Φιλώτας Φλώρινας: Σύνολο αγγείων τοπικού εργαστηρίου
Κώστας Μοσχάκης
Περίληψη
Κατά την διάρκεια δύο ανασκαφικών περιόδων (1996-7) στο Φιλώτα Φλώρινας ερευνήθηκαν τα οικοδομικά κατάλοιπα δύο οικιών και δύο κεραμικών κλιβάνων των ελληνιστικών και ρωμαικών χρόνων και εντοπίστηκαν άλλοι δύο κεραμικοί κλίβανοι, οι οποίοι όμως δεν ανασκάφηκαν.
Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις παρουσιάστηκαν οι δύο κεραμικοί κλίβανοι που ανασκάφηκαν και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή λειτούργησε εργαστήριο κεραμικής, το οποίο φαίνεται ότι οργανώθηκε στα πρότυπα άλλων γνωστών εργαστηρίων της αρχαιότητας και είχε αξιόλογη παραγωγή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πιστεύουμε ότι το εργαστήριο εντάσσεται σε ένα οικιστικό πλαίσιο, το οποίο πιθανότατα είχε και αστικό χαρακτήρα.
Σε αυτή την εργασία παρουσιάζεται ένα σύνολο από αγγεία που απορρίφθηκαν σε λάκκο-αποθέτη για τα οποία πιστεύουμε ότι είναι προϊόντα του τοπικού εργαστηρίου του αρχαίου οικισμού του Φιλώτα. Τα αγγεία αυτά παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με αντίστοιχα των ύστερων ελληνιστικών χρόνων της κεντρικής Μακεδονίας, κάποια παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στη Δυτική Μακεδονία και ορισμένα έχουν επιρροές από μικρασιατικά εργαστήρια και της νότιας Ελλάδας, όπως αυτές πέρασαν και παγιώθηκαν στο βορειοελλαδικό χώρο. Στο σύνολό τους αποτελούν διαφορετική περίπτωση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν στο τοπικό αυτό εργαστήριο.
Με τα υπάρχοντα στοιχεία και καθώς δεν έγινε ποτέ δυνατό να ολοκληρωθεί η ανασκαφή των εργαστηρίων, πιστεύουμε ότι το κεραμικό εργαστήριο του Φιλώτα λειτουργούσε ήδη από τον 2ο π.Χ αι. και η λειτουργία του συνεχίστηκε κατά την ρωμαιοκρατία.