ΑΙΘΟΥΣΑ Γ: Δημόσιος και ιδιωτικός βίος
Στην Αίθουσα Γ, έκτασης 250 τ.μ., εκτίθενται ευρήματα που σχετίζονται με το δημόσιο και ιδιωτικό βίο κατά θεματικές ενότητες, όπως η κατοικία, ο καλλωπισμός, οι λατρείες, τα νομίσματα, ο οπλισμός, η ενδυμασία και η υφαντική, ο αθλητισμός, ενώ προς το πέρας της μεγάλης αυτής αίθουσας εκτίθεται μακέτα της νεκρόπολης. Η μακέτα, τα μοναδικά οστέινα περίτμητα πλακίδια του τάφου Ι και άλλα οστέινα και ελεφαντοστέινα αντικείμενα, καθώς και τα πήλινα ειδώλια ανθρώπινων μορφών, μας εισάγουν στην Αίθουσα Δ, όπου εκτίθενται τα υπόλοιπα ευρήματα από τη νεκρόπολη των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.
Δεξιά της εισόδου κυριαρχεί η αναπαράσταση του δωματίου Γ από το λεγόμενο συμβατικά Σπίτι με Σκάλες, που αποκαλύφθηκε στην αρχαία Αιανή των ελληνιστικών χρόνων. Πάνω στη λίθινη θεμελίωση υψώσαμε τους τοίχους χτίζοντας με ωμά πλιθιά, που κατασκευάσαμε, ενώ επιχρίσαμε τις εσωτερικές επιφάνειες επιλέγοντας χρώματα όμοια με τμήματα κονιαμάτων που έχουμε περισυλλέξει από τα αρχαία οικήματα. Στην άλλη πλευρά και στις προθήκες 2 και 3 σε γωνία τοποθετήσαμε κλειδιά, εφηλίδες, καρφιά και ρόπτρα θυρών σε χαλκό και σίδηρο και στη συνέχεια διάφορα σιδερένια εργαλεία. Στη χαμηλή προθήκη 4 τοποθετήσαμε πήλινες μήτρες, σφραγίδες και σφραγίσματα, προκειμένου να αναδείξουμε τις εργαστηριακές δραστηριότητες της αρχαίας Αιανής. Διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με τον καλλωπισμό και χρονολογούνται από τα αρχαϊκά-κλασικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια, εκτίθενται στην προθήκη 5, καθώς και στην 6, με γυάλινα αγγεία που περιείχαν αρώματα και ένα περίαπτο-φυλακτό αντρικής κεφαλής. Οι προθήκες 7, 8, 9, καθώς και η περίοπτη αρ. 10, έχουν περιεχόμενο που σχετίζεται με τον οπλισμό και χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου έως και τα ελληνιστικά χρόνια.). Στην περίοπτη προθήκη 10 και πάνω σε τμήμα μαρμάρου από την αρχαία πόλη τοποθετήσαμε τη χάλκινη επένδυση αρχαϊκής ασπίδας, εύρημα σπάνιο στον αρχαίο κόσμο, που διασώθηκε σε εκατοντάδες μικρά ελάσματα, που συντηρήθηκαν και συγκολλήθηκαν, ένα χάλκινο κράνος με ορθογώνιο άνοιγμα και αντίγραφο δόρατος, συγκεκριμένα έγινε στειλέωση αντιγράφου αιχμής σε μικρό κοντάρι κρανιάς. Τα νομίσματα κατέλαβαν τις προθήκες 11, 12 και 13 γύρω από τον κίονα της Αίθουσας Γ. Συνεχίσαμε γύρω από την κολώνα, στις προθήκες 14 έως 18, με την έκθεση ευρημάτων που σχετίζονται με τη θρησκεία και τις λατρείες.
Υφαντικά βάρη με ένταξη από τη Νεολιθική Εποχή έως τα ελληνιστικά χρόνια τοποθετήσαμε στην προθήκη 19, μαζί με πηνία, σφονδύλια, εκ των οποίων το αρ. 57 οστέινο, και μία αργυρή βελόνα. Στην προθήκη 20 τοποθετήσαμε εννέα πήλινα ειδώλια, όρθιων και καθιστών γυναικείων μορφών, στα οποία με χρώματα αποδίδονται τα ενδύματά τους.Προβήκαμε σε ακριβή αναπαράσταση ενός αργαλειού, στον οποίο μάλιστα υφάναμε και το ύφασμα, από το σχέδιο της εσθήτας του ειδωλίου αρ. 9 της προθήκης 20. Επόμενη θεματική ενότητα στις προθήκες 21, 22, 23 είναι ο αθλητισμός, που αποτυπώνεται σε πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων. Στην προθήκη 24 έχουμε τοποθετήσει οστέινα αντικείμενα. Στο κέντρο της οποίας αναπαραστήσαμε, με όσα τμήματα συγκολλούνταν, τη ζωφόρο που περιέτρεχε το εσωτερικό του τάφο Ι. Στις επόμενες προθήκες 25, 26 και 27 εκθέτουμε ανθρωπόμορφα πήλινα ειδώλια και πλαστικά αγγεία.
Δρ Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδη
Φωτογραφίες Αίθουσας Γ'