title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home

Νόσος και θεραπεία στον χρόνο

PDF


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης έλαβε μέρος και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2021, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM και της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Λαμβάνοντας υπόψη το ότι εορτασμός ήταν και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ψηφιακός, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας του Covid-19 και ότι το θέμα του εορτασμού για το 2021 ήταν «Το μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης διοργάνωσε την ψηφιακή εκπαιδευτική  δράση «Νόσος και θεραπεία στον χρόνο», που έλαβε πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως και τις 31 Μαΐου 2021.

Η δράση απευθυνόταν σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βασίστηκε στην εξ αποστάσεως γνωριμία των μαθητών με τα αρχαιολογικά τεκμήρια της χωρικής αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Το θέμα της δράσης, που συνέπεσε χρονικά με τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στη χώρα μας και το άνοιγμα των μουσείων στους επισκέπτες, ήταν η αντιμετώπιση των ασθενειών από τους αρχαίους χρόνους έως την ύστερη μεταβυζαντινή εποχή. Στόχος της δράσης ήταν να κάνει γνωστά στους μαθητές σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τρόπο ουσιαστικό και διαδραστικό, και να ενεργοποιήσει τη δημιουργική ορμή των μαθητών εμπνέοντάς τους να ενδιαφερθούν για τα πολιτιστικά και ιστορικά τεκμήρια της περιοχής της Κοζάνης, για την οποία ελάχιστα ερεθίσματα και γνώσεις αποκτούν μέσα από τη διδακτέα ύλη του σχολείου.

Παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους οι μαθητές για να υποβάλουν τις συμμετοχές τους λάβαμε 72 μεμονωμένες συμμετοχές με ζωγραφιές και τις σύντομες ιστορίες με θέμα τις ασθένειες και τη θέραπεία τους που δημιούργησαν 91 μαθητές από διάφορα μέρη της χώρας (Καλαμάτα, Κοζάνη, Κατερίνη, Σιάτιστα, Κομνηνά Εορδαίας, Βελβεντό, Αιανή Κοζάνης, Τρίλοφο και Νεάπολη Θεσσαλονίκης). Στις συμμετοχές των μαθητών εμφανής ήταν η προσπάθεια αλληλεπίδρασής τους με τα μουσειακά αντικείμενα που ήταν αναρτημένα στην ιστοσελίδα της δράσης, αλλά το στοιχείο που σαφώς πρωταγωνίστησε στις δημιουργίες τους ήταν η εμπειρία του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Όλες οι συμμετοχές των μαθητών έχουν αναρτηθεί όλες στην ιστοσελίδα της δράσης: https://nososkaitherapeiastonxrono.wordpress.com

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα της δράσης κατά το παραπάνω διάστημα είχε πάνω από 1500 θεάσεις από 230 μεμονωμένους επισκέπτες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στη δράση μας και να τους ενημερώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι η δράση έχει τυπικά λήξει, η ιστοσελίδα της δράσης θα παραμείνει ενεργή και ότι μπορούν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να συνεχίσουν να αποστέλλουν ακόμα και εκπρόθεσμα τις δημιουργίες τους.

 

1 (1).jpg1 (2).jpg1 (3).jpg1 (4).jpg1 (5).jpg1 (6).jpg1 (7).jpg1 (8).jpg! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 .

Το video της Δράσης μπορείτε να το δείτε εδώ 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 500 04

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ  4 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2021

για περισσότερα πατήστε εδώΕΗΚΠ 2021

"Πέρα από το 'σύνορον' του Καποδίστρια"

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2021 

"Από..έρωτα"

μουσικοθεατρική

παράσταση στο Αρχαιολογικό 

Μουσείο Αιανής  

για περισσότερα πατήστε εδώ


¨Πανούργα χήρα" θεατρικη

παράσταση στο Αρχαιολογικό 

Μουσείο Αιανής Σάββατο

 24 Ιουλίου 2021

για περισσότερα πατήστε εδώ

Οι θεατρικές παραστάσεις

¨Μνήμη"και

"Πεθαίνω σαν Χώρα"

για περισσότερα πατήστε εδώ

1o Μέρος του Θεατρικού Τρίπτυχου

« In Situ » με τίτλο "ΠΡΟΣΒΑΣΗ"

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Δράσεις  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ


Τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

στα Ψηφιακά Μουσεία

για περισσότερα πατήστε εδώ


«Νόσος και θεραπεία στον χρόνο» 

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

Ψηφιακή Δράση με τίτλο 

«Νόσος και θεραπεία στον χρόνο» 

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΛΛΑΔΑ_2021

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 16.00.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 16.00

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 187 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.