title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ 2023

PDF


            Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης και την Εκπαιδευτική κοινότητα στόλισε και φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης και για πρώτη φορά του Αρχοντικού Γρ. Βούρκα, στις 7 και 4 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

 

Το δέντρο του Αρχοντικού Γρ. Βούρκα στόλισαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, με λαμπερά στολίδια από χαρτόνια και άλλα υλικά, που κατασκεύασαν οι ίδιοι με την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Αρχοντικό από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη και την αρχαιολόγο Άννα Κλημάντου. Τους δόθηκε μάλιστα η δυνατότητα να επισκεφτούν και το καμαροσκέπαστο λιθόκτιστο υπόγειο του κτηρίου, ικανοποιώντας την παιδική τους περιέργεια και φιλομάθεια.

 

Το δέντρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης στόλισαν, όπως και πέρσι, οι μαθητές της Δ΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χαρισίου Μούκα. Τα εντυπωσιακά πήλινα ζωγραφισμένα στολίδια κατασκεύασαν οι ίδιοι με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, από πηλό που χορήγησε η Εφορεία. Μετά το στολισμό οι μαθητές πλημμύρισαν την αυλή της Συλλογής με χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ακολούθως, ξεναγήθηκαν στην Έκθεση από την αρχαιολόγο της Εφορείας Άννα Κλημάντου.

 

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος υλοποιήθηκε από την Εφορεία και την Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Βικτωρία Χαραμπάτη, που είχε και την ιδέα, μία παράλληλη δράση αφιερωμένη στο Πνεύμα των Χριστουγέννων. Για όλους τους μαθητές, που ανήλθαν συνολικά στους 80, ετοιμάστηκαν κάρτες με διαφορετικές και μοναδικές ευχές, οι οποίες προσφέρθηκαν στα παιδιά με την παρότρυνση να τις χαρίσουν και τα ίδια σε ανθρώπους που αγαπούν και έτσι, από χέρι σε χέρι, να φτάσουν όσο γίνεται πιο μακριά, ταξιδεύοντας τις ευχές μας και χαρίζοντας χαμόγελο και ελπίδα.

 

Οι παραπάνω δράσεις έκλεισαν με κεράσματα προς τους μικρούς μαθητές, που προσέφερε η Εφορεία.

 

Θερμές ευχαριστίες και στους τρεις συνεργαζόμενους φορείς, ιδιαίτερα στην Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου από την ΠΝΚ, την Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάτια Βόντσα, την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χαρισίου Μούκα Ζωή Μήλιου, και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη δράση. Ευχαριστούμε επίσης την ΕΡΤ Κοζάνης, ιδιαίτερα την δημοσιογράφο Δέσποινα Αμαραντίδου, και την εκπομπή της ΕΡΤ3 Περίμετρος για την κάλυψη της δράσης.

 

Ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στο προσωπικό της Εφορείας που είναι πάντα πρόθυμο και υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις συνέργειες με άλλους φορείς και τη δημιουργία αρχαιολογικής παιδείας στους μικρούς μαθητές - πολίτες  του αύριο.   

 

Τα δύο χριστουγεννιάτικα έλατα χορήγησαν τα Συστήματα Συναγερμών Δινούσης – Δουλοπίκος Ο.Ε., προς τους οποίους απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες για την επαναλαμβανόμενη στήριξη των πολιτιστικών δράσεων της Εφορείας μας και τους ευχόμαστε καλές γιορτές! 

 

Υπενθυμίζουμε ότι η Αρχαιολογική Συλλογή και το Αρχοντικό Γρ. Βούρκα είναι καθημερινά ανοιχτά (και τα Σαββατοκύριακα) και επισκέψιμα για το κοινό, κατά τις ώρες 8:30-15:30. Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου ισχύουν εισιτήρια μειωμένα (2 ευρώ) και ελευθέρας, ενώ κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, στο ίδιο διάστημα η είσοδος σε όλα τα δημόσια μουσεία, μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους είναι ελεύθερη. 

 


Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο, και το Πνεύμα των Χριστουγέννων ας γεμίσει τις καρδιές όλων με αγάπη και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας!



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 


ΒΟΥΡΚΑ 8.jpgΒΟΥΡΚΑ 7.jpgΒΟΥΡΚΑ 6.jpgΒΟΥΡΚΑ 3.jpgΒΟΥΡΚΑ 5.jpgΒΟΥΡΚΑ 4.jpgΒΟΥΡΚΑ 2.jpgΒΟΥΡΚΑ 1.jpgΑΣΚ 7.jpgΑΣΚ 6.jpgΑΣΚ 5.jpgΑΣΚ 4.jpgΑΣΚ 3.jpgΑΣΚ 2.jpgΑΣΚ 1.jpg



! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση




ΑΦΙΣΑ


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ WORKSHOP ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

PDF

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στο ενημερωτικό σεμινάριο (workshop) που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Κυριακή, στη Σιάτιστα. Το σεμινάριο θα είναι σπονδυλωτό: θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. στο Αρχοντικό της Πούλκως στη Γεράνεια της Σιάτιστας και θα συνεχίσει στις 12:30 στο Αρχοντικό Αργυριάδη (Μαλιόγκα) στη Χώρα της Σιάτιστας. Το επιμορφωτικό σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Τα Χρώματα της Σιάτιστας», που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο Αρχοντικό της Πούλκως και το Αρχοντικό Αργυριάδη (Μαλιόγκα) στη Σιάτιστα.

 

 Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο; 

 

Το σεμινάριο απευθύνεται στο ευρύ κοινό που θέλει να έρθει σε μια πρώτη επαφή με δύο μνημεία της κοσμικής αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα στη Σιάτιστα, αλλά και σε ανθρώπους με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα που θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής, της διακόσμησης και της ιστορίας των αρχοντικών της Σιάτιστας. Θα χαρούμε πολύ να υποδεχτούμε οικογένειες και γονείς με παιδιά, τα οποία θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης των ενηλίκων με το εικαστικό μας εργαστήριο, με παιχνίδια και παραμύθια.

Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνουμε στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είτε έχουν λάβει ήδη μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Χρώματα της Σιάτιστας» είτε σχεδιάζουν να επισκεφτούν τα αρχοντικά με τις σχολικές τους τάξεις στο μέλλον. Στους εκπαιδευτικούς που το επιθυμούν θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

Τι περιλαμβάνει το σεμινάριο; 

 

Στο σεμινάριο αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης θα ξεναγήσουν το κοινό στα δύο αρχοντικά (Πούλκως και Αργυριάδη-Μαλιόγκα) και θα μιλήσουν για την ιστορία της Σιάτιστας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Παράλληλα θα παρουσιαστεί εκτενώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Χρώματα της Σιάτιστας», οι στόχοι του, οι παιδαγωγικές μέθοδοι και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν. Πολύτιμη θα είναι η ανατροφοδότηση από εκπαιδευτικούς και γονείς, που θα προκύψει μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος colorsofsiatista.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Χρώματα της Σιάτιστας» και για τα δύο αρχοντικά που θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο.

 

Πώς μπορώ να εξασφαλίσω θέση στο σεμινάριο;

 

Η συμμετοχή στο ενημερωτικό σεμινάριο είναι δωρεάν. Τα συγκεκριμένα αρχοντικά, όμως, λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους ως κτήρια του 18ου και 19ου αιώνα, δεν μπορούν να υποδεχτούν ταυτόχρονα μεγάλες ομάδες κοινού. Προτείνεται, συνεπώς, να κάνετε προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2461098800 εσωτ. 5 ή στο email: thtsampouras@culture.gr

 

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στη Σιάτιστα!

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ» υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ 2014-2020».


Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ



 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2023

PDF


 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της "Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης" από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Η δράση είχε τίτλο «Συντηρώντας τον πλούτο του παρελθόντος» και πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στις 10-12 Οκτωβρίου 2023. Περιελάμβανε άνοιγμα του Εργαστηρίου Συντήρησης, για την Εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

 

Στη δράση συμμετείχαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, το Γυμνάσιο Νεάπολης και το 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας. Ξεναγήθηκαν 200 μαθητές, οι οποίοι σε μικρές ομάδες παρακολούθησαν από κοντά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Υπηρεσίας, καθώς και των βυζαντινών εικόνων, γνώρισαν τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόζονται και θα εξοικειώθηκαν με τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του συντηρητή.

Σημειώνουμε το έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη δράση και άλλων Σχολείων, τα οποία δεν στάθηκε δυνατόν να ικανοποιηθούν και εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτό.

Το εργαστήριο επισκέφτηκε μια μικρός αριθμός πολιτών, καθώς και οι Διευθύντριες της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Ι. Στεριοπούλου και Α. Χατζηαναστασίου, οι οποίες ξεναγήθηκαν και στην έκθεση του μουσείου από την Προϊσταμένη της Εφορείας Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη.

 

Την δράση υλοποίησαν με επιτυχία οι συντηρήτριες της Εφορείας Β. Χαραμπάτη, Π. Πλιάτσιου και Σ. Πελέκα, με τη συνεργασία του εκτάκτου προσωπικού συντήρησης, καθώς και των αρχαιολόγων Κ. Αναγνωστοπούλου και Δ. Κοτσαχρήστου. 

 

Ο θεσμός αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO), την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπός του είναι να αναδειχθεί η σημασία της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να ενημερωθεί το κοινό για την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

DSC_8084.jpgDSC_8131.jpgDSC_8019.JPGDSC_8053.jpgDSC_0979.JPGDSC_0972.JPGDSC_0964.JPGDSC_0971.JPGDSC_0969.JPGDSC_0052.jpgDSC_0108.jpgDSC_0103.jpgDSC_0092.jpg387468082_334417019139235_4697586615997758442_n.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση



 

 ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 



 

ΕΗΠΚ 2023

PDF


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Οινογνωσία: Ιστορικές και Σύγχρονες Μαρτυρίες».

 

            Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που το Υπουργείο Πολιτισμού γιόρτασε για 27η χρονιά. Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού για το 2023 ήταν «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage). Το θέμα αναφέρεται σε πρακτικές και δεξιότητες οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, ενισχύοντας την κοινή ταυτότητα και συνέχεια και  προάγοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό για την πολιτιστική διαφορετικότητα και δημιουργικότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ομιλίες με θέμα το κρασί από την προϊστορία έως και τη σύγχρονη εποχή, με τη συμμετοχή οινοπαραγωγών της Π.Ε. Κοζάνης.

 

Το κοινό καλωσόρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γιώργος Βαβλιάρας, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Επιπλέον, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εν ενεργεία και υποψήφιοι παρατάξεων για τις εκλογές του Δήμου Κοζάνης.   

 

Την εκδήλωση άνοιξαν οι αρχαιοβοτανολόγοι της Εφορείας Κοτσαχρήστου Δήμητρα και Στυλιανάκου Χαρούλα, με ομιλία υπό τον τίτλο «Άμπελος και οίνος στον ελλαδικό χώρο κατά τα προϊστορικά και ιστορικά χρόνια». Αναφέρθηκαν στα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα των σταφυλιών και του κρασιού καθώς και στην πρόοδο της οινοποιίας μέσα  στο χρόνο, στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και κατά περίπτωση στην Π.Ε. Κοζάνης. Παρουσιάστηκαν επίσης κατάλοιπα αποθηκευτικών χώρων και  χώρων παραγωγής που αποκάλυψε η ανασκαφική έρευνα, καθώς και οι διαθέσιμες ιστορικές μαρτυρίες μέσα από την αγγειογραφία και τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων.

 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ομιλίες οινοποιών της Π.Ε. Κοζάνης.

 

Ο Ιωάννης Βογιατζής, Πρόεδρος των Οινοποιών Ελλάδος. Η ομιλία του είχε τίτλο «Ιστορικά στοιχεία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στην Δυτική Μακεδονία και το Βελβεντό. Η σημασία της αξιοποίησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελληνικών Οίνων". Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην παραγωγή του αμπελώνα του και στην σημασία του οίνου ως άυλο πολιτιστικό αγαθό το οποίο χρήζει να καταγραφεί στον κατάλογο της UNESCO.  

 

Ο Στέφανος Μπόντας, ιδιοκτήτης από το επισκέψιμο κελάρι, «Στέφανος Μπόντας» με την ομιλία του «Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη Σιάτιστα.», αναφέρθηκε σε τοπικές παραγωγές κρασιού και συγκεκριμένα της Σιάτιστας καθώς και στο οινοποιείο του.

 

Ο Θωμάς Καμκούτης, ιδιοκτήτης του «Αμπελώνα Καμκούτη», παρουσίασε το οινοποιείο του, διάφορες ποικιλίες κρασιού καθώς και τον τρόπο οινογευσίας, σε ομιλία του υπό τον τίτλο «Μια γρήγορη προσέγγιση στη γευσιγνωσία οίνου – Παρουσίαση του Αμπελώνα Καμκούτη.»

 

Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη, με ομιλία της υπό τον τίτλο  «Παρουσίαση του οινοποιείου «Κτήμα Δύο Φίλοι», και ιδιοκτήτρια αυτού, μίλησε για τα κρασιά που παράγει στον αντίστοιχο αμπελώνα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «λιαστό» της Σιάτιστας.

 

Τέλος, η Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου, πολιτιστική διαχειρίστρια, με ομιλία της υπό τον τίτλο «Οινοτουρισμός και αειφορία», μύησε τους παρευρισκόμενους στις έννοιες και πρακτικές του οινοτουρισμού και έκανε προτάσεις αναφορικά για την ανάπτυξη αυτού του τομέα.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με δοκιμή κρασιών διαφόρων ποικιλιών, τα οποία πρόσφεραν τα συμμετέχοντα στην εκδήλωση οινοποιεία Βελβεντού, Κοζάνης, Σερβίων και Σιάτιστας:

 

«Κτήμα Βογιατζή», «Αμπελώνας Καμκούτη», «Κτήμα Ζανδέ», «Κρασιά Γκατζάρα», «Αμπελώνας Μπελίδη», «Κελάρι Στέφανου Μπόντα» και Κτήμα «Δύο Φίλοι».

 

Παραδοσιακές πίτες πρόσφερε ο Σύλλογος Γυναικών Αιανής.

 

Η αφίσα της εκδήλωσης δημιουργήθηκε από την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης.

 

Την εκδήλωση από πλευράς της ΕΦΑ Κοζάνης ανέλαβε η αρχαιοβοτανολόγος Χαρούλα Στυλιανάκου, ενώ στην επιτυχημένη υλοποίησή της συνετέλεσε όλο το προσωπικό της Εφορείας.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 


DSC_1023.jpgDSC_1015.jpgDSC_1011.jpgDSC_1006.jpgDSC_0998.jpgDSC_0995.jpgDSC_0992.jpgDSC_0993.jpgDSC_0990.jpgDSC_0989.jpgDSC_0979.jpgDSC_0976.jpgDSC_0971.jpgDSC_0965.jpgDSC_0957.jpgDSC_0964.jpgDSC_0948.jpgDSC_0949.jpgDSC_0944.jpgDSC_0941.jpgDSC_0937.jpgDSC_0939.jpgDSC_0931.jpgDSC_0934.jpgDSC_0933.jpgDSC_0917.jpgDSC_0925.jpg



! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση

 Η ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ - ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

PDF


 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Το Αρχοντικό της Πούλκως και η εποχή του» που διοργάνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Σιάτιστα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Τα Χρώματα της Σιάτιστας», που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο Αρχοντικό της Πούλκως και το Αρχοντικό Αργυριάδη (Μαλιόγκα) στη Σιάτιστα.

 

Στην ημερίδα διερευνήθηκαν γενικά και ειδικότερα θέματα της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της ιστορίας της Σιάτιστας κατά τον 18ο αιώνα, αλλά τέθηκαν και νέες προτεραιότητες στις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η έρευνα. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την Σιάτιστα και τη γύρω περιοχή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τη διαδικτυακή μετάδοση της ημερίδας. Σημαντική ήταν η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, και των πολιτικών αρχών του τόπου. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ως ομιλητές επιστήμονες από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων που συνέβαλε στη διεπιστημονική προσέγγιση της ημερίδας.

 

Σε μια ανασκόπηση των εργασιών της ημερίδας συνοψίζουμε τις ιδιαίτερες θεματικές ενότητες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν:

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Δρ. Αρχαιολόγος, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, η οποία έκανε μια ανασκόπηση των έργων που έχει υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και η ΕΦΑ Κοζάνης στη Σιάτιστα, διαγράφοντας τις προτεραιότητες της Υπηρεσίας για το μέλλον. Η ομάδα των Θεοχάρη Τσάμπουρα, Φωτεινής Βακρατσά και Ιωάννη Γάτα παρουσίασε στη συνέχεια εκτενώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα χρώματα της Σιάτιστας» και την ιστοσελίδα του (www.colorsofsiatista.gr) , περιγράφοντας τους σκοπούς και τα παραδοτέα του έργου, καθώς και τους μαθησιακούς στόχους που τέθηκαν, τα παιδαγωγικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν.

Η πρώτη συνεδρία της ημερίδας με τίτλο «Το αρχοντικό της Πούλκως από τον 18ο αιώνα στο σήμερα» ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ. Πολεοδομίας – Χωροταξίας και Μεταδρ. Ιστορικής Γεωγραφίας, Γεώργιου Τσότσου, ο οποίος μίλησε για τα δίκτυα οικισμών και συγκοινωνιών, από τον 15ο μέχρι τον 20ό αιώνα, στην ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας δίνοντας έμφαση στη δημογραφική και οικονομική εξέλιξη των οικισμών. Η δεύτερη ανακοίνωση της συνεδρίας δόθηκε από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή και εντεταλμένο διδάσκοντα του ΠΔΜ, Δρ. Γεώργιο Αλευρά, ο οποίος παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα της οικονομικής δραστηριότητας των δυτικομακεδόνων εμπόρων στην εποχή της ύστερης οθωμανοκρατίας, εμμένοντας στους παράγοντες που συνέβαλαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, καθώς και στην αλλαγή συλλογικών νοοτροπιών και αντιλήψεων των κατοίκων της. Τη σκυτάλη πήρε η Δικηγόρος και Δρ. Ιστορίας του Δικαίου, Βασιλική Διάφα-Καμπουρίδου, η οποία διερεύνησε στην ανακοίνωσή της με εμπεριστατωμένο τρόπο μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Σιάτιστας του 18ο αιώνα, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της γυναίκας σε όψεις της καθημερινής ζωής, περιγράφοντας παράλληλα τα νομικά της δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα και έξω από τον οικιακό κύκλο. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κ. Καλλιόπη Μπόντα, παρουσίασε στη συνέχεια την αρχειακή έρευνά της σχετικά με τον κτήτορα του Αρχοντικού της Πούλκως, Θεόδωρο Εμμανουήλ, παρουσιάζοντας νέα δεδομένα και διαγράφοντας μια αναλυτική ιστορία κατοίκησης του συγκεκριμένου αρχοντικού. Ο επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, παρουσίασε το έργο του Συλλόγου «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη»  και διερεύνησε πώς η συστηματική καταγραφή αρχοντικών που άρχισε από τη συγκεκριμένη ομάδα τη δεκαετία του ’30 συνέβαλε καθοριστικά στην ανακάλυψη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κατά τον 20ό αιώνα αλλά και προκάλεσε νέες θεωρητικές αναζητήσεις γύρω από τις έννοιες της ελληνικότητας και της λαϊκής τέχνης. Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την κοινή ανακοίνωση των Κωνσταντίνου Τζίμπουλα, συντηρητή αρχαιοτήτων, Μερόπης Χατζημιχάλη, Αρχιτέκτονα Mcs και Μαρίας Χειμωνοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγου, της ομάδας δηλαδή που ήταν υπεύθυνη για τις εργασίες αποκατάστασης του αρχοντικού. Στην ανακοίνωση όχι μόνο περιγράφηκαν οι προκλήσεις και οι τεχνικές δυσκολίες του μεγάλου αυτού τεχνικού έργου, αλλά δόθηκε μια συνολική εντύπωση της έρευνας που προηγήθηκε, των λύσεων που τελικά επιλέχθηκαν και της διεπιστημονικής συνεργασίας που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχοντικού.

Η δεύτερη συνεδρία της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στην «Αρχιτεκτονική και τη Λειτουργία των Αρχοντικών της Σιάτιστας». Η Δρ. Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, δεν περιέγραψε μόνο στην εμπειρία της ως επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης του Αρχοντικού της Πούλκως, αλλά προχώρησε με αφορμή το συγκεκριμένο αρχοντικό σε μια διερεύνηση των εσωστρεφών και εξωστρεφών στοιχείων, των στοιχείων δηλαδή του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου που εντοπίζονται στην κατοικία από την αρχαιότητα έως την οθωμανική περίοδο, δίνοντας στην πράξη μια αίσθηση διαχρονίας στο σιατιστινό μνημείο Ο Δρ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, και Επικ. Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Αινείας Π. Οικονόμου έδωσε μια συνολική εικόνα των μεθόδων σχεδιασμού, των μετρικών προτύπων και της χάραξης των αρχοντικών του 18ου αιώνα αντλώντας στοιχεία από τα παραδείγματα της Σιάτιστας, της Κοζάνης και της Καστοριάς, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε τη διαδικασία της κατασκευής και υλοποίησης των συγκεκριμένων αρχοντικών και διερεύνησε τους τρόπους εφαρμογής των σχεδιαστικών προτύπων από τα συνεργεία που εργάστηκαν σε αυτά. Η ομάδα του Αρχαιολόγου Ανδρέα Τσώκα και του Επ. Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Σοφοκλή Κωτσόπουλου, με αφορμή μια επιγραφή που βρέθηκε στη Σιάτιστα διερεύνησε διεξοδικά το θέμα των πηγαδιών και της υδροδότησης των αρχοντικών, δίνοντας έμφαση στον καθοριστικό παράγοντα που έπαιξε η διαχείριση του νερού στον σχεδιασμό των αρχοντικών, επιχειρώντας μάλιστα την εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων που σχετίζονται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την κοινωνική ζωή του οικισμού. Η Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καλλινίκη Ώττα, παρουσίασε ένα πανόραμα της αρχιτεκτονικής της αρχοντικής κατοικίας του 18ου αιώνα στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή, επιχειρώντας τυπολογικές συγκρίσεις και ομαδοποιήσεις, εξετάζοντας γενικά στοιχεία αλλά και ειδικότερες λεπτομέρειες, εμμένοντας στα ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί να αντλήσει κανείς από μια συνολικότερη επόπτευση του υπάρχοντος υλικού. Τη συνεδρία έκλεισε ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Μαμαλούκος και η Αρχιτέκτων-Αναστηλώτρια, Αναστασία Καμπόλη, οι οποίοι με αφορμή την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης που εκπόνησαν για το Αρχοντικό Νερατζόπουλου – ενός σύγχρονου με το αρχοντικό της Πούλκως μνημείο, την ιστορία και την αρχιτεκτονική του οποίου παρουσίασαν αναλυτικά – μίλησαν για τις ερευνητικές προτεραιότητες που τίθενται σήμερα κατά την εξέταση του αρχιτεκτονικού πλούτου στη Σιάτιστα και πρότειναν πρακτικούς τρόπους για τη διάσωση και την αξιοποίησή της συγκεκριμένης πολιτιστικής παρακαταθήκης.

Η τρίτη συνεδρία της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στη «διακόσμηση των αρχοντικών της Σιάτιστας» και άνοιξε με την ανακοίνωση του Αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας και Τέχνης Α.Π.Θ., Πασχάλη Ανδρούδη, ο οποίος παρέθεσε μια συνολική εικόνα των περίτεχνων ξύλινων οροφών στα αρχοντικά της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από την εξέταση των αραβουργηματικών γεωμετρικών σχεδίων και των διακοσμήσεων των ξύλινών επιφανειών, είτε σκαλιστών είτε ζωγραφισμένων, δόθηκε ένα παρόραμα της διακόσμησης των κοσμικών κτηρίων κατά τον 18ο αιώνα και διερευνήθηκαν οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνταν για την κατασκευή τους. Η συντηρήτρια αρχαιοτήτων, Περιστέρα Πλιάτσιου, παρουσίασε στη συνέχεια μια συνολική μελέτη πάνω στο θέμα των βιτρό των αρχοντικών της Σιάτιστας, επιχειρώντας τυπολογικές ομαδοποιήσεις και επιμένοντας σε ζητήματα κατασκευής τους, καθώς επίσης και θέματα που συνδέονται με την συντήρησή τους. Η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ζωή Γοδόση, εξέτασε στην ανακοίνωσή της τον ζωγραφικό διάκοσμο του αρχοντικού της Πούλκως, ως δείγμα της κοσμικής ζωγραφικής του ευρύτερου χώρου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραθέτοντας μια πλειάδα σύγχρονων παραδειγμάτων από τον ελλαδικό χώρο και κυρίως από τη Σιάτιστα. Η υπ. διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Γεωργία Γραίκου, έδωσε έμφαση σε μια ενδελεχή παρουσίαση του ζωγραφικού διακόσμου του αρχοντικού της Πούλκως, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στα μοτίβα και στις συνθέσεις του διακόσμου, αναζητώντας εικονογραφικά παράλληλα στην εκκλησιαστική και κοσμική ζωγραφική της εποχής. Ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Στέφανος Τσιόδουλος, παρουσίασε την έρευνά του πάνω στις απεικονίσεις ρολογιών στο αρχοντικό της Πούλκως και άλλα αρχοντικά του ελλαδικού χώρου, αποδεικνύοντας πόσο στενή είναι η σχέση των αλλαγών του υλικού πολιτισμού που συμβαίνουν κατά τον 18ο και 19ο αιώνα και της εξέλιξης της ζωγραφικής διακόσμησης των αρχοντικών. Την συνεδρία έκλεισε ο Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Θεοχάρης Τσάμπουρας, ο οποίος παρουσιάζοντας άγνωστα δείγματα της θρησκευτικής ζωγραφικής του β΄ μισού του 18ου αιώνα από τη Σιάτιστα επιχείρησε μια σύνδεση της θρησκευτικής με την κοσμική ζωγραφική της εποχής, εμμένοντας στις εικονογραφικές και τεχνοτροπικές καινοτομίες που τότε εμφανίζονται.

Η ποιότητα όλων των ανακοινώσεων στην ημερίδα και ο ενθουσιασμός των ομιλητών για τα θέματα που πραγματεύτηκαν έδωσαν το έναυσμα για μια παραγωγική συζήτηση και λειτούργησαν σαν αφορμή για αναστοχασμό πάνω σε ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν από την ακαδημαϊκή έρευνα, την αρχαιολογική υπηρεσία και την τοπική κοινωνία της Σιάτιστας. Η έκδοση των Πρακτικών της ημερίδας με τη μορφή ενός επιμελημένου τόμου θα συνοψίσει τα θέματα που εξετάστηκαν και θα συνεισφέρει σημαντικά στην έρευνα του υλικού πολιτισμού του 18ου αιώνα καθώς και στην δημιουργία προοπτικών για την προστασία και αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας.

 


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ» ( www.colorsofsiatista.gr ), στο πλαίσιο του οποίου οργανώθηκε η ημερίδα, υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ 2014-2020».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ημερίδα (8).jpgημερίδα (7).jpgημερίδα (6).jpgημερίδα (31).jpgημερίδα (5).jpgημερίδα (30).jpgημερίδα (3).jpgημερίδα (26).jpgημερίδα (28).jpgημερίδα (25).jpgημερίδα (20,1).jpgημερίδα (21).jpgημερίδα (20).jpgημερίδα (2).jpgημερίδα (19).jpgημερίδα (17).jpgημερίδα (14).jpgημερίδα (15).jpgημερίδα (02).jpgημερίδα (13).jpgημερίδα (12).jpgημερίδα (01).jpgημερίδα (0).jpg



! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση



Τις Περιλήψεις της Ημερίδας μπορείτε να τις δείτε εδώ



To Πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το δείτε εδώ



ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ



 



 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2024 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ  15 & 17 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΕΣ: 9:00 - 11:00

ΚAI ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 ΕΩΣ 13:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΗΠΚ  2024 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   27  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 09:30 ΕΩΣ 15:00  KAI 18:00 ΕΩΣ 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ  28& 29  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 08:30 ΕΩΣ 15:00  

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Β' ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ

ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  

"Σκοτσέζικο Ντούς"  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ   28  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 20:30

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2024

"ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ"  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   23  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α΄ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ

 ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 

"ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ"  

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  9  ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 10

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ¨

ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 

ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2024

Πέμπτη 23 Μαΐου έως

Πέμπτη Κυριακή 26 Μαΐου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΩΝ-ΜΝΗΜΕΙΩΝ-
ΑΡΧ. ΧΩΡΩΝ
ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ  2024

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 103 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.