title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

PDF

«Αρχαιολογία και Κοινωνία»

Σύμφωνα με όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τις απόψεις ειδικών και αρμοδίων, ο δρόμος για την έξοδό μας από την πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι ακόμα αρκετά μακρύς. 

Σε όλο αυτό το διάστημα, τα μουσεία, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι θα παραμείνουν κλειστά. Ωστόσο, εμείς είμαστε πάντα κοντά σας! Στα εύκολα και στα δύσκολα! 

Η ΕΦΑ Κοζάνης, δια των αρχαιολόγων της (μονίμων και εκτάκτων), θα συνεχίσει να σας κρατά ευχάριστη και ωφέλιμη, ελπίζουμε, συντροφιά, φέρνοντάς σας σε επαφή με τη ιστορία της περιοχής αρμοδιότητάς της.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, με σύντομες και σχετικά συχνές αναρτήσεις μας, να σας γνωρίσουμε την μακραίωνη, όσο και γοητευτική ιστορία του νομού Κοζάνης, μέσα από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών και τα πορίσματα των επιστημονικών μας μελετών.   

Η δράση μας αυτή θα φέρει τον τίτλο «Αρχαιολογία και Κοινωνία», και θα αφορά σε όλες τις χρονικές περιόδους του πολιτισμού της περιοχής, από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Αρχίζοντας λοιπόν σήμερα, και από την νεολιθική εποχή, γνωρίζετε ότι στην περιοχή της Κοζάνης αναπτύχθηκε ένας σημαντικός νεολιθικός πολιτισμός, που ανάγεται χρονολογικά στο 6.500 π.Χ. (8.500 χρόνια πριν από σήμερα);

Γνωρίζετε ότι δεκάδες οικισμοί είχαν ιδρυθεί κατά τη νεολιθική εποχή (6.500-3.000 π.χ. περίπου) στις εύφορες κοιλάδες του μέσου ρου του Αλιάκμονα και της Κίτρινης Λίμνης – πρώην έλος Σαριγκιόλ;

Γνωρίζετε ότι στην Μαυροπηγή Εορδαίας έχει ανασκαφεί ο αρχαιότερος νεολιθικός οικισμός της Δυτικής Μακεδονίας, και ένας από τους αρχαιότερους του ελλαδικού και ευρύτερου βαλκανικού χώρου;

Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε μαζί το 2021, με όλη την επιστημονική εγκυρότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης!

(Α. Χ.-Μ.)


 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΩΝ-ΜΝΗΜΕΙΩΝ-
ΑΡΧ. ΧΩΡΩΝ
ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ  2024

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 122 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.