title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home

ΒΑΒΛΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

PDF


Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020, τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Δημήτρη Βαβλιάρα, με τίτλο: «Ασπρόμαυρες διηγήσεις (Πορτραίτα της Αιανής)»

 

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια εξαιρετική σειρά φωτογραφιών και να ακούσουν την αλήθεια του καλλιτέχνη, βλέποντας τα έργα του από τη δική του οπτική γωνία. Ενός καλλιτέχνη που, όπως τόνισε ο ίδιος, επιμένει να δημιουργεί μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, επιδιώκοντας να καταξιωθεί μέσα από το έργο του κι όχι μέσω της  αναγνωρισιμότητάς του ως προσώπου. Ενός καλλιτέχνη που τον χαρακτηρίζει η ευγένεια και η αγάπη για τον άνθρωπο, και που παλεύει να ανεβάσει το πολιτισμικό επίπεδο του τόπου του, απορρίπτοντας εύκολες συνταγές και λύσεις...

Ο Δημήτρης Βαβλιάρας γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα και κατοικεί μόνιμα στην Αιανή. Φοιτά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ παράλληλα σπουδάζει μουσική, η οποία είναι και η κύρια ενασχόλησή του, κυκλοφορώντας τον πρώτο του δίσκο το 2013, με σπουδαίες συνεργασίες. Με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά το 2015. Από την αρχή της ενασχόλησης του τον τράβηξαν τα πρόσωπα και πολλές από τις φωτογραφίες του έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Το 2019 κέρδισε το 1ο  βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας FACES 2018 και την ίδια χρονιά πήρε το 1ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας SUMMERTIME AGAIN. Επίσης συγκαταλέγεται στους 100 καλύτερους φωτογράφους του κόσμου για το 2019 από το 35AWARDS INTERNATIONAL PHOTO CONTEST.

 

Τον καλλιτέχνη – φωτογράφο προλόγισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η φωτογραφία είναι τέχνη. Και ως τέχνη, ψεύδεται. Είναι μια πλασματική πραγματικότητα. Ένα μπερδεμένο κουβάρι από οπτικές γωνίες και φωτοσκιάσεις, θέματα και ιδεολογικές αντιλήψεις, επιλογές και αφαιρέσεις. Είμαστε εμείς και ο κόσμος. Οι καλές και κακές στιγμές μας, οι επιλογές μας, η αισθητική μας, οι ικανότητες κι ο χαρακτήρας μας, και γενικά ο τρόπος που εμείς βλέπουμε τον κόσμο…

Η φωτογραφία είναι η πραγματικότητα του φωτογράφου. Αυτή που ο ίδιος έχει δει, έχει επεξεργαστεί μέσα του, κι έχει επιλέξει να αποτυπώσει και να αναδείξει μέσα από το φακό του. Μια στιγμή μόνο της όποιας ιστορίας, μια πτυχή μόνο του χαρακτήρα ενός προσώπου. Μια στιγμιαία εικόνα, εφήμερη, που μερικές φορές διεκδικεί επάξια, όπως στην περίπτωση του Δημήτρη του Βαβλιάρα, την αιωνιότητα και την καταξίωση, αναδεικνύοντας γενικότερα χαρακτηριστικά, ιδεολογικές αντιλήψεις και στάσεις ζωής ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων. Μερικές φορές κάποιες από τις φωτογραφίες εμπεριέχουν τα συστατικά που θα τις μετατρέψουν σε σύμβολα, κι αυτό νομίζω πως ισχύει και στην περίπτωση του Δημήτρη.

Πίσω από τις φωτογραφίες που εκτίθενται,δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς τους Αιανιώτες, όπως τους ξέρουμε όλοι, με το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους, τον ερωτισμό και τη ρομαντική τους διάθεση, την αγάπη τους για τη ζωή και τον πολιτισμό, συνδυασμένα με μια αδιαφορία σχεδόν για το χρήμα και την πολυτέλεια. Δεν μπορεί να μη δει κανείς τη γνωστή σε όλους αγάπη τους για τη φύση και τα ζώα, ειδικά για τα άλογα, αλλά και τη διαχρονική, όπως βεβαιώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αιανής,σχέση τους με αυτά, όπως και με την κτηνοτροφία.

Αυθεντικές και ζωντανές οι μορφές του Δημήτρη, αναδεικνύουν έναν χαρισματικό άνθρωπο και καλλιτέχνη, που προσεγγίζει τα θέματά του με ευαισθησία και αγάπη. Θαρρείς πως μάχονται μαζί του για την αλήθεια και την ανθρωπιά, έχοντας κατακτήσει ήδη το πραγματικό νόημα της ζωής. Δε νοιάζονται για την προβολή, δεν διστάζουν να τσαλακωθούν επιζητώντας την αληθινή ομορφιά πίσω από την εικόνα, και η επιτυχία μοιάζει να τους βρίσκει χωρίς να την κυνηγούν.

Στα «πορτραίτα της Αιανής» θαρρείς πως ξεπροβάλουν μπροστά σου μορφές από την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο αλλά και την πιο πρόσφατη παράδοση: Νεράιδες, νύμφες και ξωτικά, διονυσιακές μορφές, τραγόμορφοι θεοί, αλλά και συνθέσεις που ανακαλούν μύθους και ιστορίες που ανάγονται στην αρχαιότητα, με σαφή συνέχειά τους μέσα στη χριστιανική ιδεολογία και τέχνη…

Αδιαμφισβήτητα, δύο βραβεία φωτογραφίας δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Συγχαίρουμε από καρδιάς το Δημήτρη Βαβλιάρα. Η σημερινή έκθεση αποτελεί τιμή για την Εφορεία και το Αρχαιολογικό ΜουσείοΑιανής, στο οποίο δίκαια θαρρώ γίνεται αυτή η πρώτη έκθεση των «πορτραίτων της Αιανής». Τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.»

 

Διάρκεια έκθεσης: 10 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2020

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 9:00- 15:00

 

Είσοδος ελεύθερηΡεπορτάζ, της ΕΡΤ για την Έκθεση Φωτογραφίας του Βαβλιάρα Δημήτρη

Μπορείτε να δείτε εδώ


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1 DSC_0672.jpg10 DSC_0727.jpg2 DSC_0700.jpg3 DSC_0702.jpg4 DSC_0706.jpg5 DSC_0711.jpg6 DSC_0716.jpg7 DSC_0718.jpg8 DSC_0722.jpg9 DSC_0724.jpg
! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυσηΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2022

για περισσότερα πατήστε εδώΕΗΠΚ 2022 ΨΗΦΙΑΚΗ

ΔΡΑΣΗ «Τα άγνωστα Καμβούνια»  

για περισσότερα πατήστε εδώ


«Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό»

 ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς την Κυριακή 28 Αυγούστου 

 κατά τις ώρες 14:30-16:30 θα είναι 

 είσοδος στο κοινό ελεύθερη

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ 2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΜΑΚΗ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 21:00

THN ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

 ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Όλη η Ελλάδα  ένας Πολιτισμός  2022               

 Παιδική Θεατρική Παράσταση 

27 & 28 Ιουλίου την Τετάρτη & Πέμπτη στις 9:00 μ.μ.

 στον Αύλιο χώρο του Αρχ. Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ

 


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 29 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε

 εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΤΟ  ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 59 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.