title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

17. 24-6-22_TAP

E-mail Εκτύπωση PDF

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β΄, 17)

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑ (Μέρος β΄)

Πρόσθετο φως στην ιστορία και προϊστορία της βόρειας Εορδαίας ήρθε να ρίξει, την περίοδο 2016-2018, ο ΔΙΑΔΡΙΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ – TAP.

Σε συνολικό μήκος 27 χλμ. εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν και διερευνήθηκαν μερικώς 67 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ σε 17 θέσεις, κατανεμημένες σε πέντε κοινότητες, πραγματοποιήθηκε σωστική ανασκαφή.

Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν ανήκουν σε οικισμούς ή μεμονωμένες εγκαταστάσεις διάφορων χρονικών περιόδων, με έναρξη από τη νεότερη νεολιθική περίοδο (5500 π.Χ.), ενώ σε τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν νεκροταφεία.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ από την κατασκευή του Αγωγού TAP, συμπληρώνουν σημαντικά τον τοπογραφικό και πολιτισμικό χάρτη της περιοχής.

Από ανατολικά προς τα δυτικά, αποκαλύφθηκαν ανά κοινότητα, τα παρακάτω:

 

Στην Τ.Κ. ΠΥΡΓΩΝ, ανασκάφηκαν επτά θέσεις:

Στη θέση Κάστρο διερευνήθηκαν οικιστικά κατάλοιπα της πρώιμης εποχής σιδήρου, αποτελούμενα κυρίως από λειθοσειρές, που αποτυπώνουν κατόψεις ευθύγραμμων κτισμάτων. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τους ελληνιστικούς και υστερορωμαϊκούς – πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, όπως υποδηλώνει λάκκος και κατασκευή από ασβεστοκονίαμα.

Στη θέση αποθήκευσης των σωλήνων του Αγωγού διερευνήθηκε νεκροταφείο των πρώιμων βυζαντινών χρόνων. Ανασκάφηκαν οκτώ τάφοι, λακκοειδείς με καλυπτήριες πλάκες και ένας κιβωτιόσχημος. Ένας περιείχε ενταφιασμό και ανακομιδή, ενώ ένας άλλος διπλή ταφή, γυναίκας – μητέρας και παιδιού. Οι τάφοι δεν είχαν ενιαίο προσανατολισμό, ενώ οι νεκροί ήταν σε ύπτια στάση. Κάποιοι ήταν κτερισμένοι με πήλινα αγγεία, ενώ άλλοι φορούσαν τα προσωπικά τους κοσμήματα.

Σε όμορη θέση ερευνήθηκε κυκλική αποθηκευτική κατασκευή των ρωμαϊκών χρόνων. Εντοπίστηκαν επίσης διαλυμένες επιχώσεις οικισμού της πρώιμης εποχής σιδήρου.

Στις όμορες θέσεις Ομαλή Λόφος και Ομαλή Μικρός Λόφος, διερευνήθηκαν τοίχοι από ξερολιθιά καθώς και ένα λιθόκτιστο κτήριο των υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Τα ευρήματα παραπέμπουν σε πρόχειρες κατασκευές που έχουν σχέση με το φυσικό πέρασμα που εντοπίζεται στην περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή του μεγάλου λόφου, αποκαλύφθηκαν επίσης τρεις πίθοι και μία αποθηκευτική πήλινη κατασκευή, της ίδιας περιόδου.  

 

Στην Τ.Κ. ΠΕΡΔΙΚΚΑ, ανασκάφηκαν τρεις θέσεις:

Στη θέση Ράχη διερευνήθηκαν οικιστικά κατάλοιπα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Αποκαλύφθηκαν 18 λάκκοι, που σχηματίζουν συστάδες σε αραιή διάταξη, με ποικίλο περιεχόμενο και χρήση. Τρεις από αυτούς συνδέονται με υπόγειους χώρους κτισμάτων.

Στη θέση Παλιά Αμμορυχεία αποκαλύφθηκε νεκροταφείο της πρώιμης εποχής χαλκού. Διερευνήθηκαν 10 κτιστοί κιβωτιόσχημοι τάφοι, που καλύπτονταν με λίθινο τύμβο ή έφεραν λίθινο σήμα. Από αυτούς, εννέα περιείχαν ενταφιασμούς και ένας καύση νεκρού. Οι νεκροί ήταν σε συνεσταλμένη στάση, οι άνδρες προς τα δεξιά τους, η μία ταυτισμένη ως γυναίκα προς τα αριστερά. Ήταν κτερισμένοι με ένα ή δύο πήλινα αγγεία. Το νεκροταφείο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα για την προϊστορία της Π.Ε. Κοζάνης και του βορειοελλαδικού χώρου γενικότερα. Πρόκειται για το τέταρτο ανασκαμμένο νεκροταφείο της περιόδου στην περιοχή, σύγχρονο με αυτό του Ξεροπήγαδου Κοιλάδας και με σαφείς ομοιότητες με αυτό.

Σε όμορες με το νεκροταφείο θέσεις εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν επίσης τέσσερις κλίβανοι ελληνιστικών χρόνων.

 

Στην Δ.Κ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ανασκάφηκαν τέσσερις θέσεις:

Στη θέση Άλσος εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν κατάλοιπα οικισμού της νεότερης/τελικής νεολιθικής περιόδου, δύο οικισμών της πρώιμης εποχής σιδήρου, λιθόκτιστο κτήριο και ταφή των ελληνιστικών χρόνων, καθώς και λάκκοι των ρωμαϊκών χρόνων. Διερευνήθηκε επίσης μεμονωμένη θερμική κατασκευή.

 

Στην Τ.Κ. ΦΟΥΦΑ εντοπίστηκε και αποσπάστηκε πίθος, που φαίνεται να ανήκει σε κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων.

 

Στην Τ.Κ. ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ, στη θέση Ποταμιά, αποκαλύφθηκαν επιχώσεις των ελληνιστικών χρόνων, ενώ διερευνήθηκε και τμήμα νεότερου πηγαδιού.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, σημειώνουμε την απουσία πρώιμων (αρχαιότερης και μέσης) νεολιθικών οικισμών, από τα διερευνημένα στο πλαίσιο του έργου σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (υψόμετρα 580-740 μ.). Επίσης, για την ημιορεινή περιοχή των Πύργων (υψόμετρα >700 μ.) την εντατική κατοίκηση από την ύστερη εποχή χαλκού και μετά.

Τα δεδομένα αυτά είναι σε αντιστοιχία με όσα γνωρίζουμε από την υπόλοιπη Π.Ε. Κοζάνης.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης: η ομοιογένεια στις οικιστικές και ταφικές πρακτικές των προϊστορικών χρόνων, μεταξύ βόρειας Εορδαίας και κοιλάδας Κίτρινης Λίμνης, η χρήση λάκκων στην αρχιτεκτονική των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων (πιθανόν υπόγειοι χώροι κτισμάτων), και η παρουσία μεμονωμένων εργαστηριακών εγκαταστάσεων των ιστορικών χρόνων, εκτός των οικισμών.

 

Βιβλιογραφία:

 

Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη και Β. Λαϊνά, «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) 2016-2018: Αρχαιολογική διαδρομή στην Βόρεια Εορδαία», ΑΕΜΘ 31, 2017 (υπό δημοσίευση).

Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, Β. Λαϊνά, Δ. Θεοδώρου, Χ. Λόκανα, Ε. Μαγγουρέτσιου, «Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης», στο Στ. Σκαρτσή (επιμ. Έκδοσης) «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης, A Pipeline traversing Greek History. Ευρήματα από τις ανασκαφές του Διαδριατικού αγωγού Φυσικού Αερίου στην Βόρεια Ελλάδα», Αθήνα 2021, Έκδοση ΥΠΠΟΑ/Διεύθυνση Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Trans Adriatic Pipeline.

 

Α. Χ.-Μ.



Πύργοι, θέση Κάστρο, Οικισμός πρώιμης εποχής σιδήρου, καθώς και

των ελληνιστικών και υστερορωμαϊκών – πρώιμων βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, θέση αποθήκευσης σωλήνων, Νεκροταφείο πρώιμων

βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, θέση αποθήκευσης σωλήνων, Νεκροταφείο πρώιμων

βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, Αποθηκευτική κατασκευή των ρωμαϊκών χρόνων.

Διερευνήθηκε και αποσπάσθηκε.


Πύργοι, θέσεις Ομαλή Λόφος και Ομαλή Μικρός Λόφος, Λιθόκτιστες

οριοθετήσεις και κτίσματα ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, θέση Ομαλή Λόφος, Λιθόκτιστο όριο χώρου, με την τεχνική

της ξερολιθιάς, των ρωμαϊκών - πρώιμων βυζαντινών χρόνων.


Πύργοι, θέση Ομαλή Λόφος, Απόσπαση πίθου των ρωμαϊκών - πρώιμων

βυζαντινών χρόνων.


Περδίκκας, θέση Ράχη, «Απορριμματικός» λάκκος, με συγκέντρωση

αγνυθών (πήλινα υφαντικά βάρη, για όρθιο αργαλειό).


Περδίκκας, θέση Ράχη, Μεγάλος λάκκος, πιθανόν υπόγειος χώρος

κτίσματος των ελληνιστικών χρόνων.


Περδίκκας, θέση Παλιά Αμμορυχεία, Ανασκαφή τάφου της πρώιμης

εποχής χαλκού.


Περδίκκας, θέση Παλιά Αμμορυχεία, Τάφος της πρώιμης εποχής χαλκού.


Πτολεμαΐδα, θέση Άλσος, Λιθόκτιστο κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων.





 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ

ΔΕΝΤΡΩΝ 2024

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2024 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ  15 & 17 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΕΣ: 9:00 - 11:00

ΚAI ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 ΕΩΣ 13:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΗΠΚ  2024 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   27  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 09:30 ΕΩΣ 15:00  KAI 18:00 ΕΩΣ 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ  28& 29  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 08:30 ΕΩΣ 15:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Β' ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ

ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  

"Σκοτσέζικο Ντούς"  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ   28  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 20:30

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2024

"ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ"  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   23  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α΄ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ

 ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 

"ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ"  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  9  ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 10

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ¨

ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 

ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2024

Πέμπτη 23 Μαΐου έως

Πέμπτη Κυριακή 26 Μαΐου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΩΝ-ΜΝΗΜΕΙΩΝ-
ΑΡΧ. ΧΩΡΩΝ
ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ  2024

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 91 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.