Θερινό Πρόγραμμα Λειτουργίας Μουσείων – Μνημείων – Αρχαιολογικών Χώρων Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης & Νέα Αντίτιμα Εισιτηρίων (ισχύουν από 1Απριλίου 2025 / ΦΕΚ 1968/29-03-2024)
(Βλ. Τρέχουσες Εκδηλώσεις – Ανακοινώσεις, στον Ιστότοπο www.mouseioaianis.gr )
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ Ανοιχτό καθημερινά (και Σαββατοκύριακα), 8:30-15:30 Τηλ.: 24610/98800-801 (εσωτ. 4) Στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί έκθεση αφής και συστήματος γραφής Braille. Ισχύουν εισιτήρια: 10 ευρώ, 5 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας. Στον προθάλαμο της Έκθεσης του μουσείου υπάρχουν QR-codes με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δύο διαθέσιμα έντυπα φυλλάδια του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Αιανής, καθώς και σε δύο ακόμα για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στο Βελβεντό και τα Σέρβια. Τα φυλλάδια διατίθενται επίσης δωρεάν και σε έντυπη μορφή.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΙΑΝΗΣ: Αρχαία Πόλη και Βασιλική Νεκρόπολη Ανοιχτός καθημερινά (και Σαββατοκύριακα), 8:30-15:30 Η έδρα του αρμόδιου φύλακα του συνόλου του Αρχαιολογικού Χώρου είναι στην Αρχαία Πόλη, στο λόφο της Μεγάλης Ράχης Αιανής. Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους φύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, τηλ.: 24610/98800-801 (εσωτ. 4) Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Ισχύουν εισιτήρια για κάθε έναν από τους δύο χώρους: 5 ευρώ, 3 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας. Ειδικά για την Αρχαία Πόλη, ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι μετά την ολοκλήρωση, στα τέλη του 2023, του έργου ΕΣΠΑ (ΟΧΕ) «Μερική Ανάδειξη της Πόλης της Αρχαίας Αιανής», το οποίο περιλάμβανε κυρίως κατασκευή μονοπατιών και χώρων εξυπηρέτησης κοινού, η πρόσβαση και η περιήγηση στο χώρο είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολη και προσιτή σε όλες τις κατηγορίες των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, που μπορούν να προσεγγίσουν το σύνολο σχεδόν των ανασκαμμένων και αναδειγμένων ανασκαφικών τομέων. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες (ελληνικά – αγγλικά) και πινακίδα σε γραφή Braille, ενώ έχουν εκδοθεί και ενημερωτικά φυλλάδια (ελληνικά – αγγλικά) που διευκολύνουν τους επισκέπτες στην περιήγηση.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ Ανοιχτή καθημερινά (και Σαββατοκύριακα), 8:30-15:30 Τηλ.: 24610/26210 Στη Συλλογή υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, επί των οδών Δημοκρατίας 8 και Φον Κοζάνι. Ισχύει εισιτήριο: 5 ευρώ, 3 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας. Στον προθάλαμο της Έκθεσης της Συλλογής υπάρχουν QR-codes με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δύο διαθέσιμα φυλλάδια του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Αιανής, καθώς και σε δύο ακόμα για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στο Βελβεντό και τα Σέρβια. Τα φυλλάδια διατίθενται επίσης δωρεάν και σε έντυπη μορφή.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΡ. ΒΟΥΡΚΑ, στην ΚΟΖΑΝΗ Ανοιχτό καθημερινά (και Σαββατοκύριακα), 8:30-15:30 Τηλ.: 24610/25903 Δημογεροντίας 8, πίσω από τη Μητρόπολη. Ισχύει εισιτήριο: 5 ευρώ, 3 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας. Στον αύλειο χώρο και μέχρι την είσοδο του ισογείου, με ορατότητα στο ισόγειο, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΟΥΛΚΩΣ, στη ΣΙΑΤΙΣΤΑ Ανοιχτό καθημερινά (και Σαββατοκύριακα), 8:30-15:30 Τηλ.: 24650/21352 Ισχύει εισιτήριο: 5 ευρώ, 3 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας. Στον αύλειο χώρο και μέχρι την είσοδο του ισογείου, με ορατότητα στο ισόγειο και σε μέρος του υπογείου του κτηρίου, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Πληροφορίες για τα μνημεία της Σιάτιστας και δυνατότητα εικονικής περιήγησης στα Αρχοντικά και Αργυριάδη – Μαλιόγκα, μπορεί να έχει κανείς στον ιστότοπο: https://colorsofsiatista.gr/
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΑΛΙΟΓΚΑ, στη ΣΙΑΤΙΣΤΑ Ανοιχτό καθημερινά (και Σαββατοκύριακα), 8:30-15:30 Τηλ.: 24650/21352 Ισχύει εισιτήριο: 5 ευρώ, 3 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Από την είσοδο της αυλής υπάρχει ορατότητα στην πρόσοψη του κτηρίου. Πληροφορίες για τα μνημεία της Σιάτιστας και δυνατότητα εικονικής περιήγησης στα Αρχοντικά Αργυριάδη – Μαλιόγκα και Πούλκως, μπορεί να έχει κανείς στον ιστότοπο: https://colorsofsiatista.gr/
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Για το διάστημα 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου: Ανοιχτός καθημερινά (εκτός Τετάρτης), 8:30-15:30 Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους φύλακες της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης, τηλ.: 24610/39667, 6940414089 Είσοδος ελεύθερη Στο πάνω επίπεδο, με ορατότητα σε όλο το χώρο, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για το μνημείο από ταμπλό που υπάρχει στο χώρο καθώς και από έντυπο φυλλάδιο που διατίθενται δωρεάν. Γενικά για τους μακεδονικούς τάφους της Π.Ε. Κοζάνης μπορεί να ενημερωθεί κανείς από ψηφιοποιημένο φυλλάδιο που θα βρει στον ιστότοπο του μουσείου Αιανής: www.mouseioaianis.gr
ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ Επισκέψιμος μόνο κατόπιν συνεννοήσεως. Για τυχόν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους φύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, τηλ.: 24610/39667. Ισχύει εισιτήριο: 5 ευρώ, 3 ευρώ μειωμένο και ελευθέρας. Στο επίπεδο της εισόδου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα με ορατότητα σε όλο το χώρο του μνημείου. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για το μνημείο από έντυπο φυλλάδιο που διατίθενται δωρεάν. Το συγκεκριμένο μνημείο αποδίδεται ξανά στο κοινό μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης εργασιών για την στατική επάρκεια του στεγάστρου του μνημείου, που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕΡΒΙΩΝ Ο χώρος είναι ελεύθερα προσβάσιμος, ενώ η επίσκεψη γίνεται με ευθύνη των επισκεπτών. Ενημερώνουμε το ενδιαφερόμενο κοινό ότι μετά την ολοκλήρωση, στα τέλη του 2023, του έργου ΕΣΠΑ (ΟΧΕ) «Στερέωση και Αποκατάσταση του Δυτικού Πύργου στο Κάστρο Σερβίων», ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της μορφής των πύργων της βυζαντινής Ακρόπολης. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες (ελληνικά – αγγλικά) και πινακίδα σε γραφή Braille. Στις πινακίδες υπάρχουν QR-codes που παραπέμπουν στον δίγλωσσο ιστότοπο του έργου https://byzantineservia.gr/ με αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το κάθε μνημείο του χώρου καθώς και αναλυτικές οδηγίες επίσκεψης και χρήσιμες πληροφορίες για την περιήγηση στην Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων. Επιπλέον, έχουν εκδοθεί ενημερωτικά φυλλάδια (ελληνικά – αγγλικά) τα οποία διατίθενται δωρεάν στα πωλητήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης. Στα σημεία αυτά μπορεί να βρει κανείς και το δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο για την Προϊστορική εποχή και την Αρχαιότητα στην περιοχή των Σερβίων.
! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση
Μαθητές Δημοτικών Σχολείων στόλισαν και φέτος τα χριστουγεννιάτικα δέντρα των δύο μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.
Το στολισμό των δέντρων του αύλειου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής ανέλαβε και φέτος, για ένατη συνεχή χρονιά, το Δημοτικό Σχολείο Αιανής. Τα πανέμορφα στολίδια κατασκεύασαν οι μαθητές τριών Τάξεων, Α΄, Γ΄ και Δ΄, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Ο στολισμός συνοδεύτηκε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αιανής Στέφανο Γιαννακόπουλο και τους Εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν τη δράση. Ευχαριστούμε επίσης την Τηλεόραση του Flash Κοζάνης και τον δημοσιογράφο και αρχαιολόγο Γιάννη Νεβεσκιώτη για την τηλεοπτική κάλυψη.
Το δέντρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης στόλισαν για τρίτη συνεχή χρονιά οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χαρισίου Μούκα. Τα εντυπωσιακά στολίδια ήταν φέτος από ανακυκλώσιμα υλικά και τα κατασκεύασαν οι μαθητές της Δ΄ Τάξης με την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Ο στολισμός συνοδεύτηκε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Θερμές ευχαριστίες στην Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χαρισίου Μούκα Ζωή Μήλιου και στους εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν στη δράση.
Τους μαθητές υποδέχτηκαν στα δύο μουσεία η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη-Μετοκη, οι αρχαιολόγοι που συντόνισαν τη δράση από πλευράς της Εφορείας, Άννα Κλημάντου και Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, καθώς και το προσωπικό των δύο μουσείων. Στους μικρούς μαθητές προσφέρθηκαν χριστουγεννιάτικα κεράσματα.
Ευχαριστίες οφείλουμε και στο προσωπικό της Εφορείας που είναι πάντα πρόθυμο και υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις συνέργειες με άλλους φορείς και τη δημιουργία αρχαιολογικής παιδείας στους μικρούς μαθητές - πολίτες του αύριο.
Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο, και το Πνεύμα των Χριστουγέννων ας γεμίσει τις καρδιές όλων με αγάπη και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας!
Υπενθυμίζουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης είναι καθημερινά ανοιχτά (και τα Σαββατοκύριακα), κατά τις ώρες 8:30-15:30. Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου ισχύουν εισιτήρια μειωμένα (2 ευρώ) και ελευθέρας, ενώ κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, στο ίδιο διάστημα η είσοδος σε όλα τα δημόσια μουσεία, μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους είναι ελεύθερη. Κλειστά, όπως όλα τα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι του κράτους, θα παραμείνουν την πρώτη και δεύτερη μέρα Χριστουγέννων, 25 και 26 Δεκεμβρίου, όπως και την Πρωτοχρονιά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση
|
ΔΙ Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Μειοδοτικής Δημοπρασίας Μίσθωσης Ακινήτου Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Κοζάνης διακηρύσσει ότι θα διενεργηθεί μειοδοτική δημοπρασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3130/28-3-2003 (ΦΕΚ 76/Α), όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη μίσθωση ακινήτου κατάλληλου για τη στέγαση αποθηκευτικού χώρου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης
Tην Περίληψη της διακήρυξης μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ Το διαβιβαστικό της Διακήρυξης μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος και σας προσκαλεί στον εορτασμό της "Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης". Ο θεσμός αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO), την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν και συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ευρώπη, τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Σκοπός του είναι να αναδειχθεί η σημασία της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να ενημερωθεί το κοινό για την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.
Η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχει τίτλο: «Ζωντανεύοντας τα κεραμικά: Μυστικά και τεχνικές Συντήρησης». Θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Κυριακή, 15, 17 και 20 Οκτωβρίου 2024. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Εφορεία διοργανώνει: • Τις δύο πρώτες ημέρες, Τρίτη και Πέμπτη, 15 και 17 Οκτωβρίου θα ανοίξει το Εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής για την Εκπαιδευτική κοινότητα και θα πραγματοποιήσει ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των Σχολείων που ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης – πρόσκλησης της Εφορείας. • Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κατά τις ώρες 11:00-13:00, το Εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής θα παραμείνει ανοιχτό για να υποδεχθεί το ευρύ κοινό. Η δράση προσκαλεί μαθητές και ευρύ κοινό σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της συντήρησης αρχαίων αντικειμένων. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων συντηρητών αρχαιοτήτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις τεχνικές καθαρισμού και αποκατάστασης κεραμικών ευρημάτων, επεμβαίνοντας σε αντικείμενα που φέρουν τα σημάδια του χρόνου. Σας περιμένουμε όλους να μοιραστούμε μια εκπαιδευτική και ενδιαφέρουσα εμπειρία στον χώρο της συντήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
|