title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό

PDF



                                

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό ότι την Κυριακή 28 Αυγούστου και κατά τις ώρες 14:30-16:30, θα είναι ανοιχτός και επισκέψιμος ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Το άνοιγμα του μνημείου γίνεται στο πλαίσιο του 3ου λογοτεχνικού οδοιπορικού στον τόπο με τίτλο «Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό», που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος «Φίλοι του Βιβλίου», η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίου Χριστοφόρου, Καρυοχωρίου, Σπηλιάς και Ερμακιάς, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Το προσωπικό της Εφορείας και «οι συνοδοιπόροι του ταξιδιού», όπως και σχετικό πληροφοριακό υλικό, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες σχετικά με την ιστορία του μνημείου.

Ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς Εορδαίας ανασκάφηκε το 1987, από την Δρ Αρχαιολόγο, επίτιμη Προϊσταμένη του ΥΠΠΟΑ, Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη. Είναι διθάλαμος, με μνημειακή πρόσοψη δωρικού ρυθμού και ελεύθερο αέτωμα. Δεν καλύπτεται με τύμβο. Οι νεκροί που θάφτηκαν σ’ αυτόν αριθμούν τους επτά ή οκτώ. Συνοδεύονταν από κτερίσματα, τα οποία τοποθετούν τη χρήση του στον 2ο-1ο αι. π.Χ. Το εν λόγω μνημείο όπως και ο πρωιμότερος διαφορετικού τύπου μακεδονικός τάφος  των Πύργων, που ανασκάφηκε αργότερα, επιβεβαιώνει την κοινή ταυτότητα ταφικών εθίμων και πρακτικών μεταξύ Κάτω και Άνω Μακεδονίας. Επιπλέον, προσθέτει δύο ακόμη δείγματα στην ποικιλία της αρχιτεκτονικής μορφής, που παρουσιάζει το είδος των μνημείων αυτών.

Το 2005 και 2008, στο πλαίσιο αποκατάστασης και κάλυψης του μνημείου από μόνιμο στέγαστρο, έργο που υλοποίησε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και την Εφορεία, στο Γ΄ ΚΠΣ, οι εργασίες έφεραν στο φως άλλους πέντε τάφους διαφορετικού τύπου, βεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ευρεία νεκρόπολη των ελληνιστικών χρόνων. Συγκεκριμένα, πέριξ του μακεδονικού τάφου εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν δύο λαξευτοί θαλαμωτοί τάφοι. Ο ένας από αυτούς, που ήταν ασύλητος, περιείχε τα καμένα οστά τεσσάρων νεκρών, ενώ πάνω σε κτισμένη με πλιθιά τράπεζα προσφορών βρέθηκαν 53 πήλινα αγγεία, 6 πήλινα ειδώλια και άλλα κτερίσματα. Οι άλλοι τρεις τάφοι ήταν λακκοειδείς και βρέθηκαν ασύλητοι. Περιείχαν μία καύση νεκρού και δύο ενταφιασμούς.    

Ο οικισμός στον οποίο ανήκει η νεκρόπολη εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή έως και στην κορυφή του λόφου «Εκκλησάκι».

Σχετικά με τον Μακεδονικό Τάφο Σπηλιάς, υπενθυμίζουμε ότι η επίσκεψη στο μνημείο γίνεται καθημερινά, κατόπιν συνεννοήσεως με τους φύλακες της Υπηρεσίας (ωράριο 8:30-15:30, τηλ. 24610/39667). Δεν ισχύουν εισιτήρια.

 

Λεπτομέρειες για τη δράση της Κυριακής περιλαμβάνονται στο δελτίο τύπου του Συλλόγου «Φίλοι του Βιβλίου», το οποίο και επισυνάπτουμε:



                                                                                                                                                       

Η ΑΦΙΣΑ 

 



 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου  έως 28 Μαΐου

10:00-14:00 στο Μακεδονικό

Τάφο  Σπηλιάς Εορδαίας

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη 18 Μαΐου   10:00-12:00

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας

Το Σάββατο  29  Απριλίου  9:00-14:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


Ημερίδα "Ζωγράφοι της Εράτυρας

(Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα"

Σάββατο 4 Μαρτίου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2022

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2022

για περισσότερα πατήστε εδώ



ΕΗΠΚ 2022 ΨΗΦΙΑΚΗ

ΔΡΑΣΗ «Τα άγνωστα Καμβούνια»  

για περισσότερα πατήστε εδώ


«Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό»

 ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς την Κυριακή 28 Αυγούστου 

 κατά τις ώρες 14:30-16:30 θα είναι 

 είσοδος στο κοινό ελεύθερη

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ 2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΜΑΚΗ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 21:00

THN ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

 ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Όλη η Ελλάδα  ένας Πολιτισμός  2022               

 Παιδική Θεατρική Παράσταση 

27 & 28 Ιουλίου την Τετάρτη & Πέμπτη στις 9:00 μ.μ.

 στον Αύλιο χώρο του Αρχ. Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ

 


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 29 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε

 εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΤΟ  ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ









Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 840 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.