title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

PDF


 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Το Αρχοντικό της Πούλκως και η εποχή του» που διοργάνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Σιάτιστα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Τα Χρώματα της Σιάτιστας», που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο Αρχοντικό της Πούλκως και το Αρχοντικό Αργυριάδη (Μαλιόγκα) στη Σιάτιστα.

 

Στην ημερίδα διερευνήθηκαν γενικά και ειδικότερα θέματα της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της ιστορίας της Σιάτιστας κατά τον 18ο αιώνα, αλλά τέθηκαν και νέες προτεραιότητες στις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η έρευνα. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την Σιάτιστα και τη γύρω περιοχή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τη διαδικτυακή μετάδοση της ημερίδας. Σημαντική ήταν η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, και των πολιτικών αρχών του τόπου. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ως ομιλητές επιστήμονες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων που συνέβαλε στη διεπιστημονική προσέγγιση της ημερίδας.

 

Σε μια ανασκόπηση των εργασιών της ημερίδας συνοψίζουμε τις ιδιαίτερες θεματικές ενότητες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν:

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Δρ. Αρχαιολόγος, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, η οποία έκανε μια ανασκόπηση των έργων που έχει υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και η ΕΦΑ Κοζάνης στη Σιάτιστα, διαγράφοντας τις προτεραιότητες της Υπηρεσίας για το μέλλον. Η ομάδα των Θεοχάρη Τσάμπουρα, Φωτεινής Βακρατσά και Ιωάννη Γάτα παρουσίασε στη συνέχεια εκτενώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα χρώματα της Σιάτιστας» και την ιστοσελίδα του (www.colorsofsiatista.gr) , περιγράφοντας τους σκοπούς και τα παραδοτέα του έργου, καθώς και τους μαθησιακούς στόχους που τέθηκαν, τα παιδαγωγικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν.

Η πρώτη συνεδρία της ημερίδας με τίτλο «Το αρχοντικό της Πούλκως από τον 18ο αιώνα στο σήμερα» ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ. Πολεοδομίας – Χωροταξίας και Μεταδρ. Ιστορικής Γεωγραφίας, Γεώργιου Τσότσου, ο οποίος μίλησε για τα δίκτυα οικισμών και συγκοινωνιών, από τον 15ο μέχρι τον 20ό αιώνα, στην ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας δίνοντας έμφαση στη δημογραφική και οικονομική εξέλιξη των οικισμών. Η δεύτερη ανακοίνωση της συνεδρίας δόθηκε από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή και εντεταλμένο διδάσκοντα του ΠΔΜ, Δρ. Γεώργιο Αλευρά, ο οποίος παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα της οικονομικής δραστηριότητας των δυτικομακεδόνων εμπόρων στην εποχή της ύστερης οθωμανοκρατίας, εμμένοντας στους παράγοντες που συνέβαλαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, καθώς και στην αλλαγή συλλογικών νοοτροπιών και αντιλήψεων των κατοίκων της. Τη σκυτάλη πήρε η Δικηγόρος και Δρ. Ιστορίας του Δικαίου, Βασιλική Διάφα-Καμπουρίδου, η οποία διερεύνησε στην ανακοίνωσή της με εμπεριστατωμένο τρόπο μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Σιάτιστας του 18ο αιώνα, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της γυναίκας σε όψεις της καθημερινής ζωής, περιγράφοντας παράλληλα τα νομικά της δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα και έξω από τον οικιακό κύκλο. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κ. Καλλιόπη Μπόντα, παρουσίασε στη συνέχεια την αρχειακή έρευνά της σχετικά με τον κτήτορα του Αρχοντικού της Πούλκως, Θεόδωρο Εμμανουήλ, παρουσιάζοντας νέα δεδομένα και διαγράφοντας μια αναλυτική ιστορία κατοίκησης του συγκεκριμένου αρχοντικού. Ο επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, παρουσίασε το έργο του Συλλόγου «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη»  και διερεύνησε πώς η συστηματική καταγραφή αρχοντικών που άρχισε από τη συγκεκριμένη ομάδα τη δεκαετία του ’30 συνέβαλε καθοριστικά στην ανακάλυψη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κατά τον 20ό αιώνα αλλά και προκάλεσε νέες θεωρητικές αναζητήσεις γύρω από τις έννοιες της ελληνικότητας και της λαϊκής τέχνης. Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την κοινή ανακοίνωση των Κωνσταντίνου Τζίμπουλα, συντηρητή αρχαιοτήτων, Μερόπης Χατζημιχάλη, Αρχιτέκτονα Mcs και Μαρίας Χειμωνοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγου, της ομάδας δηλαδή που ήταν υπεύθυνη για τις εργασίες αποκατάστασης του αρχοντικού. Στην ανακοίνωση όχι μόνο περιγράφηκαν οι προκλήσεις και οι τεχνικές δυσκολίες του μεγάλου αυτού τεχνικού έργου, αλλά δόθηκε μια συνολική εντύπωση της έρευνας που προηγήθηκε, των λύσεων που τελικά επιλέχθηκαν και της διεπιστημονικής συνεργασίας που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχοντικού.

Η δεύτερη συνεδρία της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στην «Αρχιτεκτονική και τη Λειτουργία των Αρχοντικών της Σιάτιστας». Η Δρ. Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, δεν περιέγραψε μόνο στην εμπειρία της ως επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης του Αρχοντικού της Πούλκως, αλλά προχώρησε με αφορμή το συγκεκριμένο αρχοντικό σε μια διερεύνηση των εσωστρεφών και εξωστρεφών στοιχείων, των στοιχείων δηλαδή του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου που εντοπίζονται στην κατοικία από την αρχαιότητα έως την οθωμανική περίοδο, δίνοντας στην πράξη μια αίσθηση διαχρονίας στο σιατιστινό μνημείο Ο Δρ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, και Επικ. Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Αινείας Π. Οικονόμου έδωσε μια συνολική εικόνα των μεθόδων σχεδιασμού, των μετρικών προτύπων και της χάραξης των αρχοντικών του 18ου αιώνα αντλώντας στοιχεία από τα παραδείγματα της Σιάτιστας, της Κοζάνης και της Καστοριάς, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε τη διαδικασία της κατασκευής και υλοποίησης των συγκεκριμένων αρχοντικών και διερεύνησε τους τρόπους εφαρμογής των σχεδιαστικών προτύπων από τα συνεργεία που εργάστηκαν σε αυτά. Η ομάδα του Αρχαιολόγου Ανδρέα Τσώκα και του Επ. Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Σοφοκλή Κωτσόπουλου, με αφορμή μια επιγραφή που βρέθηκε στη Σιάτιστα διερεύνησε διεξοδικά το θέμα των πηγαδιών και της υδροδότησης των αρχοντικών, δίνοντας έμφαση στον καθοριστικό παράγοντα που έπαιξε η διαχείριση του νερού στον σχεδιασμό των αρχοντικών, επιχειρώντας μάλιστα την εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων που σχετίζονται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την κοινωνική ζωή του οικισμού. Η Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καλλινίκη Ώττα, παρουσίασε ένα πανόραμα της αρχιτεκτονικής της αρχοντικής κατοικίας του 18ου αιώνα στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή, επιχειρώντας τυπολογικές συγκρίσεις και ομαδοποιήσεις, εξετάζοντας γενικά στοιχεία αλλά και ειδικότερες λεπτομέρειες, εμμένοντας στα ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί να αντλήσει κανείς από μια συνολικότερη επόπτευση του υπάρχοντος υλικού. Τη συνεδρία έκλεισε ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Μαμαλούκος και η Αρχιτέκτων-Αναστηλώτρια, Αναστασία Καμπόλη, οι οποίοι με αφορμή την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης που εκπόνησαν για το Αρχοντικό Νερατζόπουλου – ενός σύγχρονου με το αρχοντικό της Πούλκως μνημείο, την ιστορία και την αρχιτεκτονική του οποίου παρουσίασαν αναλυτικά – μίλησαν για τις ερευνητικές προτεραιότητες που τίθενται σήμερα κατά την εξέταση του αρχιτεκτονικού πλούτου στη Σιάτιστα και πρότειναν πρακτικούς τρόπους για τη διάσωση και την αξιοποίησή της συγκεκριμένης πολιτιστικής παρακαταθήκης.

Η τρίτη συνεδρία της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στη «διακόσμηση των αρχοντικών της Σιάτιστας» και άνοιξε με την ανακοίνωση του Αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας και Τέχνης Α.Π.Θ., Πασχάλη Ανδρούδη, ο οποίος παρέθεσε μια συνολική εικόνα των περίτεχνων ξύλινων οροφών στα αρχοντικά της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από την εξέταση των αραβουργηματικών γεωμετρικών σχεδίων και των διακοσμήσεων των ξύλινών επιφανειών, είτε σκαλιστών είτε ζωγραφισμένων, δόθηκε ένα παρόραμα της διακόσμησης των κοσμικών κτηρίων κατά τον 18ο αιώνα και διερευνήθηκαν οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνταν για την κατασκευή τους. Η συντηρήτρια αρχαιοτήτων, Περιστέρα Πλιάτσιου, παρουσίασε στη συνέχεια μια συνολική μελέτη πάνω στο θέμα των βιτρό των αρχοντικών της Σιάτιστας, επιχειρώντας τυπολογικές ομαδοποιήσεις και επιμένοντας σε ζητήματα κατασκευής τους, καθώς επίσης και θέματα που συνδέονται με την συντήρησή τους. Η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ζωή Γοδόση, εξέτασε στην ανακοίνωσή της τον ζωγραφικό διάκοσμο του αρχοντικού της Πούλκως, ως δείγμα της κοσμικής ζωγραφικής του ευρύτερου χώρου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραθέτοντας μια πλειάδα σύγχρονων παραδειγμάτων από τον ελλαδικό χώρο και κυρίως από τη Σιάτιστα. Η υπ. διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Γεωργία Γραίκου, έδωσε έμφαση σε μια ενδελεχή παρουσίαση του ζωγραφικού διακόσμου του αρχοντικού της Πούλκως, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στα μοτίβα και στις συνθέσεις του διακόσμου, αναζητώντας εικονογραφικά παράλληλα στην εκκλησιαστική και κοσμική ζωγραφική της εποχής. Ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Στέφανος Τσιόδουλος, παρουσίασε την έρευνά του πάνω στις απεικονίσεις ρολογιών στο αρχοντικό της Πούλκως και άλλα αρχοντικά του ελλαδικού χώρου, αποδεικνύοντας πόσο στενή είναι η σχέση των αλλαγών του υλικού πολιτισμού που συμβαίνουν κατά τον 18ο και 19ο αιώνα και της εξέλιξης της ζωγραφικής διακόσμησης των αρχοντικών. Την συνεδρία έκλεισε ο Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Θεοχάρης Τσάμπουρας, ο οποίος παρουσιάζοντας άγνωστα δείγματα της θρησκευτικής ζωγραφικής του β΄ μισού του 18ου αιώνα από τη Σιάτιστα επιχείρησε μια σύνδεση της θρησκευτικής με την κοσμική ζωγραφική της εποχής, εμμένοντας στις εικονογραφικές και τεχνοτροπικές καινοτομίες που τότε εμφανίζονται.

Η ποιότητα όλων των ανακοινώσεων στην ημερίδα και ο ενθουσιασμός των ομιλητών για τα θέματα που πραγματεύτηκαν έδωσαν το έναυσμα για μια παραγωγική συζήτηση και λειτούργησαν σαν αφορμή για αναστοχασμό πάνω σε ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν από την ακαδημαϊκή έρευνα, την αρχαιολογική υπηρεσία και την τοπική κοινωνία της Σιάτιστας. Η έκδοση των Πρακτικών της ημερίδας με τη μορφή ενός επιμελημένου τόμου θα συνοψίσει τα θέματα που εξετάστηκαν και θα συνεισφέρει σημαντικά στην έρευνα του υλικού πολιτισμού του 18ου αιώνα καθώς και στην δημιουργία προοπτικών για την προστασία και αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας.

 


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ» ( www.colorsofsiatista.gr ), στο πλαίσιο του οποίου οργανώθηκε η ημερίδα, υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ 2014-2020».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ημερίδα (8).jpgημερίδα (7).jpgημερίδα (6).jpgημερίδα (31).jpgημερίδα (5).jpgημερίδα (30).jpgημερίδα (3).jpgημερίδα (26).jpgημερίδα (28).jpgημερίδα (25).jpgημερίδα (20,1).jpgημερίδα (21).jpgημερίδα (20).jpgημερίδα (2).jpgημερίδα (19).jpgημερίδα (17).jpgημερίδα (14).jpgημερίδα (15).jpgημερίδα (02).jpgημερίδα (13).jpgημερίδα (12).jpgημερίδα (01).jpgημερίδα (0).jpg



! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση



Τις Περιλήψεις της Ημερίδας μπορείτε να τις δείτε εδώ



To Πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το δείτε εδώ



ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ



 



 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ"

PDF

Μια απολαυστική παράσταση με τίτλο «Αταίριαστο ζευγάρι» είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πολυπληθές κοινό την Τετάρτη 23 Αυγούστου στον κήπο των γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή κωμωδία του σπουδαίου μάστορα της σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας Νιλ Σάιμον, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη και παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «η Πρόοδος».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής παρέμεινε ανοιχτό για τους επισκέπτες πριν την έναρξη της παράστασης.

Το «Αταίριαστο Ζευγάρι» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1965 με άνδρες ηθοποιούς στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους και το 1985 ο Σάιμον ξαναδουλεύει το κείμενο και το παρουσιάζει στη «θηλυκή» εκδοχή του πάλι στο Μπρόντγουεϊ, ξανά με τεράστια επιτυχία. Μεγάλη επίσης επιτυχία έγινε και ως κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου. Από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να παίζεται στις σκηνές όλου του κόσμου και στην αντρική και στην γυναικεία του εκδοχή.

Το θέμα του αφορά σε δύο φίλες που χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μιας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με την νοσηρή και ψυχαναγκαστική  νοικοκυροσύνη της άλλης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Νίλ Σάιμον / Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου / Σκηνοθεσία - Προσαρμογή - Μουσική επιμέλεια: Λευτέρης Πλασκοβίτης / Σκηνικά - Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς / Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης / Κινησιολόγος - Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Μώκαλη / Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Ελεωνόρα Καραβανή / Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας / Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος / Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση.

ΠΑΙΖΟΥΝ

Σιάρκου Θεοδώρα, Σοντάκη Μαριάνθη, Δωροπούλου Ισιδώρα, Μακρομαρίδου Βέρα, Παπατριανταφύλλου Αλέξανδρος, Σταματοπούλου Δανάη, Φώσκολου Νίνα, Χειλάς Κωνσταντίνος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, θα βρείτε στη διεύθυνση:  https://www.ticketservices.gr/event/atairiasto-zevgari-dipethe-kozanis/


 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


3 20230823_222428.jpg4 20230823_230209.jpg5 20230823_231842.jpg6 20230823_232724.jpg7 20230823_233411.jpg1 20230823_211547.jpg2 20230823_213817.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση



ΑΦΙΣΑ


 

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2023

PDF


 

Υπό το φως της πρώτης αυγουστιάτικης πανσελήνου, την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023, το πολυπληθές κοινό που παραβρέθηκε στον κήπο των σύγχρονων γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση από τα παραδοσιακά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που για περισσότερο από 20 χρόνια διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελώντας θεσμό για το Υπουργείο αλλά και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου διοργανώνεται από το 2001.

Ο φετινός εορτασμός, υπό τον γενικότερο τίτλο «Δυο Φεγγάρια τον Αύγουστο», λόγω της ιδιαιτερότητας των δύο πανσελήνων στον ίδιο μήνα, στην Αιανή ήταν αφιερωμένος στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, και είχε τίτλο: «Η ΞΕΝΙΤΙΑ: ένα μουσικό αφιέρωμα στον ξενιτεμό και στον καημό του νόστου».

Έλαβαν μέρος η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του Βασίλη Δόντσιου, το Οργανικό Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής «Α+κέραστοι» σε διδασκαλία και προετοιμασία των Κωνσταντίνου Ισπόγλου και Αθανασίου Κουκουμπέση, καθώς και η «Συνωμοσία Κρουστών» του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης. Η επιμέλεια των κειμένων που πλαισίωσαν το μουσικό αφιέρωμα έγινε και παρουσιάστηκε από την Ελένη Γερούση, ενώ το φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε ήταν του Αλέξανδρου Βρεττάκου. Θερμές ευχαριστίες προς όλους, για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν, καθώς και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης,  Κωνσταντίνου Τζούκα για την αποδοχή της πρότασης και τη συνεργασία του.  

Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, ενώ η μετακίνηση των συντελεστών της εκδήλωσης είναι ευγενική χορηγία της ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Κοζάνης Α.Ε. Τους ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους Αφούς Βλάχου για τη χορηγία των νερών για της ανάγκες της εκδήλωσης.

Στη διάρκεια της βραδιάς, το κοινό είχε επιπλέον την ευκαιρία να επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο την μόνιμη έκθεση του μουσείου, που παρέμεινε ανοιχτή από τις 20:00 έως τις 24:00, καθώς και τις δύο περιοδικές, «Χαλκός και Λιγνίτης», με πρόσφατα μεταλλικά ευρήματα από τις ανασκαφές της Μαυροπηγής, και «Ασπρόμαυρες διηγήσεις (Πορτραίτα της Αιανής)» με φωτογραφίες του Δημήτρη Βαβλιάρα. Και οι δύο περιοδικές εκθέσεις θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στους χώρους του μουσείου, ενώ η είσοδος σε αυτές θα είναι ελεύθερη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Βαβλιάρας, καθώς και πολλοί πρώην και νυν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.


Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης από πλευράς της Εφορείας είχε ο αρχαιολόγος Θεοχάρης Τσάμπουρας, ενώ αξίζει να τονιστεί η εξαιρετική εργασία του προσωπικού της Υπηρεσίας για την υλικοτεχνική στήριξη και συνολική επιτυχία της βραδιάς. Το κοινό και τους συντελεστές της εκδήλωσης καλωσόρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, με σύντομη αναφορά στη μυθολογική υπόσταση της Σελήνης και τις δοξασίες γύρω από την επίδρασή της στους ανθρώπους και σε ό,τι γίνεται πάνω στη γη.


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


8. DSC_0361.jpg9. DSC_0375.jpg7. DSC_0362.jpg5. 20230801_224216.jpg6. DSC_0304.jpg3. 20230801_222214.jpg4. 20230801_222330.jpg2. DSC_0318.jpg1. DSC_0314.jpg10. DSC_0384.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση




AΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

























ΑΦΙΣΑ ΥΠΠΟ


 

Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών

PDF








Μια ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Κοζάνης το βράδυ του Σαββάτου 22 Ιουλίου, στην αυλή της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης. Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι επισκέφτηκαν και την έκθεση της Συλλογής, στο ισόγειο του κτηρίου, με σημαντικά και εν πολλοίς  μοναδικά ευρήματα από όλη την Π.Ε. Κοζάνης.

Η παράσταση με τίτλο «Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών», είναι μια performance  πάνω στον Μύθο του Οιδίποδα και αποτελείται από συρραφή αποσπασμάτων  έργων του Αισχύλου, του Σοφοκλή και Ευριπίδη. Το συγκεκριμένο project ξεκίνησε για πρώτη φορά το ταξίδι του από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το 2019, εθελοντικά, στα πλαίσια της συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών Βορειοανατολικής Ευρώπης, έχοντας ως στόχο την δημιουργία ενός πυρήνα νέων καλλιτεχνών με διαφορετικές καταβολές για να προσεγγίσουν τον κόσμο του Αρχαίου Δράματος, των Μύθων αλλά και της Ιστορίας μέσα από την σύγχρονη παραστατική απόδοση. Ο πυρήνας αυτός, ο οποίος παραμένει ως σήμερα έχοντας και νέες προσθήκες καλλιτεχνών, πιστεύει στην παιδευτική αξία και σημασία του θεάτρου. Αναζητά τον προβληματισμό και την συζήτηση με το κοινό  αλλά και μεταξύ των συντελεστών, ως προς την απόδοση και τις σύγχρονες αναγνώσεις του Αρχαίου Δράματος, καθώς δεν υπάρχει μια ομογενοποιημένη κοινή πρόσληψη από το κοινό. 

Το Θεατρικό Σχήμα ΑΩ, αποτελείται από τους ηθοποιούς Σωτήρη Παππά, Κατερίνα Στεφάνου, Μάριαμ Γκαρανάτση και Παναγιώτη Γεωργούλα, ο οποίος επιμελείται και την σκηνοθεσία. Η σύλληψη του κειμένου έγινε από τον ίδιο και η ελεύθερη απόδοση του από την Ιωάννα Λιούτσια. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ευχαριστεί θερμά τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Γεωργούλα και την ομάδα του, που επέλεξαν να παρουσιάσουν εθελοντικά την παράσταση σε ένα από τα μουσεία αρμοδιότητάς της. Τους εύχεται να έχουν μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


8. DSC_0361.jpg9. DSC_0375.jpg7. DSC_0362.jpg5. 20230801_224216.jpg6. DSC_0304.jpg3. 20230801_222214.jpg4. 20230801_222330.jpg2. DSC_0318.jpg1. DSC_0314.jpg10. DSC_0384.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση



Η ΑΦΙΣΑ



 

.

 



 

Λιγνίτη Τόπος ή Τι;

PDF

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, 17 και 18 Ιουλίου 2023, η παράσταση "Λιγνίτη Τόπος ή Τι;", στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Χ-αίρεται Ομάδα Θεάτρου.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", που φέτος έχει ως θέμα την απολιγνιτοποίηση.

Πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, της ΠΕ Κοζάνης, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής.

Οι θεατές, που ξεπέρασαν τους 600, είχαν την ευκαιρία να δουν, με ελεύθερη είσοδο, μια εξαιρετική παράσταση, μέσα από μια αιχμηρή και καθηλωτική προσέγγιση, να συγκινηθούν αλλά και να χαμογελάσουν, και κυρίως να προβληματιστούν με τα όσα διαδραματίστηκαν ή διαδραματίζονται στον τομέα της ενέργειας, με προβλεπόμενες ή μη συνέπειες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Το ιστορικό του εξηλεκτρισμού της χώρας, οι κοινωνικές και οικονομικές του προεκτάσεις, η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η μετάβαση σε άλλες – ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με εκμετάλλευση του ήλιου και του αέρα, οι υπέρμετρες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον από τα εν λόγω έργα, αλλά και οι επακόλουθες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν με ευαισθησία και θάρρος από την συγγραφέα και όλη τη θεατρική ομάδα, με έμμεση προτεινόμενη λύση την αναγκαιότητα άμεσης κατάρτισης ενός σοβαρού σχεδίου απολιγνιτοποίησης και μετάβασης στη νέα εποχή.   

 

Από το Δελτίο Τύπου της θεατρικής ομάδας, παραθέτουμε τα παρακάτω:

Η ιδέα για την παράσταση ήταν της Κοζανίτισσας σκηνοθέτριας και δραματουργού Μαρίας Βαρδάκα, η οποία μαζί με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης δημιούργησαν, μετά από έρευνα τριών μηνών, ένα μουσικοθεατρικό debate, που συνδυάζει το θέατρο ντοκουμέντο με την μυθοπλασία, live μπάντα και τη χρήση multimedia.

Σύλληψη ιδέας - σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Βαρδάκα

Κείμενο: Ειρήνη Δερμιτζάκη

Σκηνικά, κοστούμια: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Πρωτότυπη μουσική: the BURGERPROJECT

Στίχοι: Αλέξης Ιωάννου, Θάνος Κοσμίδης

Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Βοηθός σκηνοθέτη - βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Βάσια Σκούρα

Βοηθός σκηνογράφου: Εύη Μιμίκου

Βίντεο παράστασης - γραφιστική επιμέλεια εντύπων: Ειρήνη Δερμιτζάκη

Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Βαβλιάρας

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Χλιαράς

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Χρήστος Καπενής, Στέλλα Μαγγανά, Μάρια Φλωράτου, Στέλιος Χλιαράς

Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά): Αλέξης Ιωάννου, Θάνος Κοσμίδης, Γιώργος Μπαρμπέρης

Χορός κατοίκων Δυτικής Μακεδονίας (αλφαβητικά): Γιώργος Κακαβέλης, Μπάμπης Καρλής, Αριστείδης Μπουρνιώτης, Ανθή Χονδρογιάννη

Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Βρεττάκο για την παραχώρηση της φωτογραφίας της αφίσας και μέρους των φωτογραφιών της παράστασης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το digitalculture.gov ή/και το nationalopera.gr

 

Η ΕΦΑ Κοζάνης απευθύνει θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και εύχεται η Π.Ε. Κοζάνης να μην θυσιαστεί για δεύτερη φορά στο βωμό της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Θα προτείναμε αυτή η άρτια παράσταση να παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές, καθώς τα ερωτήματα γύρω από θέματα ενέργειας πληθαίνουν, αναζητώντας άμεσες απαντήσεις – λύσεις, και η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών.


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ



DSC_0852.jpgDSC_0846.jpgDSC_0857.jpgIMG_20230717_224931.jpg20230717_224355.jpg20230717_231134.jpg20230718_221556.jpgDSC_0837.jpg




! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση


 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝΤΡΩΝ

ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 10:00

για περισσότερα πατήστε εδώ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 9:00

στο Αρχοντικό του  Γρ. Βούρκα &

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 10:00

στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WORKSHOP

στη Σιάτιστα

 Κυριακή  26 Νοεμβρίου από τις  10:30

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΑΠΟ Τρίτη 10 έως Πέμπτη 12  Οκτωβρίου

από τις  9:00 έως 13:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΗΠΚ  "Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Σάββατο   23 Σεπτεμβρίου 17:30  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΗΜΕΡΙΔΑ " Τα Χρώματα της Σιάτιστας"

στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας

Σάββατο  23 Σεπτεμβρίου  09:20 εώς 18:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τετάρτη  23 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ  2023

με την Μουσική εκδήλωση "Η ΞΕΝΙΤΙΑ"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τρίτη 1 Αυγούστου 21:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


Το θεατρικό έργο "Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών"

στην Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης

Σάββατο 22 Ιουλίου 20:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το θεατρικό έργο "Λιγνίτη Τόπος ή Τι;"

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Δευτέρα & Τρίτη Ιουλίου 21:15  

για περισσότερα πατήστε εδώ

 Το αρχαιολογικό έργο στην Απιδέα Βοΐου

Δευτέρα 12  Ιουνίου  11:00  στο

Δημοτικό σχολείο Απιδέας

για περισσότερα πατήστε εδώ

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου  έως 28 Μαΐου

10:00-14:00 στο Μακεδονικό

Τάφο  Σπηλιάς Εορδαίας

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη 18 Μαΐου   10:00-12:00

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας

Το Σάββατο  29  Απριλίου  9:00-14:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


Ημερίδα "Ζωγράφοι της Εράτυρας

(Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα"

Σάββατο 4 Μαρτίου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ









Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 168 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.