title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home

ΘΕΑΤΡΙΚΟ IN_SITU_2021

PDF


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με το Studio Tessera, τον σκηνοθέτη Στέλιο Βραχνή και την σκηνοθέτιδα Εύη Σαρμή, «ανοίγει» την αρχαία πόλη της Αιανής στην πρώτη δια ζώσης θεατρική εκδήλωση για το 2021 με τίτλο «Θέατρο In Situ». Με αφορμή το έργο του διεθνούς κύρους Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, θα διεξαχθεί ένα τρίπτυχο θεατρικών εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει μια ανοιχτή συζήτηση και ένα θεατρικό δρώμενο μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης, στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, καθώς και δυο θεατρικές παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στον επιβλητικό λόφο της αρχαίας πόλης Αιανής, με θέα την κοιλάδα του Αλιάκμονα και την κορυφή του Ολύμπου. Στην εκδήλωση συμμετέχει, ως συνδιοργανωτής, και ο Δήμος Κοζάνης.

 

«In situ θα πει επί τόπου, ένα τεχνούργημα που δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του και χρειάζεται εμείς να πλησιάσουμε, να επισκεφθούμε, να έρθουμε σε επαφή μ’ αυτό. Η αρχαία πόλη της Αιανής αποτελεί μια άλεκτη δραματουργία, ένα ζωντανό οργανισμό, το αποτύπωμα ενός λαμπρού “κάποτε”. Η άλλοτε πρωτεύουσα της Ελίμειας και κορυφαία πόλη της Άνω Μακεδονίας, μετουσιώνεται σε ένα ιδιότυπο και μυστηριακό σκηνικό περιβάλλον όπου ο άνθρωπος πάλλεται ανάμεσα στο “τότε” και στο “τώρα” βιώνοντας, όχι απλά παρακολουθώντας».(Στέλιος Βραχνής)

 

Το κεντρικό μέρος των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τις παραστάσεις «Μνήμη» και «Πεθαίνω σαν χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη στην αρχαία πόλης της Αιανής.

 

Η παράσταση «Μνήμη» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, παρουσιάζεται στο λόφο της Μεγάλης Ράχης στις 10 Ιουλίου.                                             
«Η μνήμη που μας κάνει να ζούμε. Η μνήμη που αποκαλύπτει όλα τα αδιέξοδα, όλη την σκληρότητα του πολιτισμού μας. Ιχνηλατώντας το παρελθόν θα οδηγηθούμε σε μια ατέρμονη μετάβαση από το πριν στο τώρα και από το τώρα στο μετά. Που και πώς τοποθετούμαστε στη διαδρομή αυτή;».

Το σπουδαίο έργο του Δημητριάδη που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1998 στο Παρίσι, στο Petit Odeon, γίνεται ένα θεατρικό ντουκουμέντο, μια παράσταση μνήμης μέσα από τα μάτια της Αιανής και των ανθρώπων της. Την πρωτότυπη ζωντανή μουσική της παράστασης υπογράφει ο μουσικοσυνθέτης Kostika Çollaku.  

 

Η παράσταση «Πεθαίνω σαν χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή, παρουσιάζεται επίσης, στο λόφο της Μεγάλης Ράχης στις 11 Ιουλίου.

«Όποιος δεν έχει δει ανθρώπους να πεθαίνουν σφυροκοπημένοι από αόρατο χέρι στους δρόμους δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει και τι είναι ο θάνατος μιας χώρας...»                                 
Το εμβληματικό και άκρως προφητικό έργο, που με την αιχμηρή του γλώσσα τάραξε τα νερά της λογοτεχνίας και του θεάτρου περιγράφοντας τη σήψη και το θάνατο μιας χώρας, «φωτίζεται» σκηνικά από έναν πολυμελή θίασο ηθοποιών και σκιαγραφείται μουσικά, σε σύνθεση του μουσουργού και σολίστα Μιχάλη Χατζηαναστασίου, ο οποίος ερμηνεύει ζωντανά.

 

Επιπλέον, θα διεξαχθεί η προλογική εκδήλωση με τίτλο «Θέατρο In Situ» στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση από ανθρώπους του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του θεάτρου, και θα παρουσιαστεί ένα θεατρικό δρώμενο από μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης, σε σκηνοθεσία και επιμέλεια του Στέλιου Βραχνή.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Ο αριθμός των θεατών είναι περιορισμένος, λόγω των μέτρων της πανδημίας και απαιτείται έγκαιρη ηλεκτρονική κράτηση στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.    

Προκράτηση θέσεων:  (από 22  Ιουνίου 2021)  

Προκράτηση θέσεων μπορείτε να κάνετε από εδώ

Πληροφορίες: 2461098800-801 (εσωτ. 5), Δευτέρα ως Παρασκευή, 09:00-15:00

                             
 Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

 

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ: Πρόσβαση

 

Τετάρτη 30 Ιουνίου

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

18:30 – 21:30

 

1. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

2. Θέατρο In Situ (συζητήσεις- διαλέξεις)

Συντονιστής: Γιώργος Δελιόπουλος (φιλόλογος, ποιητής) Εισηγητές: Δημήτρης Δημητριάδης (συγγραφέας), Δήμητρα Μήττα (συγγραφέας, φιλόλογος), Γρηγόρης Κοντός (φιλόλογος, διευθυντής Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης), Στέλιος Βραχνής (σκηνοθέτης)
3. Θεατρικό δρώμενο με κείμενα του Δημήτρη Δημητριάδη σε επιμέλεια Στέλιου Βραχνή

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ: Διάβαση

 

Σάββατο 10 Ιουλίου

Αρχαία πόλη Αιανής (Λόφος Μεγάλης Ράχης)

20:00

 

«Μνήμη» του Δημήτρη Δημητριάδη (θέατρο)

 

Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή

Πρωτότυπη μουσική / Μουσική επιμέλεια: Kostika Çollaku

Δραματουργική επεξεργασία: Εύη Σαρμή, Μυρσίνη Καρματζόγλου

Κίνηση / Training: Μυρσίνη Καρματζόγλου, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ

Εμψύχωση / training: Πολυξένη Σπυροπούλου

Ηχοληψία / φωτισμός: Λεωνίδας Παλάσκας, Kostika Çollaku

Ηθοποιοί: Μυρσίνη Καρματζόγλου, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ραφαέλα Τσομπανούδη, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Χάρης Σισμανίδης


ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ: Υπέρβαση

 

Κυριακή 11 Ιουλίου

Αρχαία πόλη Αιανής (Λόφος Μεγάλης Ράχης)

20:00

 

«Πεθαίνω σαν χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη (θέατρο)

 

Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Στέλιος Βραχνής

Πρωτότυπη μουσική / μουσική επί σκηνής: Μιχάλης Χατζηαναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Βασίλης Μπόγδανος

Ηχοληψία/ φωτισμός: Νίκος Μάνος

Ηθοποιοί: Απόστολος Λινάρδος, Άννα Χατζηπαύλου, Βίκη Χριστίδου, Πάνος Αναγνωστόπουλος, Βασίλης Μπόγδανος, Μαγδαληνή Στεργίου, Φώφη Ζαγορίτου, Δήμητρα Σαμαρά, Ματίνα Λάμπα, Χαρά Σβάρου, Κωνσταντίνος Αβράαμης

 

Πληροφορίες –  Υγειονομικά μέτρα

To «Θέατρο In Situ» οργανώθηκε και στήθηκε με βάση τα υγειονομικά μέτρα της πολιτείας και με άξονα την απόσταση και το αίσθημα της προσωπικής ασφάλειας των θεατών. Στo τριήμερο των εκδηλώσεων θα πληρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και θα διατηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, χωρίς όμως να χάνεται η ποιότητα και η ουσιαστική επαφή του θεατή με τους ηθοποιούς και τους ομιλητές.

– Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων (Πρόσβαση / 30 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής. Οι θεατές θα εισέρχονται από την κεντρική είσοδο ανά ομάδες των 5 ατόμων και θα τοποθετούνται από τους ταξιθέτες στις προβλεπόμενες θέσεις τους, οι οποίες θα απέχουν 1,5 μέτρο μεταξύ τους. Στην δεύτερη (Διάβαση / 10 Ιουλίου) και στην τρίτη ημέρα (Υπέρβαση / 11 Ιουλίου) των εκδηλώσεων όπου θα πραγματοποιηθούν οι θεατρικές παραστάσεις στο χώρο της Αρχαίας πόλης της Αιανής στην Μεγάλη Ράχη, οι θεατές θα εισέρχονται επίσης, από την κεντρική είσοδο ανά ομάδες των 8 ατόμων και θα τοποθετούνται από τους ταξιθέτες στις θέσεις τους.

– Οι θεατές οφείλουν να φορούν μη ιατρική μάσκα κατά την είσοδο και έξοδό τους από το χώρο των παραστάσεων – εκδηλώσεων, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά τους, όπως επίσης και να παραμένουν στις θέσεις τους.

– Στην είσοδο, θα υπάρχουν αντισηπτικά σύμφωνα, ενώ όλες οι θέσεις θα είναι απολυμασμένες.

– Σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου θα υπάρχουν εθελοντές, οι οποίοι θα βρίσκονται στη διάθεση των θεατών, εξασφαλίζοντας την κανονική ροή και την ασφάλεια της εκδήλωσης.

– Όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά προστατευτική μη ιατρική μάσκα και γάντια.

– Για λόγους ασφαλείας και σεβασμού προς τους δημιουργούς και ομιλητές, οι θεατές θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης. Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη, οι πόρτες θα κλείνουν. Όσοι θεατές με προκράτηση δεν έχουν προσέλθει εγκαίρως θα χάνουν τη θέση τους, η οποία θα διατίθεται, κατά σειρά αναμονής προσέλευσης, σε τρίτους.

– Στον χώρο των παραστάσεων απαγορεύονται φαγητά και ποτά. Επιτρέπονται μόνο μπουκάλια με νερό.

– Όλες οι παραπάνω οδηγίες θα επικαιροποιηθούν - αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά τις ημερομηνίες των παραστάσεων - εκδηλώσεων υγειονομικά μέτρα.

– Τα κινητά τηλέφωνα επιβάλλεται να είναι απενεργοποιημένα ή σε σίγαση.


 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 9:00

στο Αρχοντικό του  Γρ. Βούρκα &

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 10:00

στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WORKSHOP

στη Σιάτιστα

 Κυριακή  26 Νοεμβρίου από τις  10:30

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΑΠΟ Τρίτη 10 έως Πέμπτη 12  Οκτωβρίου

από τις  9:00 έως 13:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΗΠΚ  "Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Σάββατο   23 Σεπτεμβρίου 17:30  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΗΜΕΡΙΔΑ " Τα Χρώματα της Σιάτιστας"

στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας

Σάββατο  23 Σεπτεμβρίου  09:20 εώς 18:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τετάρτη  23 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ  2023

με την Μουσική εκδήλωση "Η ΞΕΝΙΤΙΑ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τρίτη 1 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


Το θεατρικό έργο "Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών"

στην Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης

Σάββατο 22 Ιουλίου 20:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το θεατρικό έργο "Λιγνίτη Τόπος ή Τι;"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Δευτέρα & Τρίτη Ιουλίου 21:15  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου

Δευτέρα 12  Ιουνίου  11:00  στο

Δημοτικό σχολείο Απιδέας

για περισσότερα πατήστε εδώ

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου  έως 28 Μαΐου

10:00-14:00 στο Μακεδονικό

Τάφο  Σπηλιάς Εορδαίας

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη 18 Μαΐου   10:00-12:00

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας

Το Σάββατο  29  Απριλίου  9:00-14:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


Ημερίδα "Ζωγράφοι της Εράτυρας

(Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα"

Σάββατο 4 Μαρτίου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2022

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2022

για περισσότερα πατήστε εδώΕΗΠΚ 2022 ΨΗΦΙΑΚΗ

ΔΡΑΣΗ «Τα άγνωστα Καμβούνια»  

για περισσότερα πατήστε εδώ


«Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό»

 ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς την Κυριακή 28 Αυγούστου 

 κατά τις ώρες 14:30-16:30 θα είναι 

 είσοδος στο κοινό ελεύθερη

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ 2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΜΑΚΗ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 21:00

THN ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

 ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Όλη η Ελλάδα  ένας Πολιτισμός  2022               

 Παιδική Θεατρική Παράσταση 

27 & 28 Ιουλίου την Τετάρτη & Πέμπτη στις 9:00 μ.μ.

 στον Αύλιο χώρο του Αρχ. Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ

 


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 29 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε

 εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΤΟ  ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 84 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.