title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title

title

description

title title
Home ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ Γ'
PDF

ΑΙΘΟΥΣΑ Γ: Δημόσιος και ιδιωτικός βίος

 

               Στην Αίθουσα Γ, έκτασης 250 τ.μ., εκτίθενται ευρήματα που σχετίζονται με το δημόσιο και ιδιωτικό βίο κατά θεματικές ενότητες, όπως η κατοικία, ο καλλωπισμός, οι λατρείες, τα νομίσματα, ο οπλισμός, η ενδυμασία και η υφαντική, ο αθλητισμός, ενώ προς το πέρας της μεγάλης αυτής αίθουσας εκτίθεται μακέτα της νεκρόπολης. Η μακέτα, τα  μοναδικά οστέινα περίτμητα πλακίδια του τάφου Ι και άλλα οστέινα και ελεφαντοστέινα αντικείμενα, καθώς και τα πήλινα ειδώλια ανθρώπινων μορφών,  μας εισάγουν στην Αίθουσα Δ, όπου εκτίθενται τα υπόλοιπα ευρήματα από τη νεκρόπολη των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.

                Δεξιά της εισόδου κυριαρχεί η αναπαράσταση του δωματίου Γ από το λεγόμενο συμβατικά Σπίτι με Σκάλες, που αποκαλύφθηκε στην αρχαία Αιανή των ελληνιστικών χρόνων. Πάνω στη λίθινη θεμελίωση υψώσαμε τους τοίχους χτίζοντας με ωμά πλιθιά, που κατασκευάσαμε, ενώ επιχρίσαμε τις εσωτερικές επιφάνειες επιλέγοντας χρώματα όμοια με τμήματα κονιαμάτων που έχουμε περισυλλέξει από τα αρχαία οικήματα. Στην άλλη πλευρά και στις προθήκες 2 και 3 σε γωνία τοποθετήσαμε κλειδιά, εφηλίδες, καρφιά και ρόπτρα θυρών σε χαλκό και σίδηρο και στη συνέχεια διάφορα σιδερένια εργαλεία. Στη χαμηλή προθήκη 4 τοποθετήσαμε πήλινες μήτρες, σφραγίδες και σφραγίσματα, προκειμένου να αναδείξουμε τις εργαστηριακές δραστηριότητες της αρχαίας Αιανής. Διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με τον καλλωπισμό και χρονολογούνται από τα αρχαϊκά-κλασικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια, εκτίθενται στην προθήκη 5, καθώς και στην 6, με γυάλινα αγγεία που περιείχαν αρώματα και ένα περίαπτο-φυλακτό  αντρικής κεφαλής. Οι προθήκες 7, 8, 9, καθώς και η περίοπτη αρ. 10, έχουν περιεχόμενο που σχετίζεται με τον οπλισμό και χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου έως και τα ελληνιστικά χρόνια.). Στην περίοπτη προθήκη 10 και πάνω σε τμήμα μαρμάρου από την αρχαία πόλη τοποθετήσαμε τη χάλκινη επένδυση αρχαϊκής ασπίδας, εύρημα σπάνιο στον αρχαίο κόσμο, που διασώθηκε σε εκατοντάδες μικρά ελάσματα, που συντηρήθηκαν και συγκολλήθηκαν, ένα χάλκινο κράνος με ορθογώνιο άνοιγμα και αντίγραφο δόρατος, συγκεκριμένα έγινε στειλέωση αντιγράφου αιχμής σε μικρό κοντάρι κρανιάς. Τα νομίσματα κατέλαβαν τις προθήκες 11, 12 και 13 γύρω από τον κίονα της Αίθουσας Γ. Συνεχίσαμε γύρω από την κολώνα, στις προθήκες 14 έως 18, με την έκθεση ευρημάτων που σχετίζονται με τη θρησκεία και τις λατρείες.

                Υφαντικά  βάρη με ένταξη από τη Νεολιθική Εποχή έως τα ελληνιστικά χρόνια τοποθετήσαμε στην προθήκη 19, μαζί με πηνία, σφονδύλια, εκ των οποίων το αρ. 57 οστέινο, και μία αργυρή βελόνα. Στην προθήκη 20 τοποθετήσαμε εννέα πήλινα ειδώλια, όρθιων και καθιστών γυναικείων μορφών, στα οποία με χρώματα αποδίδονται τα ενδύματά τους.Προβήκαμε σε ακριβή αναπαράσταση ενός αργαλειού, στον οποίο μάλιστα υφάναμε και το ύφασμα, από το σχέδιο της εσθήτας του ειδωλίου αρ. 9 της προθήκης 20. Επόμενη θεματική ενότητα στις προθήκες 21, 22, 23 είναι ο αθλητισμός, που αποτυπώνεται σε πλήθος αρχαιολογικών αντικειμένων. Στην προθήκη 24 έχουμε τοποθετήσει οστέινα αντικείμενα. Στο κέντρο της οποίας αναπαραστήσαμε, με όσα τμήματα συγκολλούνταν, τη ζωφόρο που περιέτρεχε το εσωτερικό του τάφο Ι. Στις επόμενες προθήκες 25, 26 και 27 εκθέτουμε ανθρωπόμορφα πήλινα ειδώλια και πλαστικά αγγεία.

 

Δρ Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδη

                                                                                                                                                                   

 

 Φωτογραφίες Αίθουσας Γ' 

              

              

               

                               

 

Επικοινωνία

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Αιανή Κοζάνης 501 50

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: efakoz@culture.gr

         

EΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πέμπτη 25 Μαΐου  έως 28 Μαΐου

10:00-14:00 στο Μακεδονικό

Τάφο  Σπηλιάς Εορδαίας

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη 18 Μαΐου   10:00-12:00

 Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς Εορδαίας

Το Σάββατο  29  Απριλίου  9:00-14:00

για περισσότερα πατήστε εδώ


Ημερίδα "Ζωγράφοι της Εράτυρας

(Σέλιτσας): Από τον 18ο στον 19ο αιώνα"

Σάββατο 4 Μαρτίου

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2022

για περισσότερα πατήστε εδώ


 ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 2022

για περισσότερα πατήστε εδώ



ΕΗΠΚ 2022 ΨΗΦΙΑΚΗ

ΔΡΑΣΗ «Τα άγνωστα Καμβούνια»  

για περισσότερα πατήστε εδώ


«Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό»

 ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς την Κυριακή 28 Αυγούστου 

 κατά τις ώρες 14:30-16:30 θα είναι 

 είσοδος στο κοινό ελεύθερη

για περισσότερα πατήστε εδώ


ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ 2022

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ

ΜΑΚΗ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 21:00

THN ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 

 ΣΤΟ ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

για περισσότερα πατήστε εδώ


 Όλη η Ελλάδα  ένας Πολιτισμός  2022               

 Παιδική Θεατρική Παράσταση 

27 & 28 Ιουλίου την Τετάρτη & Πέμπτη στις 9:00 μ.μ.

 στον Αύλιο χώρο του Αρχ. Μουσείου Αιανής

για περισσότερα πατήστε εδώ

 


ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 ΑΠΟ 26 ΕΩΣ 29 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε

 εδώ


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΤΟ  ΑΡΧ.ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

για περισσότερα πατήστε εδώ









Ωράριο Λειτουργίας


Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30 – 15.30.

Σάββατο – Κυριακή: 8.30 – 15.30

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ Online

Έχουμε 549 επισκέπτες συνδεδεμένους

FOOTER_LINE1 Designed by JoomlArt.com.