεν υπάρχει λαός σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο που να αγάπησε με τέτοιο πάθος τον αθλητισμό και να ανέπτυξε το αγωνιστικό πνεύμα σε τόσο υψηλό βαθμό όσο οι Έλληνες. Ελληνική είναι και η λέξη αθλητής που παράγεται από το άθλος που σημαίνει αγών.

Οι αθλητικοί αγώνες για τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν διακοσμητικό στοιχείο της κοινωνικής τους ζωής, αλλά συστατικό της εθνικής τους ταυτότητας, χαρακτηριστικό γνώρισμα του έθνους. Τη μεγάλη τους αγάπη για την άθληση και τους αγώνες μαρτυρούν οι γραπτές πηγές, αλλά και τα ευρήματα των ανασκαφών: Αγγεία με παραστάσεις αθλητών, ομοιώματα αλόγων και ιππέων, προσωπικά αντικείμενα αθλητών, όπως οι στλεγγίδες, αλλά και κτήρια, όπως γυμνάσια, στάδια, παλαίστρες και απλοί χώροι άθλησης, που κτίζονταν παντού σε όλη την Αρχαιότητα. Η άθληση αποτελούσε μέρος της αγωγής των νέων, ενώ η γυμναστική ήταν μάθημα εξίσου σημαντικό με τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία.

Απεικονίσεις αγώνων στον ελλαδικό χώρο έχουμε από τη μινωική εποχή, από το 2.000 π.Χ. περίπου. Είναι τα γνωστά μας ταυροκαθάψια, όπου ο αθλητής αγωνίζεται άοπλος και χωρίς να θανατώνει στο τέλος το ζώο. Η επόμενη μαρτυρία είναι στα έπη του Ομήρου, τα οποία αναφέρονται σε προγενέστερη εποχή, την μυκηναϊκή. Οι Αχαιοί, που πρωταγωνιστούν την περίοδο αυτή, είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα το αθλητικό πνεύμα, διοργανώνοντας μάλιστα και αγώνες που αποσκοπούσαν στην ψυχαγωγία των συμμετεχόντων, στη χαρά της νίκης και την σωματική άσκηση των πολεμιστών.

Στους ιστορικούς χρόνους οι αθλητικοί αγώνες τελούνταν στο πλαίσιο εορτών και πανηγύρεων και ήταν στενά δεμένοι με τη λατρεία των θεών και των ηρώων. Η παράδοση μάλιστα ήθελε τους θεούς να παίρνουν πρώτοι μέρος σε αυτούς. Η νίκη ήταν δώρο των θεών και σ’ αυτούς αφιερωνόταν, ενώ η παραβίαση των κανόνων του τίμιου αγώνα ήταν βέβηλη πράξη. Μέσα στον 4ο αιώνα εμφανίζονται τα πρώτα ψήγματα του επαγγελματικού αθλητισμού, που οδήγησαν στη σταδιακή παρακμή του αθλητικού ιδεώδους. Ανάμεσα στις κύριες αιτίες, κατά τους μελετητές, συγκαταλέγονται η ανάγκη αύξησης του κύρους των πόλεων, η αδιάκοπη βελτίωση μεθόδων και τεχνικών, οι υπερβολικές τιμές, οι οικονομικές παροχές και οι κοινωνικές διακρίσεις των αθλητών, οι φιλοσοφικές θεωρίες αλλά και η αποδυνάμωση του θρησκευτικού αισθήματος. Η νίκη δεν είναι πια δώρο θεού, αλλά προσωπική επιτυχία.

Η συνέχεια επεφύλασσε αρνητική στάση απέναντι στον αθλητισμό, ενώ σήμερα σταθερά ζητούμενα αποτελούν όχι μόνο τα αθλητικά ιδεώδη αλλά και η υλικοτεχνική και κτηριακή στήριξη των αθλητών.»

 

Η ΕΦΑ Κοζάνης ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα, τους φορείς και τους συλλόγους που στήριξαν την εκδήλωση συντελώντας στην επιτυχία της.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους γιατρούς εργασίας στο έργο του ΤΑΠ κ. Κ. Τσίτα και Κ. Σάκκουλα, στο ΕΚΑΒ, στην Τροχαία Κοζάνης, στη Δημοτική Αστυνομία, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΡΑΔΥΜ) και τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης (ΣΥΡΑΚΟΖ), καθώς και στην Ελληνική ομάδα Διάσωσης Κοζάνης – Παράρτημα Κοζάνης.

Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης ήταν:

Ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας (Ο.Α.Π.Ν.) που χορήγησε 200 μετάλλια. Τα υπόλοιπα 100 καλύφθηκαν από τον συνδιοργανωτή Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου και Αρχαιοτήτων Αιανής".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αιανής, που προσέφερε τους χυμούς.

Η Εταιρία ΓΕΩΕΛΛΑΣ, που κάλυψε την αγορά των καπέλων.

Το super market – οικοδομικά – εμπορία ποτών Αφοί ΒΛΑΧΟΥ, που χορήγησε νερά και χυμούς.

Οι συνεταιρισμοί Βελβεντού, ΑΣΕΠΟΠ και Δήμητρα, που προσέφεραν φρούτα (ροδάκινα velvita).

Το catering ΛΕΜΟΝΙ, που προσέφερε τα εδέσματα.

Η Εταιρεία alfa που προσέφερε τυροπιττάκια.

Η Βιβλιοτεχνική Χαραλαμπίδη Κ. και Χ. Ο.Ε. που χορήγησε έντυπο υλικό για τους επαίνους.

H ΔΕΗ Α.Ε., που στηρίζει σταθερά όλες τις δραστηριότητες της Εφορείας.

Μεγάλος χορηγός της φετινής εκδήλωσης υπήρξε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) και η Εταιρεία Bonatti και J&P Avax, που χορήγησαν τα μπλουζάκια, τα μπάνερ και τα νερά. Παράλληλα, έδωσαν την ευκαιρία στους εργαζομένους του έργου να παρευρεθούν στην εκδήλωση, την οποία είδαν ως προσωπική τους υπόθεση, στηρίζοντάς την και με την συμμετοχή τους στον αγώνα.

 

Τα αποτελεσματα των αγώνων  μπορείτε να την κατεβάσετε απο εδώ

Οι αθλητές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το

παρακάτω link για να δουν τα αποτελεσματά τους

http://timing4s.com/resultsEN/event429204157EN/

 

 

DSC_0254.jpgDSC_0278.jpgDSC_0288.jpgDSC_0296.jpgDSC_0304.jpgDSC_0314.jpgDSC_0322.jpgDSC_0334.jpgDSC_0353.jpgDSC_0361.jpgDSC_0364.jpgDSC_0367.jpgDSC_0373.jpgDSC_0375.jpgDSC_0383.jpgDSC_0396.jpgDSC_0771.jpgDSC_0790.jpgDSC_0830.jpgDSC_0837.jpgDSC_0847.jpgDSC_0860.jpgDSC_0878.jpgDSC_0884.jpgDSC_0889.jpgDSC_0900.jpgDSC_0918.jpgDSC_1226.jpgDSC_1227.jpgDSC_1269.jpgDSC_1377.jpgDSC_0031.jpgDSC_0080.jpgDSC_0159.jpgDSC_0197.jpgDSC_0241.jpgDSC_0244.jpgDSC_0249.jpg



! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

 

Την διαδρομή των 10.000μ μπορείτε να την κατεβάσετε απο εδώ

 

 

Την διαδρομή των 3.000μ  μπορείτε να την κατεβάσετε απο εδώ

 


Την αφίσα του αγώνα  μπορείτε να την κατεβάσετε απο εδώ

 

 



 

 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ

ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 10:00

για περισσότερα πατήστε εδώ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 9:00

στο Αρχοντικό του  Γρ. Βούρκα &

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 10:00

στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WORKSHOP

στη Σιάτιστα

 Κυριακή  26 Νοεμβρίου από τις  10:30

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΑΠΟ Τρίτη 10 έως Πέμπτη 12  Οκτωβρίου

από τις  9:00 έως 13:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΗΠΚ  "Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Σάββατο   23 Σεπτεμβρίου 17:30  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΗΜΕΡΙΔΑ " Τα Χρώματα της Σιάτιστας"

στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας

Σάββατο  23 Σεπτεμβρίου  09:20 εώς 18:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τετάρτη  23 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ  2023

με την Μουσική εκδήλωση "Η ΞΕΝΙΤΙΑ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τρίτη 1 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


Το θεατρικό έργο "Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών"

στην Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης

Σάββατο 22 Ιουλίου 20:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το θεατρικό έργο "Λιγνίτη Τόπος ή Τι;"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Δευτέρα & Τρίτη Ιουλίου 21:15  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου

Δευτέρα 12  Ιουνίου  11:00  στο

Δημοτικό σχολείο Απιδέας

για περισσότερα πατήστε εδώ

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου  έως 28 Μαΐου

10:00-14:00 στο Μακεδονικό

Τάφο  Σπηλιάς Εορδαίας

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη 18 Μαΐου   10:00-12:00

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας

Το Σάββατο  29  Απριλίου  9:00-14:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


Ημερίδα "Ζωγράφοι της Εράτυρας

(Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα"

Σάββατο 4 Μαρτίου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ









Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 199 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.