title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ- ΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2023

PDF


 

Υπό το φως της πρώτης αυγουστιάτικης πανσελήνου, την Τρίτη 1η Αυγούστου 2023, το πολυπληθές κοινό που παραβρέθηκε στον κήπο των σύγχρονων γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση από τα παραδοσιακά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που για περισσότερο από 20 χρόνια διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελώντας θεσμό για το Υπουργείο αλλά και για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου διοργανώνεται από το 2001.

Ο φετινός εορτασμός, υπό τον γενικότερο τίτλο «Δυο Φεγγάρια τον Αύγουστο», λόγω της ιδιαιτερότητας των δύο πανσελήνων στον ίδιο μήνα, στην Αιανή ήταν αφιερωμένος στον ξεριζωμό και την προσφυγιά, και είχε τίτλο: «Η ΞΕΝΙΤΙΑ: ένα μουσικό αφιέρωμα στον ξενιτεμό και στον καημό του νόστου».

Έλαβαν μέρος η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του Βασίλη Δόντσιου, το Οργανικό Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής «Α+κέραστοι» σε διδασκαλία και προετοιμασία των Κωνσταντίνου Ισπόγλου και Αθανασίου Κουκουμπέση, καθώς και η «Συνωμοσία Κρουστών» του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης. Η επιμέλεια των κειμένων που πλαισίωσαν το μουσικό αφιέρωμα έγινε και παρουσιάστηκε από την Ελένη Γερούση, ενώ το φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε ήταν του Αλέξανδρου Βρεττάκου. Θερμές ευχαριστίες προς όλους, για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν, καθώς και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης,  Κωνσταντίνου Τζούκα για την αποδοχή της πρότασης και τη συνεργασία του.  

Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, ενώ η μετακίνηση των συντελεστών της εκδήλωσης είναι ευγενική χορηγία της ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Κοζάνης Α.Ε. Τους ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους Αφούς Βλάχου για τη χορηγία των νερών για της ανάγκες της εκδήλωσης.

Στη διάρκεια της βραδιάς, το κοινό είχε επιπλέον την ευκαιρία να επισκεφθεί με ελεύθερη είσοδο την μόνιμη έκθεση του μουσείου, που παρέμεινε ανοιχτή από τις 20:00 έως τις 24:00, καθώς και τις δύο περιοδικές, «Χαλκός και Λιγνίτης», με πρόσφατα μεταλλικά ευρήματα από τις ανασκαφές της Μαυροπηγής, και «Ασπρόμαυρες διηγήσεις (Πορτραίτα της Αιανής)» με φωτογραφίες του Δημήτρη Βαβλιάρα. Και οι δύο περιοδικές εκθέσεις θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στους χώρους του μουσείου, ενώ η είσοδος σε αυτές θα είναι ελεύθερη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Βαβλιάρας, καθώς και πολλοί πρώην και νυν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.


Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης από πλευράς της Εφορείας είχε ο αρχαιολόγος Θεοχάρης Τσάμπουρας, ενώ αξίζει να τονιστεί η εξαιρετική εργασία του προσωπικού της Υπηρεσίας για την υλικοτεχνική στήριξη και συνολική επιτυχία της βραδιάς. Το κοινό και τους συντελεστές της εκδήλωσης καλωσόρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, με σύντομη αναφορά στη μυθολογική υπόσταση της Σελήνης και τις δοξασίες γύρω από την επίδρασή της στους ανθρώπους και σε ό,τι γίνεται πάνω στη γη.


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


8. DSC_0361.jpg9. DSC_0375.jpg7. DSC_0362.jpg5. 20230801_224216.jpg6. DSC_0304.jpg3. 20230801_222214.jpg4. 20230801_222330.jpg2. DSC_0318.jpg1. DSC_0314.jpg10. DSC_0384.jpg


! Kάντε κλικ στη κάθε φωτογραφία για προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση




AΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

























ΑΦΙΣΑ ΥΠΠΟ


 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΩΝ-ΜΝΗΜΕΙΩΝ-
ΑΡΧ. ΧΩΡΩΝ
ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ  2024

για περισσότερα πατήστε εδώ

Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 30 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.